Babos Tímea egyesben és párosban is döntős Québecben

Babos Tímea egyesben és párosban is bejutott a döntőbe Quebecben a 250 000 dollár összdíjazású fedett pályás WTA-versenyen.

A magyar teniszező menedzsmentjének tájékoztatása szerint a 24 éves magyar játékos először játszik döntőt a WTA Touron ugyanazon a versenyen egyesben és párosban!

A magyar játékos idén másodszor játszott elődöntőt egyesben: februárban a budapesti WTA-versenyen 7:5, 6:1-re nyert Julia Görges ellen. Akkor a vasárnapi fináléban éppen Lucie Šafářová volt az ellenfele, a közönség pedig 6:7, 6:4, 6:3-as hazai sikert ünnepelhetett.

Quebecben is hatalmas mérkőzést játszott Timi és cseh ellenfele. A 101 perces mérkőzésen mindketten kiválóan adogattak. Az 52 perces első szettben Timi valamennyi adogatójátékát biztosan nyerte, egészen 5:5-ig. Ekkor a magyar játékos 40-re hozta adogatását, ellenfele először nyert három labdamenetet fogadóként.

Šafářová pedig még jobban szervált. Az 1. helyen kiemelt cseh játékos 4:4-ig labdamenetet sem veszített fogadóként, majd a következő saját játékot 30-ra hozta. Aztán 6:5-nél Timi szettlabdához jutott fogadóként, de ellenfele kiharcolta a rövidítést.

A tie-break minikrimit hozott! Timi 1-1 után fogadóként nyert pontot, ezt az előnyt azonban gyorsan el is veszítette. Aztán 3-2 után újra brékelt a magyar játékos, majd elhúzott 6-3-ra. Sajnos egyik szettlabdát sem használta ki, majd vezetett 7-6-ra.

Šafářová két adogatóponttal fordított, ezután ellenfele hárított játszmalabdát. Timi a következő adogatását is megnyerte, majd fogadóként lezárta a szettet!

A második játszma is rendkívül szorosan alakult. A cseh játékos kezdte az adogatást, 3:3-ig mindig előnybe került. Ekkor viszont jött a döntő gém! Timi fogadóként két bréklabdához jutott és a másodikat ki is használta! Ezt követően 40-15 után 40-re nyerte adogatását, majd fogadóként jutott négyszer mérkőzéslabdához. Sajnos Šafářová mindannyiszor megvédte a szerváját, majd feljött 5:4-re.

Az utolsó játékban azonban Timi magabiztosan adogatott, 40-15 után lezárta az elődöntőt! A magyar egészen kiválóan adogatott: 10 ászt ütött 2 kettőshiba mellett és egyszer sem kellett bréklabdát hárítania!
A magyar játékos ellenfele a vasárnapi döntőben Alison Van Uytvanck lesz.

Az 1994. március 26.-án született belga játékos 98. helyen áll a világranglistán, pályafutása legjobbjaként 41. (2015. október 26.) volt. Eddig 10 ITF-versenyt nyert egyesben, 2015-ben negyeddöntős volt a Roland Garroson. Van Uytvanck idén finálét játszott Ilkleyben (Anglia, 100 000 dollár, fű).

A két játékos eddig egyszer találkozott egyesben a WTA Touron: 2015-ben az Indian Wells-i selejtezőben Van Uytvanck nyert 6:4, 6:2-re.

Meglepően rövid, alig több mint fél órás pihenőt kapott a magyar játékos az egyéni elődöntő után, de végül ezt is leküzdötte cseh társával.

A 33 perces első szett érdekesen alakult, hiszen Timi és Hlaváčková úgy vezetett 3:0-ra, hogy az első gémet 15-40-ről, a harmadik játékot 30-40-ről nyerték meg adogatóként. A negyedik gémben is 15-40-ről nyerte adogatását, majd újabb két bréklabdához jutott. Timi és társa ezt az adogatójátékot is megvédte, majd brékelt 0-ra.

Az argentin-olasz kettős 5:1 után 30-ra nyerte el ellenfele adogatását, majd 30-40-ről mentette meg szervagémjét. Aztán 5:3 után a magyar-cseh páros 40-15 után 40-re szerválta ki a szettet.

A második játszma elején mindkét kettős elveszítette adogatását, majd Timi és Hlaváčková 1:2-nél 0-40-ről nyerte a szerváját. Ezután a magyar-cseh kettős feljavult, 40-re, majd 30-ra brékelt. Az utolsó gém sem alakult egyszerűen, de végül Timi és társa 40-re szerválta ki az elődöntőt.

Az 1. helyen kiemelt magyar-cseh kettős ellenfele a vasárnapi döntőben a Bianca Andreescu-Carson Branstine (kanadai) páros lesz.

A 2000. június 16.-án született Andreescu 242. helyen áll párosban a világranglistán, pályafutása legjobbjaként 203. (2017. augusztus 14.) volt. Eddig 1 ITF-versenyt nyert ebben a műfajban.

A 2000. szeptember 9.-én született Branstine (2014-ig amerikai színekben szerepelt) 344. helyen áll párosban a világranglistán, karrierje legjobbjaként 341. (2017. augusztus 28.) volt.

Zseniális napon vagyok túl: két elődöntő, két győzelem! Nagyon-nagyon örülök ennek! Jól adogattam Šafářová ellen, ez nagyon kellett. Én nem igazán éreztem a szerváját az elején, az első négy játékában nem is nyertem pontot. De aztán egyre jobban kezdtem el olvasni az adogatását, 6:5-nél játszmalabdám is volt. Aztán egy nagyon őrült rövidítést játszottunk, amit sikerült megnyernem. Ez nagyon fontos volt az elődöntő szempontjából. A második szett is érdekesen alakult, amelyben Lucie-nek voltak esélyei az elején. Aztán megfordítottam egy fontos szervagémet, amely után sikerült őt lebrékelnem. Azt az előnyt tartani is tudtam végig. 5:3-nál négy mérkőzéslabdám volt, de igazából mindegyiket jól játszotta meg Lucie. A következő játékban végül stabilan kiszerváltam az elődöntőt. Tényleg nagyon boldog vagyok, ez egy nagy győzelem! Aztán azonnal akartam párosozni. Úgy gondolom, ez így volt a jó. Valószínű, hogy vasárnap is így lesz. Most a regenerálódás a legfontosabb. Várom a két döntőt!” – nyilatkozta Babos Tímea a saját honlapján a babostimea.hu-n.

Coupe Banque Nationale (250 000 dollár, fedett pálya), egyes elődöntő:
Babos Tímea (3.)-Lucie Šafářová (cseh, 1.) 7:6 (10-8), 6:4
A mérkőzés 1 óra 41 percig tartott Quebec Cityben.

Coupe Banque Nationale (250 000 dollár, fedett pálya), páros elődöntő:
Babos Tímea, Andrea Hlaváčková (magyar, cseh, 1.)-María Irigoyen, Camilla Rosatello (argentin, olasz) 6:3, 6:2
A mérkőzés 1 óra 2 percig tartott Quebec Cityben.

Honlap: https://babostimea.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/babostimea/

Instagram: https://www.instagram.com/officialtimiteam/

Twitter: https://twitter.com/teambabos

fotó: babostomea.hu; Pascal Ratthé / Tennis Canada

Vélemény, hozzászólás?