Bánhidi Ákos: “Nehéz lenne kiválasztani a legkedvesebbet “

Bánhidi Ákos vezetőedző és csapatmenedzser szerint nem lehet egyetlen sikert kiemelni minden idők legeredményesebb magyar szerepléséből a rövidpályás-gyorskorcsolyázók világbajnokságán, melyet péntektől vasárnapig a hollandiai Dordrechtben rendeztek.

Nehéz lenne kiválasztani a legkedvesebbet. Természetesen minden világbajnoki cím nagy boldogság. Szívet melengető, hogy Liu Shaoang szerdai állapotából három nappal később gondolatvezérléssel világbajnok lett 500 méteren. Ahogy az is, hogy Liu Shaolin Sándor megnyeri az 1000 métert egy nappal azután, hogy érmet veszített el 500-on egy esés miatt” – értékelte az MTI-nek a három-három magyar arany- és ezüstéremmel zárult vb-t a szakember.

Óriási siker Dordrechtben: Liu Shaoang világbajnok 500 méteren! – videó

Bánhidi a nők kapcsán is sok okot látott a bizakodásra: egyrészt Jászapáti Petra B döntős második helyét említette 1000 méteren, másrészt a mindössze 16 éves Somodi Maja futását a női váltók kisdöntőjében. Elárulta: a fiatal tehetségről zárták ki a kanadai váltót, mivel “terminátorként” védte a pozícióját, amikor a tengerentúli ellenfele két próbálkozásból sem tudott elmenni mellette.
Összetett oka van, amely fejben, technikában és felszerelésben keresendő – ebben a sorrendben” – mondta Bánhidi arról, hogy a januári Európa-bajnoki döntő után a vb-döntőben is elesett Burján Csaba a végül ezüstérmes váltó tagjaként. “Két esés egymás utáni döntőkben minden sportolóban nyomot hagy, sok beszélgetésre lesz szükség vele“.

Liu Shaolin Sándor pedig az összetett elsőségért rendezett 3000 méteres szuperdöntőben számolta el eggyel a hátralévő körök számát, igaz a magyar győzelmet nem fenyegette veszély, de így esélye sem volt öccsét megelőzni. Ezzel kapcsolatban Bánhidi megjegyezte, “a legjobb családban is előfordulhat ilyen hiba“, mert ilyenkor a versenyző már nem hall, főleg nem a maszkban lévő edzőket.

A hibákból többet lehet tanulni, ez pedig kiváltképpen fontos az olimpia előtti évben. Ahogy a sikeres szereplés is azért volt fontos, hogy erőt adjon az egész csapatnak, mert rendkívül kemény év előtt áll az olimpiai kvalifikációval és a pekingi téli játékokkal” – mondta Bánhidi.

A Liu-testvérek történelmet írtak Dordrechtben – videó

A magyar csapat hat éremmel, köztük három arannyal fejezte be a vb-t: az olimpiai bajnok férfi váltó ezüstérmes lett, egyéniben pedig Liu Shaoang 500 méteren és összetettben diadalmaskodott és 1000 méteren ezüstérmesként zárt, míg bátyja, Liu Shaolin Sándor az 1000 méter aranyérme mellé összetettben második lett.

fotó: Róth Tamás