Babos Tímea ismét világbajnoki résztvevő!

Babos Tímea – a cseh Andrea Hlaváčková oldalán – kijutott az október 22.-én kezdődő, szingapúri páros-világbajnokságra.

A 24 éves magyar játékos 2015-ben a francia Kristina Mladenovic, tavaly pedig a kazah Jaroszlava Svedova oldalán szerepelt a WTA Finals elnevezésű évzáró eseményen. Szingapúrban a 2017-es szezon eredményei alapján nyolc páros léphet pályára.

A magyar teniszező menedzsmentjének csütörtöki tájékoztatása szerint a pekingi China Open eredményei alapján immár hivatalos: Timi és Andrea Hlaváčková ötödik kettősként, bejutott az október 22.-én kezdődő szingapúri WTA Finals mezőnyébe! A magyar-cseh páros csütörtökön negyeddöntőt játszik a kínai fővárosban, de az már nem befolyásolja a világbajnoki szereplést.

A 24 éves magyar játékos és cseh társa a China Open előtt a 6. volt az idei pontversenyben, 3075 ponttal. A 3. helyen lévő Bethanie Mattek-Sands- Lucie Šafářová kettős amerikai tagja még a rehabilitációját végzi wimbledoni, súlyos térdsérülése után. Így a 2017-ben az Australian Openen és a Roland Garroson, 2016-ban a US Openen, 2015-ben az Australian Openen és a Roland Garroson győztes páros nem játszhat idén Szingapúrban.

Timi és Andrea Hlaváčková a pekingi versenyen 4. kiemelt, az első fordulóra erőnyerő volt. Szerdán pedig 6:3, 6:4-re nyert Sloane Stephens és Heather Watson ellen, a csütörtöki negyeddöntőben Kiki Bertens és Julia Görges az ellenfél.

„Nagyon jó érzés, hogy ezzel a hírrel kezdhettem a napomat! Szerdán már azt gondoltam, hogy a Stephens-Watson kettős elleni győzelmünk szingapúri kijutást is jelenthet. Aztán a többi eredmény is nekünk kedvezett. Így biztos lett a WTA Finals-indulásunk. Nagyon boldog voltam reggel, hogy ilyen hírre ébredhetek! Természetesen nagy dolognak tartom, hiszen most már harmadjára kvalifikáltam Magam Szingapúrra, mindig különböző partnerrel. Ráadásul kétszer úgy jutottam el, hogy nem teljes szezont játszottam együtt az aktuális társsal. Például Andreával csak májusban kezdtük el a közös játékot. Nagyon boldog vagyok, hiszen a kijutás azt mutatja, szinte bárkivel eredményes lehetek, ott tudok lenni a legjobbak között. Így év vége felé egyesben és párosban is egyre jobban játszottam, tornagyőzelmek állnak a hátunk mögött. Nagyon jó dolog, hogy Szingapúrban fejezhetjük be Andreával a 2017-es szezont. Örülök ennek, hiszen szeretem a versenyt, eredménytől függetlenül is nagyon szép emlékeim vannak. Várom, hogy ismét ott legyek! Természetesen köszönöm Andreának ezt a sikert, hogy ismét pályára léphetek a WTA Finalsen! Köszönöm a családomnak, edzőmnek, Thomas Drouet-nak, a barátoknak, ismerősöknek a folyamatos támogatást és segítséget! Külön köszönöm a szurkolóknak, rajongóknak a bíztatást, régóta hatalmas motivációt jelentenek, ösztönöznek arra, hogy minden nap jobb és jobb legyek! És végül, de nem utolsósorban köszönöm szponzoraim, a MOL és a Szerencsejáték Zrt. kitartó támogatását is!” – nyilatkozta Babos Tímea a hivatalos honlapján a babostimea.hu-n.

Timi a 2017-es idényt az orosz Anasztaszija Pavljucsenkova oldalán kezdte és Sydneyben azonnal tornagyőztes lett. A magyar játékos április elején váltott, azóta  társa párosban Andrea Hlaváčková.

Timi és cseh társa Rabatban indult először közösen, azonnal tornagyőzelmet ünnepelhetett. Utána a kettős Madridban is döntőbe jutott. A magyar-cseh páros Rómában és Eastbourne-ben elő-, s’Hertogenboschban, Cincinnatiben és a US Openen pedig negyeddöntős volt. Szeptemberben magyar-cseh páros nyert Quebec Cityben és Taskentben.

Timi első magyar játékosként jutott el harmadszorra a WTA Tour szezonzáró világbajnokságára, a WTA Finalsre! A 2015-ös szezonban a francia Kristina Mladenovic oldalán 1 győzelemmel és 2 vereséggel zárta a csoportkört, így nem jutott a legjobb négy közé. Tavaly az új lebonyolítás miatt a magyar játékos és Jaroszlava Svedova a negyeddöntőben búcsúzott, miután a Bethanie Mattek-Sands- Lucie Šafářová kettős 5:7, 7:6, 10-2-re nyert.

A 2017-es szezonban marad a 2016-os rendszer, vagyis 4 negyeddöntővel (október 26.: 2 mérkőzés, október 27.: 2 mérkőzés) indul október 26.-án a párosok versenye Szingapúrban. A két elődöntőt október 28.-án, a finálét pedig október 29.-én rendezik a párosoknak a WTA Finalsen. Tavaly Jekatyerina Makarova és Jelena Vesznyina nyerte a páros-világbajnokságot.

Kis magyar vb-történelem

Korábban két hazai legenda szerepelhetett a fehér sportág legjobbjainak rendezett csúcseseményen.

Az 1986-ben Martina Navratilova oldalán a Roland Garroson bajnok Temesvári Andrea 1984-ben és 1985-ben egyesben harcolta ki a részvétel jogát. Mindkét alkalommal a legjobb nyolc közé jutásért szenvedett vereséget. Akkor a legjobb női játékosok egyéni és páros világbajnokságát Virginia Slims Championships néven bonyolították, 1983 és 1994 között.

A férfi teniszezők legjobbjai először 1970-ben (1989-ig Masters Grand Prix) versengtek a világbajnoki címnek megfelelő elismerésekért. Taróczy Balázs és Heinz Günthardt 1981-ben (Volvo Masters), 1984-ben (Volvo Masters) és 1985-ben (Nabisco Masters) szerepelt a jelenleg ATP World Tour Finals-ként ismert versenyen.

Az 1981-ben a Roland Garroson, míg 1985-ben Wimbledonban bajnok magyar-svájci kettős kimagasló sikereket ért el az 1973 és 1986 között létező, a párosok számára kiírt, világbajnokságként is számontartott eseményen, a Masters Doubles WCT(World Championship Tennis)-n. Taróczy Balázs és társa 1982-ben, 1983-ban és 1986-ban is megnyerte a versenyt, míg 1985-ben döntős volt.

fotó: Official Timi Team

Vélemény, hozzászólás?