Babos Timiék bejutottak a negyeddöntőbe Melbourne-ben

Babos Tímea és Kristina Mladenovic 1:4-ről, duplabrék hátrányból fordított az első játszmában.

A magyar teniszezőnő menedzsmentjének hétfői beszámolója szerint két teljesen eltérő szakaszra lehet bontani a 49 perces első játszmát. Az elején Golubic és Sztojanovics meglepte ellenfelét, úgy húzott el 4:1-re, hogy az első és az ötödik gémben is brékelt 30-ra. Úgy tűnt, a svájci-szerb kettős simán szettelőnyhöz jut, de nem így történt.

Timi és Mladenovic nagyon mélyről kapaszkodott vissza, sikerrel. Az 5. helyen kiemelt páros 30-ra, majd 15-re nyerte el ellenfele adogatását (4:4). Sajnos ekkor újra brékelt Golubic és Sztojanovics, de ezután nem tudta kiszerválni a nyitó felvonást.

Timi és Mladenovic fogadóként két bréklabda után szettlabdát hárított, majd végül brékelt. 5:5 után pedig végre sikerült hozni az adogatást is, 30-ra. A tizenkettedik gémben a magyar-francia páros csak két labdamenetet veszített, sikerült lezárni a fordulatos első játszmát.

A második szett már simábban alakult. Timi és Mladenovic 2:1 után 30-ra nyerte el ellenfele szerváját, igaz ezután elveszítette a sajátját. A htaodik gémben a magyar-francia kettős brékelt 15-re, majd meg is őrizte előnyét a következő szervajátékkal.

A végén Golubic és Sztojanovics 0-40-ről még egyenlített, gémlabdája is volt. Végül Timi és Mladenovic kihasználta a negyedik esélyt, lezárta a mérkőzést. A mérkőzés 1 óra 30 percig tartott Melbourne-ben.

A magyar játékos először jutott negyeddöntőbe női párosban az Australian Openen.

Timi és Mladenovic következő ellenfele az 1. helyen kiemelt Andrea Sestini Hlaváčková, Csan Latisha (cseh, tajvani) kettős lesz.

Az 1986. augusztus 10.-én született cseh játékos 5. helyen áll párosban a világranglistán, karrierje legjobbjaként 3. (2012. október 22.) volt. Eddig 25 WTA- és 19 ITF-versenyt nyert ebben a műfajban. Sestini Hlaváčková 6 alkalommal játszott döntőt női párosban Grand Slam-versenyen: 2011-ben a Roland Garroson, míg 2013-ban a US Openen diadalmaskodott Lucie Hradecká oldalán. A további GS-finálék: 2012 – Wimbledon (társ: Hradecká), US Open (társ: Hradecká), 2016 – US Open (társ: Hradecká), 2017 – Australian Open (társ: Su-aj Peng). Sestini Hlaváčková és Hradecká 2012-ben az Olimpián és a WTA-világbajnokságon is döntőbe jutott. Tavaly a cseh játékos Timi oldalán megnyerte a szingapúri WTA Finalst, további 4 versenyen maradt veretlen.

A korábban Csan Jung-dzsan néven szereplő, 1989. augusztus 17.-én született tajvani játékos 1. helyen áll a világranglistán, ez pályafutása eddigi legjobbja. Eddig 28 WTA-, 2 WTA125-ös és 18 ITF-versenyt nyert: 2007-ben az Australian Openen és a Roland Garroson, majd 2015-ben ismét az Australian Openen volt döntős. Tavaly pedig megnyerte a US Opent a legendás Martina Hingis oldalán. 2017-ben Indian Wellsben (Egyesült Államok, 7 669 423 dollár, kemény pálya), Madridban (Spanyolország, 3 439 350 dollár, salak), Rómában  (Olaszország, 3 076 495 dollár, salak) Mallorcán (Spanyolország, 250 000 dollár, fű), Eastbourne-ben (Anglia, 891 000 dollár, fű), Cincinnatiben (Egyesült Államok, 2 836 904 dollár, kemény pálya), Vuhanban (Kína, 2 666 000 dollár, kemény pálya) és Pekingben (Kína, 7 027 063 dollár, kemény pálya) is tornagyőzelmet ünnepelhetett a tajvani-svájci páros.

„Nagyon örülök a győzelemnek! Nem volt könnyű az elmúlt néhány mérkőzés, a mai sem volt egyszerű. Az első szettben 4:1-re vezetett az ellenfél, nagyon jól játszott. De úgy gondolom, mi is meccsről-meccsre jobbak vagyunk, ez a legfontosabb. Ennek nagyon-nagyon örülök! Kiki is egyre jobban játszik. Sokat segít a játékának és a magabiztosságának, hogy eredményesek vagyunk. Ma is kifejezetten jól teniszezett, és az eddigi mérkőzéseinken is végig küzdöttünk. Szerintem nem a legelején kell jól játszani. Az a célom a párossal és Kikivel is, hogy meccsről-meccsre, versenyről-versenyre javuljunk. Most így is van az Australian Openen. Boldog vagyok! Az is nagyon fontos, hogy akármennyire is sikeres voltam tavaly, most érzem azt, hogy újra élvezem a párost. Kristinával sokkal jobban megértem Magam a pályán. Ennek nagyon örülök, boldog lehetek! Nyilván kedden érdekes és nehéz mérkőzés vár ránk. De azt is várom! És még a vegyes párosban is pályára lépek. Örülök, hogy kedden két mérkőzést is játszhatok. Ez mindenképpen pozitív. Gyerünk tovább, előre!” – nyilatkozta Babos Tímea a saját honlapján a babostimea.hu-n.

Australian Open (55 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya), női páros, 3. forduló:
Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 5.)-Viktorija Golubic, Nina Stojanovic (svájci, szerb) 7:5, 6:2

fotó: Getty Images