Babos Tímea: „Tudom, hogy mentálisan fejlődnöm kell, ebben van a siker kulcsa”

Babos Timi nehéz időszakot él át, de sem a mentalitásán, sem a munkamorálján nem változtat, és bízik benne, hogy kedvenc GS-versenyén újra rámosolyog a szerencse.

Babos Timi nehéz időszakot él meg mostanában – írja a MOL Csapat.  A páros világelső sem a füves, sem a salakos szezonnal nem lehetett igazán elégedett, és becsúszott néhány kellemetlen vereség is. Az amerikai keménypályás szezon, ahol tavaly olyan lendületet vett, hogy az egészen tavaszig kitartott, egyelőre szintén nem alakult jól. Mi történt?

Való igaz, hogy a késő nyári, kora őszi amerikai kemény pályás túra az egyik kedvencem az évben. 2016-ban értem el életem eddigi legjobb helyezését, akkor 25. voltam az egyéni ranglistán a US Open ideje alatt, de persze a tavalyi, Maria Sharapova elleni US Openen játszott meccsem is fantasztikus élmény marad. Sajnos, az idei salakos és füves szezonom sem sikerült túl jóra, pedig a munkát beletettem…

Ezen is látszik, hogy a teniszben sok meccs fejben dől el és mentálisan sajnos nem sikerült azokat az akadályokat leküzdenem, amik már régóta a „démonjaim”. A megoldáson természetesen dolgozom, hiszek benne, ha ezeken a nehézségeken túllépek, újra a Top 20 közelében leszek” – tette hozzá Timi.

NEM FÉLTI A PÁROS ELSŐ HELYÉT

A soproni világklasszisnak a tavalyi remeklés miatt ebben az időszakban rengeteg pontot kell megvédenie, de elmondta, nem tart attól, hogy a páros eredmények rovására megy, hogy idén nagyobb figyelmet szentel az egyesnek.Nem gondolom azt, hogy párosban lenne bármiféle félnivalónk; az apróbb „döcögés” ellenére továbbra is a világ egyik legjobb párosát alkotjuk Kikivel és a közös célunk a további GS-győzelmek.Ha ez már New Yorkban összejön, szuper, ha nem, nekifutunk újra. Itt is csak azt tudom mondani, hogy a munkát elvégeztem, előbb vagy utóbb jönni fognak az eredmények egyesben is, anélkül, hogy ez a páros rovására menjen.

Timinek valóban nincs mitől tartania, hiszen továbbra is vezeti a páros világranglistát, és zsinórban negyedszer lehetett ott a világbajnokságon, ahol idén címvédőként indul. „Negyedszer (3 különböző partnerrel) kvalifikálni magam a VB-re fantasztikus, erőt és önbizalmat ad a további céljaim elérésére.”
Kislánykori, nagyon titkolt és nagyon merész álmom volt, hogy világelső legyek és persze, hogy Grand Slamet nyerjek. Mindkettő megvolt ebben az évben; párosban mégis vannak még céljaim. Például Szingapúrban is arra fogunk törekedni, hogy a tavalyi címet megvédjük.

LEVÉL A SZURKOLÓKNAK

Timi a napokban nyílt levelet írt, amiben fogadkozott, hogy megoldást talál a problémákra. Korábban ilyet nem tett, megkérdeztük, most miért érezte fontosnak, hogy kiírja magából az érzéseit.

Nem szokásom a kommentekre reagálni, de az utóbbi időben annyi negatív (sokszor az igazságtól nagyon messze álló) hozzászólás ért, hogy nem tudtam magamban tartani a gondolataimat.Azt hiszem, jól tettem, hogy kiírtam magamból a fájdalmam, mert rengetegen álltak mellém és biztosítottak a támogatásukról, ami nemcsak, hogy erőt adott, de melegséggel töltötte el a szívem– magyarázta Timi.

A páros ranglista vezetője azonban nincs könnyű helyzetben, hiszen egyik verseny éri a másikat, és mivel folyamatosan úton van, nagyon nehéz állandó támasz nélkül kikászálódni az ilyen helyzetekből. Timi elmondta, elsősorban lelkileg viseli meg a dolog. „Sajnos nem egyszerű, főleg nem egyedül. Sajnos a családom és a párom is messze van tőlem, így nagyon nehéz a kudarc feldolgozása. Tudom, hogy mentálisan fejlődnöm kell, ebben van a siker kulcsa. Minden nap azon dolgozom, hogy pozitívabban szemléljem a világot és benne önmagamat.”

NYAKUNKON AZ UTOLSÓ GRAND SLAM

A magyar éljátékos egyik kedvenc versenye következik, és bár a US Opennek nem a legjobb előjelekkel fut neki, Timi bizakodó az amerikai nyílt bajnokság előtt. A legfontosabb, hogy az önbizalma visszatérjen, hiszen korábban is játszott már óriási meccseket ezen a tornán.

Mivel a US Open az egyik kedvenc versenyem, remélem, hogy képes leszek élvezni a játékot, a hangulatot és végre el merem hinni, hogy igenis egy Halepet és egy Sharapovát is meg tudok verni (2016-ban Halep ellen, 2017-ben Sharapova ellen volt nagyon jó sanszom nyerni).Ha úgy jövök le a pályáról, hogy kitettem a szívem-lelkem és mindeközben még élveztem is a játékot, elégedett leszek– tette hozzá Timi.

A US Open augusztus 27-én, hétfőn kezdődik. Egyesben Timi első ellenfele a 11. helyen kiemelt Darija Kaszatkina lesz. A páros sorsolását még nem készítették el a szervezők.

fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs