Bakó Botond lett az Orosháza FKSE új vezetőedzője

Az Orosházi FKSE-LINAMAR vezetősége szerdán délben hozta nyilvánosságra a Buday Dánielt váltó új vezetőedző személyét: januártól a zöld-sárgáknál korábban már játékosként és edzőként is megfordult Bakó Botond irányítja az élvonalbeli együttest.

A klub hivatalos honlapjának szerdai közlése szerint A székelyudvarhelyi születésű Bakó Botond gyermekkorában édesapja, Bakó Lajos meccseire járt, aki a nyolcvanas évek végén az akkori másodosztályú Tehnoutilaj átlövője volt, később edző, majd az udvarhelyi sportiskola igazgatója lett. Így értelemszerűen Botond is kézilabdázni kezdett, végigjárta az utánpótlás korosztályokat, 2002-ben pedig Szabó Leventével együtt került Orosházára. Már akkor is érdekelte az edzősködés, és az aktív játék mellett már itt foglalkozni kezdett az utánpótlás-csapatokkal, több országos bajnoki címet is szerzett együtteseivel, aztán 2005 februárjában – mindössze 25 és fél évesen – őt nevezték ki az orosházi NB I/B-s felnőtt csapat trénerévé.

Másfél évnyi edzősködés után távozott Orosházáról, a folytatásban megfordult a Békés és a Csurgó férfi csapatainál is – utóbbi gárdával 4. helyen végzett az NB I-ben –, de a Békéscsaba és a Fehérvár KC női csapataival is eredményesen szerepelt, mindkét együttessel bajnoki 6. helyet szerzett. Bakó Botond a Debrecen női csapatával érte el pályafutása legfontosabb eredményeit, egy bajnoki ezüst- és egy bronzérmet, így a nemzetközi porondon, az EHF-kupában is szerepelhetett csapatával. A 2017/2018-as szezonban mostanáig a másodosztályú bajnoki címet ostromló Szeged KKSE női együttesét dirigálta.

Bakó Botondot telefonon érte el az ofkse.hu
Nagyon gyorsan lezajlott az egész, Vajer Tamás telefonhívása után már másnap reggel találkoztunk, felvázolta elképzeléseit és megkérdezte, hogy visszamennék-e Orosházára. Az a feladat vár rám, hogy tartsuk bent a csapatot az első osztályban bármi áron. Természetesen a kialakult helyzetet megbeszéltem szegedi egyesületemmel is, akik rendkívül rugalmasak és megértőek voltak, így végül elfogadtam az Orosháza hívását. Mindig is közel állt hozzám a város, hiszen ott kezdtem el edzősködni és a családi kötődés is megvan, hiszen feleségem orosházi. Persze nem egyszerű az OFKSE helyzete a tabellán elfoglalt pozíció miatt, de természetesen ha nem úgy gondolnám, hogy bent lehet tartani a csapatot, akkor nem vállaltam volna el a feladatot. Van a csapatnak egy olyan alapja, egy olyan magja, amire lehet építeni, természetesen mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy óriási összefogásra, akaratra és munkára van szükség ahhoz, hogy az Orosháza továbbra is NB I-ben maradjon, ezért mindenkinek mindent félre kell majd tennie és mindent el kell követnie a cél érdekében – zárta szavait a fiatal szakember.

Az EHF mesteredzői képesítéssel rendelkező Bakó fiatal kora ellenére rengeteg tapasztalatot szerzett az élvonalbeli magyar kézilabdában, az edzéseken kívül nagyon sokat elemez, videózik, megszállottja a munkájának. Nagyon szenvedélyes edző hírében áll, óriási beleéléssel dolgozik a meccseken. Tapasztalatára és temperamentumára is nagy szükség lesz a nehéz helyzetben lévő orosházi klubnál.

Mint ismert az orosházi klub vezetése múlt héten menesztették Buday Dánielt.

(Fotó: FKC.hu)