Az utolsó simításokat végzik a nők és a szabadfogásúak

A szabadfogású és a női válogatott is Mátraházán végzi a felkészülés utolsó szakaszát a jövő szombaton kezdődő budapesti birkózó-világbajnokságra, melyen mindkét szakágban eredményes szereplést várnak a szakvezetők.

A mátraházi központban nemzetközi edzőtábor zajlik éppen. Kedden a férfiak többek között üzbég, fehérorosz, orosz és kolumbiai birkózók társaságában tréningeztek, s a pörgős, másfélórás edzés végére láthatóan valamennyien „kellemesen” elfáradtak.

Ligeti Dániel (125 kg), az év elején a kötöttfogásúakhoz csatlakozott, ám szezon közben eredeti szakágába visszatért nehézsúlyú a tréninget lezáró sprinteket kihagyta, mivel bokáját fájlalta. Később viszont gyorsan igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy nincs komoly baj, sérülése nem súlyos.

Gulyás István szövetségi kapitány az edzést követően az MTI-nek arról beszélt, hogy több kisebb sérülés is nehezíti a munkát, ami nem jött jókor, összességében viszont bizakodó. Mint mondta, a legutóbbi nagy budapesti vb, a 2013-as egyedüli magyar szabadfogású dobogósa, Veréb István (86 kg) például úgy 90 százalékos állapotban van jelenleg, a combjával akadnak kisebb problémák, ám bízik benne, hogy a hátralévő másfél hétben jól sikerül a formába hozása. Maga az érintett annyit jegyzett meg, hogy van, amikor jobban, van, amikor rosszabbul sikerül egy-egy edzés, a formáját egy hete jónak, ezen a héten kicsit visszafogottabbnak érzi, de a jövő szombati rajtra rendben lesz, s érmet szeretne nyerni hazai közönség előtt.

A csapat legjobbjai közül az idei Eb-n bronzérmes Nagy Mihályt (79 kg) nagyon motiváltnak látja a szakvezető, szerinte az ESMTK versenyzőjét feldobja a hazai vb, s jól fog teljesíteni. Ligeti Dániel a visszaállással küzdött az elmúlt időszakban, kérdés, hogy mennyire sikerült a szabadfogású elemeket visszaépíteni birkózásába. A honosított Olejnik Pavlo lehet az egyik legnagyobb magyar éremesélyes, Gulyás szerint a formája biztató, míg a nagy visszatérő, Hatos Gábor a 92 kilóban két-három mérkőzésre lehet igazán jó.

Elmondtam a fiúknak, hogy senki se számítson arra, hogy nagyon könnyű sorsolást kap majd, és begyalogolhat az éremig. A csapatban kilenc ember is nyerhet egy-két meccset, az éremhez viszont ennél sokkal több kell, mert nagy lesz a mezőny, úgyhogy kiemelkedő produkció kell a dobogóhoz” – mondta Gulyás István.

Ritter Árpád vezetésével a nők vették át a mátraházi edzőcsarnokot Gulyás Istvánéktól. A magyar csapat legjobbjai egytől egyig ott voltak a szőnyegen, sérülés miatt senki sem hiányzott. Sastin Marianna (62 kg) munkáját – aki az eddigi egyetlen magyar női világbajnoki címet éppen öt éve a Papp László Sportarénában nyerte – férje, Wöller Ákos mellett az örökmozgónak tűnő nyolchónapos kisfia, Olivér is közelről figyelte, már, amikor nem egy lufival, vagy cumisüveggel volt inkább elfoglalva.

A női szakágat az idei évtől irányító Ritter úgy érzi, jó felkészülésen vannak túl, s képesek lehetnek egy éremre, s további egy pontszerző hely megszerzésére tanítványai.

Öt éve remekül sikerült a nőknek a világbajnokság, hiszen Sastin diadala mellett Barka Emese (59 kg) bronzérmes lett. Előbbi ezúttal nem vár magától hasonlóan kiugró eredményt, mint mondta a szülés után nem lehetnek ilyen vérmes reményei, s nagyban függ majd a sorsolástól, hogy meddig jut. Úgy vélte, az ereje megfelelő, inkább a birkózó részben van lemaradása, hiszen az maradt ki a terhessége alatt, majd közvetlenül a szülés után.

Barka helyzete más, ő nem írná alá előre a bronzérmet, szeretne ugyanis előrébb végezni, s úgy érzi jó formában van ehhez.

Mellettük a kapitány a felnőtteknél már korábban Európa-bajnoki érmet nyert Galambos Ramónától (55 kg) és Németh Zsanettől vár jó szereplést, illetve Dénes Mercédesz (53 kg) javuló formájában is bízik.
A világbajnokságon a nőknél nem lesznek számra hatalmas mezőnyök, ám minden súlycsoport sűrű lesz, mert olyan versenyzőket indítanak, akiktől érmet várnak hazájukban. Mindez azt jelenti, hogy könnyű, bemelegítő meccsre nem nagyon számíthatunk”– jegyezte meg Ritter Árpád.

A budapesti vb-n október 20-án a szabadfogásúakkal kezdődnek meg a versenyek, a nők pedig a harmadik versenynapon, október 22-én mutatkoznak majd be.

(MTI)