Becsületes harcban maradtunk alul Bakuban

Második mérkőzését is elvesztette a magyar női röplabda-válogatott az azeri-grúz közös rendezésű röplabda Európa-bajnokságon, ám szégyenkezni a legkevésbé sincs oka, hiszen az akarat mellett helyenként a játéka is élvezetes volt.

A pénteki fájó vereség után közel sem várt egyszerű feladat lányainkra, hiszen együttesünk három játszmában alulmaradt a társrendező házigazdákkal szemben, míg a lengyelek maratoni csatában ötjátszmás győzelmet arattak Németország felett. Amiben némileg bízhattunk, hogy a tegnapi elhúzódó program miatt a lengyelek elég későn, 23 óra után fejezték be a meccset, így elég kevés idejük volt regenerálódni.

Az első játszma elején ez meg is látszott, együttesünk sorra szerezte a pontokat a kissé fásultnak tűnő kék mezesek ellen. Nagy Eszter ásszal indított, majd 4-0-ig meg sem állt a magyar csapat. A lengyel kapitány, érezvén a veszélyt, rögtön időt is kért, ám a különbség nem csökkent, sőt az első technikai szünetben már 8-3 volt ide. A pihenő alatt Nawrocki kapitány kissé helyretette az övéit, akik lassan fel is zárkóztak együttesünkre, ám Dékány Berni jelezte: ne tovább, majd Szakmáry Gréta pontja után már ismét négy volt közte, ám kis megingás után 13-13-nál mégis sikerült egyenlítenie ellenfelünknek. Ekkor a magyar kapitány volt kénytelen magához rendelni a játékosokat, de hiába a biztató szavak, sajnos a nyitásfogadásokkal is komoly problémáink adódtak, így a lengyelek könnyed pontokat szerezve néggyel elhúztak. A magyar csapat nem omlott össze, Török Kata is beszállt nyitni, rögtön egy ásszal, majd Nagy Eszter percei következtek. Mínusz egyre zárkóztunk, ám 22-24-nél játszmalabdához jutott ellenfelünk, amit ki is használt.

Kissé féltettük a lányokat, hiszen pénteken hasonló módon vesztettük el az első játszmát és bizony utána össze is zuhantunk, ázonban ezúttal másképp írta meg az élet a forgatókönyvet. Remek teljesítményt nyújtva, kiváló védekezéssel fokozatosan ellépett együttesünk a lengyelektől, Tálas Zsuzsi blokkja után már 7-3 volt az állás, majd ugyanennyi volt a különbség az első technikai szünetben is. Tálas továbbra is remekül adogatta a labdákat, Szakmáry, Liliom és Nagy Eszter pedig pontosan fejezte be az akciókat, így a második technikaira tovább növelték előnyüket lányaink (16-9), majd 22-12-nél a közte tízet is elérték. A biztos vezetés tudatában kissé alábbhagyott a koncentráció, vérszemet is kaptak a lengyelek, ám csak három pontra tudtak feljönni. Dékány pontja után hiába kértek időt a lengyelek, játszmalabdához jutottak a mieink, amit Dékány Bernadett elsőre ki is használt, így az Európa-bajnokságon megnyertük az első játszmát.

A harmadik felvonást is jól kezdtük, azonban kétpontos előnyünk hamar elolvadt és az első technikai szünetben már a lengyelek vezettek kettővel, majd játékuk is egyre magabiztosabbá vált. A második technikai szünetre ugyan még csak mínusz hárommal mentünk, a bombaerős ütéseket viszont nem tudtuk hatástalanítani, így rövid időn belül behozhatatlan előnyre tettek szert a lengyelek, végül 25-17-re húzták be a játszmát.

A negyedik szettben új erőre kapva hamar négypontos előnybe kerültek a mieink, de hiába vezettünk már 13-7-re is ellenfelünknek az időkérés után nagyot javult a támadójátéka, mellyel egy pontra felzárkóztak. 17-17-nél értek utol bennünket, ezután pedig hiába küzdöttünk becsülettel, első mérkőzéslabdájukat Efimenko beütötte, így a lengyel válogatott a tegnapi után újabb győzelmet aratott, ezzel bebiztosítva továbbjutását.

