Bemutatták a Sport 2019 évkönyvet

A Magyar Olimpiai Bizottság szerkesztésében és gondozásában megjelent a Sport 2019 évkönyv. A kiadványt kedden sajtótájékoztató keretében mutatták be a szerzők jelenlétében. A Larus Étteremben rendezett esemény elején együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a MOB és az NKM Nemzeti Közművek Zrt. vezetői.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának beszámolója szerint a sajtóeseményen részt vett néhány élsportoló, akivel a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla Programjának hozzájárulásával készült könyvben hosszabb interjú olvasható: a kajakozó Csipes Tamara, a sportlövő Péni István, a hosszútávúszó Rasovszky Kristóf és a vívó Szatmári András.

Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke azt mondta, hogy visszatérő ügy a szervezet életében a sportévkönyv, és egyben köszönetet mondott a szerzőknek.

Vékássy Bálint, a MOB főtitkára úgy fogalmazott, számára olyan az évkönyv, mint a sportolóknak az olimpia, amelyen mindenki ott akar lenni, amelyből mindenki ki akarja venni a részét. „A szerzők ugyanúgy szeretnének emlékezetes írásokkal bekerülni, a fotósok látványos képekkel megjelenni, mint ahogy a sportolók kvótát szerezni az olimpiára.” Hozzátette: a családias közeg hasonlóan jellemző a sportújságírókra, mint az olimpia résztvevőire. Vékássy Bálint kitért a férfiak és nők arányára: a közel 70 szerző közül mintegy tucatnyian vannak a hölgyek. A sportvezető köszöntőjében zárásként párhuzamot vont az olimpiai megnyitó és a könyv megjelenése között.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke „főszereplőkként” üdvözölte a kiadvány szerzőit. Arról beszélt, hogy alig lehet találni olyan értéket, amit az elmúlt több mint száz évben ne kezdett volna ki valaki vagy valami, az olimpiai mozgalom azonban túlélte ezt az időszakot, magyarként pedig biztos pont volt ebben az időszakban; a hagyományokat folytatni kell, ilyen a sportévkönyv, ami évente jelenik meg.

A sportévkönyv története 1984-re, Los-Angeles évére nyúlik vissza, az akkorit azonban bezúzták, a sorozat valójában a szöuli olimpia évétől lehet teljes a polcokon. A MOB saját szerkesztésben, gondozásban 2004-ben adta ki először.

Továbbra is nagy megtiszteltetésként éljük meg, hogy szerkesztőcsapatunkat bízta meg a Magyar Olimpiai Bizottság a sportévkönyv elkészítésével. Ezúttal is szeretném kiemelni Báthori Zsófiát, aki továbbra is a kiadvány motorja, szíve-lelke egyben, Dobos Sándor szerkesztő kollégámat, Keczeli Zoltán művészeti vezetőt, Szalmás Péter képszerkesztőt, Vasvári Ferencet, akik a munkafolyamatok nyári megkezdésétől a nyomdába küldésig szinte minden nap hozzátettek valamit ahhoz, hogy megfelelő nívóban készülhessen el a könyv. És természetesen nevükben is köszönöm minden szerzőnek, legyen szó cikkíróról vagy fotósról, hogy fantasztikus anyagokkal töltötték meg az oldalakat!” – fogalmazott Amler Zoltán, a Sport 2019 főszerkesztője, aki hozzátette: ezúttal is 512 oldalon taglalja a könyv az esztendő történéseit, 18 oldal mellékletben találhatóak meg az eredmények, egymillió karaktert és több mint hatszáz képet tartalmaz a kiadvány.

A könyvbemutató elején partneri megállapodást írt alá a MOB és NKM Nemzeti Közművek Zrt., melyet Kulcsár Krisztián mellett Kóbor György elnök és Sárközi Edit látott el kézjegyével.

A MOB első embere azt mondta: 2017-es elnökké választásakor ígéretet tett arra, azon fog dolgozni, hogy a MOB piaci vállalatokkal, piaci alapon működjön együtt, és ez a mostani megállapodás erre terjedhet ki. Kóbor György hozzátette, hogy az NKM már a londoni ötkarikás játékok idején is támogatta az olimpiai család tagjait, de az együttműködés Tokió idején teljesedhet ki.

 

fotó: MOB/Szalmás Péter