Bartha Csaba: Valamire készül a Győr az MKSZ-szel; Példaértékű volt az FTC

A Sport TV Harmadik Félidő című műsorában vendége volt Bartha Csaba, a Győri Audi ETO KC elnöke, aki a klub frissen bejelentett igazolásai mellett beszélt többek között arról is, hogy Grimsbo és Amorim is marad a klubnál, hogy a fiatal magyar játékosok érdekében a Győr valamire készül az MKSZ-szel karöltve, és hogy neki nagyon szimpatikus volt az, hogy a Fradi kezdőhatosában három fiatal magyar játékos volt a Metz elleni meccsen.

„Azt látjuk az európai piacon, hogy a riválisaink is nagyon mozgolódnak, és szerintem napokon belül ők is jelentenek be új játékosokat, mi sem szerettünk volna ebben a sorban lemaradni. Lehet azt mondani, hogy már most is nagyon erős a Győr kerete, de egy távozónk biztosan lesz az év végén, hiszen Anja Althaus egy évet vállalt erre a szezonra. Az ő pótlását mindenképp meg kellett oldanunk. Örülök, hogy a norvég Kari Brattset, aki a vb-n is meggyőző teljesítményt nyújtott, elfogadta az ajánlatunkat” – mondta az első igazolásról Bartha Csaba, a Győri Audi ETO KC elnöke. – Mondják, hogy vegyél két jó kapust, hogy sikeres legyél. Az elmúlt időszakban voltak sérülések, szerettünk volna biztosra menni, úgyhogy nekünk jövőre lesz három.” A francia Amandine Leynaud érkezik, Kiss Éva hosszabbított, és Kari Grimsbo-nek is érvényes szerződése van. Ahogy az elnök fogalmazott, nagyon komoly rivalizálás lesz a kapusposzton, és hárman meg fogják oldani a sokfrontos helytállást.

Veronica Kristiansenről se feledkezzünk meg, hiszen ő a posztján a top3-4-ben van. Kommenteket is olvastam, és újságírók is kérdezték, hogy mi lesz Eduarda Amorimmal. Neki élő szerződése van, úgyhogy a jövő évet biztosan nálunk tölti – nyilatkozta az elnök. Az igazolásokkal kapcsolatban azt még elárulta, arra már nem lát esélyt, hogy Draga Cvijic a Vardarból is Győrbe kerüljön.

Nem volt szempont, hogy csak olyan játékost igazoltunk, aki még nem nyert BL-t, de valahogy így jött össze. Az elmúlt négy évben háromszor nyert a Győr, és jó érzés, hogy annak, aki idejön, az a célja, hogy nyerje meg a BL-t. Sajnos az elmúlt időszakban az élet írta, hogy ki lesz a keretben. Múlt héten én is úgy álltam a kamera előtt, hogy nem tudtam, hogyan oldjuk meg ezt a helyzetet (Nora Mork sérülését – a szerk.), majd – és itt is szeretném megköszönni az érdi klub vezetőségének és edzőjének a hozzáállását – 12 óra alatt igazoltunk egy új játékost, Mireya Gonzalezt. Vele életben tudjuk tartani azt a játékot, amit Ambros elképzelt. Hogy jövőre ki lesz az a 16, aki leül a BL-meccseken, az nem olyan nehéz, mert számításaim szerint 16-an leszünk nagyjából a jövő évi első keretet figyelembe véve – árulta el a Harmadik Félidőbe Bartha Csaba. Egy, a magyar kézilabda szempontjából fontos tervről is beszélt: „Vannak olyan terveink is az MKSZ-szel karöltve, amiről most még nem szeretnék beszélni, nincs teljesen kiforrva maga az ötlet, de a fiatal játékosok versenyeztetését igenis meg kell oldani. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ilyen keret van Győrben, ugyanakkor szeretnék gratulálni azoknak a csapatoknak, és bár sokszor beszélnek Fradi-Győr ellentétről, de a Ferencváros nekem nagyon szimpatikus a tekintetben, hogy a Metz elleni mérkőzésen például a kezdőhatosban volt egy Háfra, egy Faluvégi, egy Lukács. Olyan fiatal játékosok, akik megállták a helyüket a legnehezebb középdöntős meccsükön. Igaz, hogy azon a meccsen kikapott a Ferencváros, de nem a fiatal játékosokon múlt. Azt gondolom, ez egy példaértékű dolog. Győrben más a koncepció, mi igenis világsztárokat igazolunk, mi ezt nem rejtjük véka alá, meg szeretnénk nyerni a BL-t, minden évben ez az elvárás a város és a szponzorok tekintetében. Nekünk ez a célunk, így igazolunk, ezt vállaltuk fel. Ugyanakkor, nem elbújva a felelősség elől, próbáljuk a szövetséggel azt az utat megtalálni, hogy a legtehetségesebb játékosaink, Pál Tamara, Afentáler, Varga Emőke, Szilovics, sorolhatnám őket, senkit nem szeretnék kihagyni, hogyan tudnak úgy fejlődni az NBI-ben, hogy egyszer majd őket mondjuk be itt a Harmadik Félidőben Kistiansen és Kari Brattset helyett.”

fotó: Győri Audi ETO KC