Balatonfüreden ünnepelték az első hazai női vitorlázó világbajnoki címet

Érdi Máriát és a Vadnai-testvéreket ünnepelték szeptember elején Balatonfüreden, a Kékszalag PORT-ban. Érdi Mária nemrégiben vitorlástörténelmet írt, ugyanis a hágai világbajnokságról ILCA 6 olimpiai hajóosztályban aranyéremmel tért haza, így megszerezve hazánknak az első női világbajnoki címet és elhozva a 2024-es olimpiai kvótát. A Vadnai-testvérek közül Jonatán ILCA 7 hajóosztályban szintén megszerezte az olimpiai kvótát Magyarországnak. További válogató versenyek döntik majd el, hogy kettejük közül ki indulhat majd a párizsi olimpián.

A Magyar Vitorlás Szövetség szervezésében szeptember 1-jén, Balatonfüreden ünnepelték a legújabb világbajnokunkat, valamint olimpikonjainkat Vadnai Jonatánt és testvérét Benjamint. Az eseményen, Borbély Ferenc bevezetőjét követően, Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke köszöntötte a versenyzőket és a megjelent vendégeket – számolt be ahazai szervezet.

Haranghy Csaba után Berecz Zsombor, olimpiai ezüstérmes vitorlázó és szövetségi kapitány, valamint Szépvölgyi István, a Magyar Vitorlás Akadémia ügyvezetője gratuláltak a jelen legjobb magyar vitorlázóinak és arról is biztosították a versenyzőket, hogy mindent megtesznek azért, hogy a 2024-es versenyeken és az olimpián is sikeresen szerepeljenek. A köszöntőbeszédek után az érdeklődők kerekasztal-beszélgetést hallhattak a versenyzőkkel a közönség bevonásával, mindeközben felelevenítették a világbajnoki címet adó, valamint kvótaszerző verseny legizgalmasabb pillanatait.

Azt az éremfutamot, amiben Érdi Mária versenyzett, 10-12 csomó körüli szél, döghullámok, és a széliránnyal ellentétes áramlás jellemezte. Tehát trükkös verseny volt az ILCA 6 záró éremfutama, különösen a hátszelekben lehetett nagyot nyerni – és veszteni. Nagyon szoros volt az élmezőny állása a tíz csoportfutam után, a svájci Jayet 65 ponttal állt az élen, a dán Rindom és Érdi Mári egyaránt 69-69 ponttal álltak a második-harmadik helyen.

A rajt többeknek meglehetősen kockázatosra sikeredett ebben a futamban, azonban Érdi Mári nem kockáztatott, jól, de biztonságosan rajtolt, megfelelő sebességgel, majd néhány fordulóval tiszta szélbe vitorlázta magát és végül megnyerte a világbajnokságot.

A hágai világbajnokság után Érdi Máriával és Vadnai Jonatánnal is készült izgalmas interjú, amik alább érhetőek el.

„Tudom, ez még csak a kezdet…” Érdi Máriával (MVM SE) Visy László beszélgetett, ami során szó esik önbizalomról, a nehézségek leküzdéséről, a sárga trikó misztikumáról, a világbajnoki aranyat érő éremfutam taktikájáról és arról is, hogy miért Marseille, a jövő évi olimpiai vitorlásversenyek helyszíne, az egyik kedvenc vízterülete. És kiderül az is, hogy vajon létezik-e barátság az élmezőnyben?

A Podcast ide kattintva hallgatható meg:

https://www.mixcloud.com/MVSZ2022/%C3%A9rdi-m%C3%A1rival-az-els%C5%91-magyar-n%C5%91i-vil%C3%A1gbajnok-vitorl%C3%A1z%C3%B3val-besz%C3%A9lget-visy-l%C3%A1szl%C3%B3/

„Kész a terv az olimpiáig” – Vadnai Jonatánnal (Balatonfüredi Yacht Club) is szintén Visy László beszélgetett többek között arról, hogy hogyan lehet egy fekete zászlós rajtbüntetés több futamban is hátrány? Miért kell szemetet keresni a vízen? Csodabogár-e, aki helikopter rotorzajt hallgat a hajóban edzés közben?

A beszélgetés a következő linken érhető el: https://www.mixcloud.com/MVSZ2022/k%C3%A9sz-a-terv-az-olimpi%C3%A1ig/

fotó: MVSZ / Cserta Gábor