Belgrád a cél és az eszköz Nguyen Naszti számára

Hétfőn „ugorhatja be” magát a fedettpályás VB-re az MTK atlétanője.

A 29 esztendős Nguyen Anasztázia háta mögött közel húsz évet átfogó sportpályafutással minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy résztvevője lehessen a március 18-án kezdődő fedettpályás világbajnokságnak. A nem éppen ütős 638 centiméteres idei legjobbjával csak remélheti, hogy „befér” a VB tizenhatos mezőnyébe, de ha azt mielőbb 645-650-re tudná feljavítani, esélyei máris sokkal jobbak lehetnének. Naszti előtt a kapu március 7-én, tíz nappal az orosz és a fehérorosz atléták előtt sorompót állító atlétikai csúcsesemény előtt Belgrádban tárulhat fel, amikor a szerb fővárosban a VB főpróbájának is nevezhető nemzetközi versenyt rendeznek – írta az SzPress Hírszolgálat.

Az MTK sík- és váltófutóként, még inkább távolugróként 18 országos bajnoki aranyérmet összegyűjtött atlétanője mellett Lesti Diana is szeretne élni ezzel az egyedi lehetőséggel, és megjavítani az idei legjobbját.

Most kezdi érezni a deszkát

Több van bennem, mint amennyit az eddigi fedettpályás versenyeken ki tudtam hozni magamból, igazán csak annak tudok örülni, hogy a korábbiaknál jóval több volt az érvényes kísérletem. Most, hogy kezd összeállni egy jó nagy ugrás minden feltétele, bosszankodnék, ha lemaradnék a belgrádi világbajnokságról. Egyre jobban kezdem érezni az elugródeszkát, a nekifutás utolsó szakaszában korrigálni is tudok, ezért sem tudom elfogadni, hogy idén „beálltam” a 637-638-ra, amivel a nemzetközi mezőnyben nem lehet túl sokat kezdeni” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Naszti, akinek mostanáig a 2019-es esztendő jelentette a pályafutása csúcsát. Akkor lett a dohai világbajnokságon tizenkettedik, nyert 677 centiméteres egyéni csúccsal az országos bajnokságon aranyérmet, és kapott vastapsot a 670-es ugrásáért Székesfehérváron, a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj nemzetközi versenyen.

A jogász diplomás sportolónő, aki egyelőre azért nem praktizál, mert minden energiáját és idejét az atlétikának szenteli, úgy érzi, hogy testben és lélekben továbbra is kész megfelelni az edzések és a versenyek kihívásának.

Fizikailag és mentálisan is képes vagyok jól felspannolni magamat, ezért nem is azzal a kérdéssel foglalkozok, hogy vajon meddig tudok még kitartani, hanem sokkal inkább az eredményeimmel, a javítás szándékával

– folytatta Naszti, aki tavaly 668-as legjobb ugrásával futott neki a tokiói olimpiának, ahol viszont csak  652-ig jutott, ez pedig kevés volt a döntőbe jutáshoz. Nyolc centiméteren múlt a céljának elérése.

Nem csak a szint számít

A belgrádi világbajnokság előtt a nemzetközi szövetség meglehetősen magasra állította a mércét a távolugrók előtt. Jelenleg két úton lehet kijutni a világbajnokságra: vagy a kemény 680 centis szint teljesítésével, vagy a világranglistán elfoglalt helyezés alapján. Utóbbi esetben versenyzőnként öt eredményt vesznek figyelembe, azokból tevődik össze a „bizonyítvány”. Az már most biztos, hogy az ukrajnai események következtében orosz és fehérorosz indulója nem lesz a világbajnokságnak, emellett egyre több lemondásról is tudomást szereztünk, így aztán még napokat kell várni arra, hogy végül is hol húzzák meg az indulás feltételét meghatározó vonalat.”

–mondta befejezésül az olimpiai 16. helyezett atlétanő.

Anasztázia Lesti Diana társaságában vasárnap autóval indult el a világbajnokságnak otthont adó Belgrádba. Cseppet se bánná, ha alig másfél héttel később újra a szerb főváros felé kellene vennie az irányt, mert ez azt jelentené, hogy kiérdemelte a világbajnokságon való indulás jogát. Ha a jövő heti főpróba versenyen az utolsó lehetőséget megragadva  jól összpontosít, és az elugródeszkát is úgy közelíti meg, ahogy szeretné, idei legjobbját megjavítva bekerülhet a VB-re készülő magyar válogatottba.

Szalay Péter (SzPress Hírszolgálat)

Fotó: MTK / Makó Éva