Bemutatták a phjongcshangi téli olimpia érmeit

New Yorkban bemutatták a 2018-as, phjongcshangi téli olimpia érmeit Mun Dzse In államelnök, és a tervező Li Szuk Vo jelenlétében.

A Magyar Olimpiai Bizottság honlapjának beszámolója szerint a koreai ábécé, vagyis a hangul betűi ihlették a februári phjongcshangi téli olimpia érmeit, amelyeket szerdán mutattak be New Yorkban.

A Mun Dzse In államelnök, és a tervező Li Szuk Vo jelenlétében megtartott eseményen elhangzott, hogy minden medál domború, 92,5 milliméter széles, 109 milliméter hosszú. A vastagságuk 4,4 és 9,4 mm, a súlyuk pedig 493 és 586 gramm között változik.

Az arany- és ezüstérmek 99,9 százalékban ezüstből készülnek, előbbiekre darabonként 6 gramm arany kerül. A bronzérmeket vörösrézből készítik. A medálokból fajtánként 259 darabot gyártanak, ezek közül alapesetben 222-t osztanak ki a sportolók között. Öt szettet tartalékba tesznek holtversenyek esetére, ezen kívül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 25, a dél-koreai szervezőbizottság pedig hét készletet tart meg reprezentatív célokra.

A hangul a koreai kultúra alapja és lelke, egy olyan mag, ami virágzik és gyümölcsöt ad” – közölték, és hozzátették, hogy ez a folyamat hasonlít a sportolók négyéves felkészülésére.

A szervezőbizottság hangsúlyozta, hogy az érmek formatervezését a fatörzsek is inspirálták, mivel a fák a koreai kultúra fejlődését, valamint az olimpiai játékok fejlesztése során elvégzett munkát is jelképezik.

Az érmekről a NOB honlapja, az olympic.org közöl hosszabb írást.

(MOB-olympic.org-Olympic Channel_M4sport)

Vélemény, hozzászólás?