Ami a mieinket illeti, a küzdés miatt mindenképpen dicséretet érdemelnek, ha nagyon tárgyszerűek akarunk lenni, akkor fontos megjegyezni, hogy matematikai esélyünk még van a továbbjutásra, ám ehhez holnap le kell győzni a ma pihenő német válogatottat, ami valljuk meg nem könnyű feladat. Amit remélünk, hogy Liliom Rita és Tálas Zsuzsanna is összeszedett egy kisebb sérülést, így elsősorban abban reménykedünk, hogy holnapra meggyógyulnak és ismét bevethetők lesznek.

Meccs utáni értékelések (cev.lu):

Alberto Salomoni:A csapat dicséretet érdemel, mert az azeriek elleni meccshez képest javultunk, lelkesedésben, szervezettségben, blokk-védekezésben nagyon jók voltunk. Az okosságot hiányoltam kicsit a végéről, például a második szettben felzárkózott az ellenfél. Zsuzsi sérülése a végén a legrosszabbkor jött, nem maradt cserém. Most a legjobbunkat adtuk, egy szavam nem lehet a csapatra. Ez az út, hogy az európai élvonalhoz közelítsünk: okosnak lenni, s egyszerre elhinni, hogy képesek vagyunk nyerni.

Tálas Zsuzsanna:Úgy gondolom lényegesen jobban teljesítettünk ma, mint tegnap, talán jobban is feküdt nekünk a lengyelek játéka, akik nem játszottak ma olyan jól, persze valószínű ők sem ránk időzítettek, hiszen számukra ez egy kötelező győzelem kellett, hogy legyen, de azért elcsíphettük volna őket. A negyedik szett alakulhatott volna kicsit másképp is, ám ugyanúgy kiengedtük az előnyt a kezünkből, mint tegnap az azeriek ellen. Szeretnénk az Európa-bajnokságot tisztességesen befejezni, jelentsen ez pontokat, szettet, győzelmet. Kívánom, hogy olyan játékot nyújtsunk holnap, ami méltó a magyar röplabdasporthoz.

Női röplabda Eb, A csoport: 
LENGYELORSZÁG – MAGYARORSZÁG 3:1 (22, -19, 17, 18)
Baku, 1000 néző. V: Harald Sodja (osztrák), Yury Bakunovich (fehérorosz).

Lengyelország: Efimenko 8, Wolosz 2, Polak 8, Kakolewska 14, Smarzek 25, Grajber 8. Csere: Witkowska, Krzos (liberók), Murek 5, Brzoska 5, Plesnierowicz, Tokarska, Bociek, Twardowska 1. Szövetségi kapitány: Jacek Nawrocki.

Magyarország: Nagy E. 6, Bokorné Liliom 8, Szakmáry 18, Dobi 8, Tálas 4, Dékány 15. Csere: Szpin (liberó), Török 1, Bleicher, Villám, Soós. Szövetségi kapitány: Alberto Salomoni.

Fotók a mérkőzésről:

Női röplabda Eb 2017: Lengyelország - Magyarország

További eredmények (az európai szövetség honlapjáról):

B csoport (Tbiliszi):
Olaszország-Fehéroroszország 3-1 (25, 18, -18, 21)
Horvátország-Grúzia 3-1 (12, 13, -23, 23)

C csoport (Baku):
Oroszország-Törökország 3-1 (23, -20, 23, 20)
Bulgária-Ukrajna 3-2 (23, -21, -23, 11, 4)

D csoport (Gandzsa):
Szerbia-Hollandia 3-0 (27, 17, 23)
Csehország-Belgium 3-1 (-19, 23, 26, 19)

A csoportokból az első helyezett közvetlenül a nyolc közé kerül, míg a második és harmadik a negyeddöntőbe jutásért léphet pályára.

– Zsuppán András (Baku) –

fotók: cev.lu

Vélemény, hozzászólás?