Bemutatták a magyar csapat tagjait a Motorsport játékokra

A nyáron keltette életre a FIA a Motorsport Games-t, ami egyfajta autósportos olimpiának felel meg a gyakorlatban, különféle versenyszámokkal.

A koncepció nagyon hasonló az eredetihez: egy adott ország rendezi, és egy versenypályán, mondjuk egy atlétikai stadion helyett. 2019-ben Olaszországban kezdődik ez a móka, a helyszín Vallelunga pályája, Róma mellett. Itt a nemzetek sportolói pedig 3 nap alatt GT, túraautó, Formula 4, Drift, Gokart szlalom és Digitális kategóriában mérettethetnek meg – számolt be a racingline.hu.

Magyarország élen járt a nevezésekben, az egyik legnagyobb kontingenst küldjük Rómába, még ha a legnagyobb (GT) kategóriában nem is indulunk, pedig véleményünk szerint lett volna kit (Walter Csaba). Nem baj, majd jövőre, ugyanis a tervek szerint évente kerülne megrendezésre egy ilyen motorsport olimpia. Vegyük azonban végig a 2019-es magyar indulókat!

Hazánk zászlóshajója így GT híján tehát a TCR alapú túraautó kategória lesz, ahova Kiss Norbert és a Team Unicorse nevezett. Hogy stílszerűen folytassuk: Savaria leggyorsabb harci szekér versenyzőjének bizony “kijárt” már egy ilyen lehetőség, hiába kamionozik 2011 óta. Utoljára 5 éve indult ugyanezzel a csapattal az azóta már megboldogult ETCC-n két versenyhétvégén, egy a versenytársakéhoz képest sokkal gyengébb versenyautóval, mégis megmutatta, hogy ki a magyarok Istene! Az MNASZ a lehető legjobb döntést hozta meg amikor neki szavazott bizalmat, és ő képviselheti hazánkat. A versenyautója újra nem a legacélosabb lesz, de talán a BoP leosztáskedvezhet, és így újra borsot törhet a mezőny orra alá. Az ilyen egy alkalmas mutatványok nagyon mennek egyébként Norbinak, 2014-ben Dohában a FIA díjátadón is megnyerte az ottani világbajnokokkal és egyéb pedigrés versenyzőkkel teli inkább szórakoztatóbb viadalt is, így szép reményekkel vághatunk neki ezen kategóriának.

A túraautó kategória fő győztese az lesz, aki a két futam során a legtöbb pontot gyűjti.

A Formula 4-es kategória érdekessége az, hogy a KC MG-01 típussal versenyeznek majd mindannyian, amely a világ első hibridmotoros F4-es versenyautója lesz. Ezzel a járgánnyal minden versenyző a helyszínen találkozik majd először. Itt magyar színekben a 19 éves Tóth László indul majd, aki két év formaautós tapasztalattal rendelkezik. Idén ADAC F4-ben versenyzett.

A Drift szakágban a 38 éves Szántó Zoltán indul, a Sancho Drift Team színeiben. Az osztrák, cseh és litván versenyzők képességeit már ismeri, de kategóriájában 13 versenyző indul majd. A versenyeket este, villanyfény mellett rendezik majd. Új fejlesztések is lesznek az autóján, amiknek köszönhetően sokkal megbízhatóbb lesz a 2017-es BMW E92-ese.

Gokart szlalom kategóriában 120V-os elektromos gokartokkal versenyeznek majd a résztvevők. Ilyen Magyarországon még nincs is, így ez is új lesz a hazai részvevők számára. Amatőr gokatosok indulnak majd, fiú-lány vegyes csapatban. Magyarország színeiben Kiss Dorka és Németh Bálint indul majd, mindketten 14 évesek. Dorka esetében még az osztálytársai sem tudtak róla eddig, hogy milyen versenyen indul majd, eddig csak bérgokartozott. Bálint pedig az MNASZ Országos Amatőr Gokart Utánpótlás Bajnokságban szerzett bajnoki címet két kategóriában.

A Digital kategóriában Gran Turismo-val küzdenek majd a résztvevők, PlayStation-ön, de valódi versenybíró ítélkezik majd. Itt hazánkat a 28 éves Báder Benjámin képviseli majd, aki 1100 órányit játszott eddig 2 év alatt.

A magyar csapat kapitánya Oláh Gyárfás MNASZ elnök lesz.

A versenyeken medálokat osztanak majd, mint az olimpián, ezen kívül a nemzetek közt lesz pontverseny.

Az esemény – mely október 31 – november 3 közt kerül majd megrendezésre – megnyitóját a Colosseumban és környékén rendezik majd, a versenyeket pedig online közvetítés által lehet majd követni.

A magyar versenyzőknek egyforma overáljuk lesz, a formaruhát pedig Dorko készíti.

fotók: Sportmenü / Kárpáti Balázs