Balázs Krisztián Eb-döntős nyújtón

Kiválóan szerepelt élete első felnőtt Európa-bajnokságán Balázs Krisztián a tornászok Bázelben zajló kontinensviadalának selejtezőjében, a nyújtó junior Európa-bajnoka ugyanis döntőbe került a szeren, az egyéni összetett finálét tekintve pedig első számú tartalék.

A férfiak selejtezőivel folytatódott a tornászok Eb-je, ahol a Balázs Krisztián, Bátori Szabolcs, Dobrovitz Ádám, Kállai Zoltán, Mészáros Krisztofer, Vecsernyés Dávid alkotta felnőtt férfi együttes az 1. és a 2. csoportban lépett a szerekhez, és mindkét csoport talajon kezdett.

Kovács István szövetségi kapitánytól megtudta a Magyar Torna Szövetség sajtócsapata, hogy a junior világbajnoki ezüstérmes Balázs Krisztián felkészülése nem volt sérülésmentes, bokájával vannak gondok, így ugráson és talajon is voltak ellépései. Lólengésen rontott, korláton pedig megcsúszott a keze, amiért kár, ugyanis ha ez nincs, jó gyakorlat lehetett volna a szakember szerint. Az FTC-Telekom junior Európa-bajnoka a magyar csapat legjobbja lett, és az egyéni összetettben elért 77.998 pontjával a 25. helyen végzett, ezzel első számú tartalék lesz  az összetett fináléban. Nyújtón remekelt, szép gyakorlatot bemutatva 13.800 ponttal az ötödik helyen került a vasárnapi döntőbe.

A csapattal Eb-bronzérmes Mészáros Krisztoferen látszott, hogy nagyon akar, felkészülése jól sikerült, bár egy térdsérülés hátráltatta. Talajon már az első sorban rontott, és a szövetségi kapitány szerint ezt nem tudta feldolgozni, végig vitte magával az egész versenyen. Lólengésben szintén hibázott, pedig az elmúlt időszakban nagyon magabiztosan versenyzett ezen a szeren. Az ugrás és a korlát rendben volt, a nyújtón egy viszonylag könnyű elemben elfogyott a lendület, és bár le nem esett ugyan, de az egész gyakorlata megtört – így fogalmazott Altorjai Sándor csapatvezető. Mészáros összetettben 77.698 pontot gyűjtött be, és közvetlenül a harmadik számú tartalék mögött fejezte be a kontinensviadalt. Kovács István szerint korábban sokkal magabiztosabban versenyzett, a decemberi mersini Eb-n is jóval magasabb pontszámot ért el.

(Mészáros Krisztofer, fotó: MATSZ)

A hatszeres tornászok közül Bátori Szabolcstól a szakvezetés nem várt finálét, ennek ellenére a talajon történt rontáson kívül a többi gyakorlatát a tőle elvárható minőségben végrehajtotta 69.664 pontot szerzett. Dobrovitz Ádám esetében a fájós bokája limitálta a lehetőségeit, két szeren indult, gyűrűt és korlátot önmagához képest jól bemutatta.

Kállai Zoltán nem élt a lehetőséggel, amit a szövetségi kapitánytól kapott, ugyanis a hazai versenyeken teljesített magas pontszámai miatt utazhatott Bázelbe. Az elmúlt időszakban egyáltalán nem rontott lólengésen, most viszont már az első kézállásnál hibázott, a leugrása pedig egyáltalán nem sikerült, így a kiinduló pontszám mellett a kiviteli is kevesebb lett (12.666), amivel nem tudta teljesíteni az elvárást, a döntőbe kerülést.

Ahogyan a nyújtón Eb-bronzérmes Vecsernyés Dávid sem lett finálés, pedig teljesen korrekt gyakorlatot adott elő. Voltak ugyan apróbb hibák, de a magyar delegáció szerint nála a bírók szigorúbbak voltak, éppen ezért a kapott 13.600 pont kevésnek tűnik, ezzel egyébként a szer fináléjának második számú tartaléka.

A bázeli Európa bajnokság pénteken az egyéni összetett finálékkal folytatódik, ahol lesz magyar érdekeltség Bácskay Csenge révén a hölgyeknél.

 

Balázs Krisztián:

A végére mondhatom, hogy elégedett vagyok, hiszen életem első felnőtt Eb-jén összejött a nyújtó fináléja. Sajnos, több rontásom is volt, a lóról leestem, a korláton kicsúszott a kezem, pedig jó gyaki lett volna. Őszintén bevallom, nem izgultam, hogy ez életem első felnőtt nemzetközi versenye, de az biztos, hogy itt teljesen más minden, a mezőny, a közeg, a hangulat, pedig ugye indultam már junior Eb-n és vb-n is. Nagyon sokat készültem a nyújtóra, rengeteg munka van benne, nagyon örülök, hogy ötödikként jutottam be. Magas a kiindulóm, 6.0, ez nemzetközi szinten is jónak számít, bíztam abban, hogyha sikerül jól bemutatnom, akkor ott leszek a fináléban. A döntőben még próbálok a kivitelen javítani. Egyéni összetettben ugye elsőszámú tartalék vagyok, ezért úgy készülök és melegítek, mintha indulnék, és majd meglátjuk mi lesz.

Kovács István, szövetségi kapitány, férfi válogatott:

Őszintén szólva egy kicsit csalódott vagyok, mert többet vártam a fiúktól. Balázs Krisztián nyújtó döntőjének viszont nagyon örülök. Voltak kitűzött elvárások, helyezések, pontok, azokat nem sikerült teljesíteni. Azt azonban látni kell, hogy ha a két idősebb tornászunkat kivesszük a csapatból, akkor ez egy nagyon fiatal válogatott. Ha hazajöttünk, le kell ülni a csapattagokkal, edzőkkel, ki kell elemezni a látottakat, és meg kell beszélni, mi az, amin változtatni kell a későbbiekben, mert rengeteget készültünk. A fiúk viszont még soha nem rontottak ennyit, igaz lovon és nyújtón rengeteg volt a hiba másoknál is, de ugye ez a mi helyzetünkön még nem változatat. Idén a csapatépítés a cél, hiszen jövőre a következő csapat Európa-bajnokságra kell egy ütőképes együttest összehozni. Most egyébként hiányzóink is voltak, betegség, illetve sérülés miatt, Tomcsányi Benedek és Kiss Balázs is, ettől függetlenül jobb teljesítményben bíztam.

Altorjai Sándor, delegációvezető:

Örülök Kiki nyújtó döntőjének, de én is többet vártam a fiúktól. Összességében elmondható, hogy a teljes mezőnyön látszik a nemzetközi versenyek hiánya, nemcsak a mieinken. Ez egy jól kivehető minta, hiszen olyan nagy nevek is rontottak, mint Dragulescu vagy Epke Zonderland. Őszintén szólva jobb eredményre számítottam a fiúktól. Fiatal csapatunk van, menni kell előre, ezt a keserű pirulát le kell nyelni, készülni kell tovább, és a gyakorlatbiztonságot előtérbe helyezni, ugyanis a gyakorlatok megvannak, az elemek is, viszont be kell versenyezni őket.

Részletes eredmények: https://www.basel2021.com/en/live/results/

Fotó: MATSZ