Ballada egy csapatról – hiánypótló könyv született a Mezey-válogatottról

Harmincöt éve már, hogy a magyar labdarúgó-válogatott mindeddig utoljára kiharcolta a világbajnoki szereplés jogát.

A könyvkiadó tájékoztatása szerint a Mezey György által dirigált nemzeti tizenegy a selejtezők során maga mögé utasította a hollandokat és az osztrákokat, és felkészülési mérkőzéseken legyőzte egyebek mellett az NSZK-t és Brazíliát is. A nemcsak eredményesen, ám szellemesen és látványosan is játszó csapat Európából elsőként jutott ki az 1986-os mexikói világbajnokságra, ráadásul 1985 végén sokan a kontinens legjobbjaként tartották számon.

A folytatást mindenki ismeri: a Mundialon lejátszott és 6–0-s vereséggel zárult, szovjetek elleni találkozó egyike a magyar futball leggyakrabban emlegetett mérkőzéseinek. A nem várt kudarc egy egész nemzedék fájó emléke, és egyben rejtély, amelyet már sokan sokféleképpen próbáltak magyarázni.

Benedek Szabolcs új könyvében korabeli források és az egykori szereplőkkel folytatott személyes beszélgetések nyomán nemcsak annak járt utána, hogyan zuhant le ez a csapat szédítő sebességgel a csúcsról, hanem annak is, hogyan emelkedett föl ekkora magasságokba. A kötet lapjain a magyar futball utolsó dicsőséges fejezetének krónikáján túl belepillanthatunk annak ellentmondásos társadalmi és politikai hátterébe, a kései Kádár-kor zavaros világába is.

Én is szerettem ezt a csapatot, és szeretem mind a mai napig. Hosszú éveken keresztül lapozgattam a régi, mostanára megsárgult újságokat, bennük a tudósításokkal az osztrákok, a hollandok, a nyugatnémetek, a brazilok legyőzéséről. Nézegettem a régi posztereket, meg a gólokat az internetes videómegosztókon. És közben egyre szomorúbban olvastam a médiában keringő híreket arról, hogy ennek a két évnek az egykorvolt hősei közül ki nem beszél kivel, és miféle újabb és újabb agyament magyarázatokat kreálnak egyesek a kudarc okaira. Holott az, ami az 1986-os mexikói világbajnokságon történt, csupán egyetlen – igaz, fontos és máig meghatározó – fejezete a teljes sztorinak. Annak, amit az elejétől a végéig meg akartam írni ebben a könyvben. Magyarázatok és elméletek helyett egyszerűen föleleveníteni, hogy mi történt – nemcsak a magyar futball háza tája körül, hanem velünk, mindnyájunkkal az 1980-as évek közepén, néhány perccel a Kádár-korszak végórái előtt.

Benedek Szabolcs 1973-ban született. Eddig 23 könyve jelent meg. A magyar futball megszállottja, három és fél évtizede jár töretlenül bajnoki és válogatott meccsekre. 2010-ben szépirodalmi munkáiért József Attila-díjat kapott.

Részlet a könyvből:
https://issuu.com/librikiado/docs/benedeksz_balladaegycsapatrol_beleolvaso