Befejeződött a II. Európa Játékok Minszkben

Tíz napig a fehérorosz főváros került az európai sport középpontjába: 50 ország részvételével Minszkben rendezték a II. Európa Játékokat. Vasárnap este kialudt a láng, elköszönt Lesik, a róka, mint kabalafigura; a záróünnepséggel befejeződött a multisport-esemény. A Dinamó Stadionban az éremtáblázaton összesítésben a 13. helyen végző magyarok is felvonultak, ezzel elbúcsúztak az eseménytől.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának vasárnapi esti beszámolója szerint az Európa Játékokon 121 magyar sportoló összesen 14 sportágban állt rajthoz. Az eseményen 50 ország 3667 versenyzője mérkőzött meg 15 sportágban.

A magyar zászlót a játékokon bronzérmet szerző birkózó, az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás vitte vasárnap este, a magyar idő szerint 21 órakor kezdődő ünnepségen.

Vasárnap ellátogatott Minszkbe több politikus és sportdiplomata, köztük a házigazda Alekszandr Lukasenko fehérorosz és Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első embere is.

Négy év múlva Krakkó látja vendégül az Európa Játékok résztvevőit.

Magyarország 4 arannyal, 6 ezüsttel és 9 bronzzal a 13. helyen végzett 50 résztvevő ország, 43 éremszerző nemzet között. Az első Oroszország  (44, 23, 42), második a házigazda Fehéroroszország (24, 16, 29), harmadik Ukrajna (16, 17, 18).

A magyar küldöttség hétfőn délelőtt 10 óra 10 perckor érkezik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

A magyar dicsőségtábla itt megtekinthető, az éremtáblázat pedig itt olvasható.

fotó: MOB/Szalmás Péter