Az Üveghegyen is túl

Mínusz 17 Celsius-fok, mély hó, 17.5 kilométeres napi táv a „fehér, fagyott semmiben” – így fogalmazott Rakonczay Gábor, aki 15. napja van úton, hogy teljesítse küldetését, vagyis első magyarként elérje a Déli-sarkpontot.

Az expedíció tagjai eddig 274 kilométert tettek meg légvonalban, s napról napra rendületlenül mennek tovább – derült ki a közleményből.

Álljon itt néhány sor a magyar extrém sportoló naplóbejegyzéséből, hogy kicsit bepillantást adjunk abba, milyen belső utazáson vesz részt az ember a végtelen hó és jég birodalmában, az Antarktiszon:

Itt könnyen adja magát a klasszikus kérdés, vajon ezek a végtelen jégmezők akkor is itt lennének, ha senki sem nézné őket? S hogy egy ilyen hatalmas valami, mindenféle ok nélkül, csak úgy csendben minek létezik itt, a világ alján? Voltam már néhány világvége helyen, de ez itt mindegyiken túltesz. Mint a mesében, az Üveghegyen is túl, ahol sem idő, sem más nem létezik. Az egyedüli történés mi vagyunk, és a fejünkben az a sok összevisszaság, amit eddig beletettünk. Ám az itteni végtelen fehérség még ezt is módszeresen kikezdi, fogynak a gondolatok és amik maradnak, lelassulnak. A dolgok itt alapjaiban mások, s nekünk az egyetlen feladatunk életben maradni és előre haladni.