Bemutatták a Tour de Hongrie csapatait

Megérkeztek Budapestre a szombaton rajtoló Tour de Hongrie résztvevői, a hivatalos rajtlistán húsz csapat 119 versenyzője szerepel. Az együtteseket péntek este, a Novotel Budapest City előtt mutatták be a nagyközönségnek.

A szervezők pénteki beszámolója szerint bonyodalmak persze akadtak, hiszen a világ harmincegy országából érkeztek sportolók a Magyar Körversenyre. A koronavírus-járvány pedig az utazási lehetőségeket is beszűkíti, nem jártak jól például a spanyol Caja Rural-Seguros-RGA bringásai, akik csatlakozási nehézségek miatt csak az esti órákban értek a szállodába, így teljes létszámban nem is tudtak részt venni a csapatbemutatón.

A többiek viszont szerencsésen megérkeztek, eljött az öt World Team is, ilyen magas szinten szereplő csapatok korábban még sosem vettek részt magyarországi viadalon. Az amerikai Trek-Segafredo elhozta nagy reménységét is, az amerikaiak junior-világbajnokát, Quinn Simmons-t, de nem ő a pillanatnyilag legmagasabban jegyzett versenyző a mezőnyben, hanem az ausztrál Damien Howson (Mitchelton-Scott), aki néhány napja megnyerte a Cseh Körversenyt.

Indul a Magyar Körversenyen hét újdonsült nemzeti bajnok, közülük a négy országúti bajnok – a német Marcel Meisen (Alpecin-Fenix), a cseh Adam Toupalik (Elkov-Kasper), a horvát Josip Rumac (Androni Giocattoli-Sidermec) és a mi bajnokunk, Filutás Viktor (Giotti Victoria-Savini Due) – a nemzeti mezét is viselheti majd a viadalon. Négyen – a lengyel Kamil Gradek (CCC Team), a horvát Josip Rumac, a szerb Veljko Sztojnics (Vini Zabu-KTM) és a magyar Peák Barnabás (Mitchelton-Scott) – hazájuk egyéni időfutam-bajnokságán szereztek aranyérmet a közelmúltban.

A harmincegy országból érkezett kerékpárosok közül a mieink vannak a legtöbben, összesen tizenhatan képviselik majd színeinket: a World Teamben szereplő Valter Attila (CCC Team) és Peák Barnabás (Mitchelton-Scott), a Pro Team színeiben induló Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec) és Kusztor Péter (Novo Nordisk), a kontinentális csapatokban tekerő Dina Márton (Kometa-Xstra), Filutás Viktor (Giotti Victoria-Savini Due), Szarka Gergely (Giotti Victoria-Savini Due), Wermeser Zsombor (Team Novák), Rózsa Balázs (Team Novák) és Szentpéteri András (Team Novák), illetve a magyar válogatott hat tagja: Karl Ádám (UC Monaco), Dina Dániel (Epronex-BSS Oil Team), Orosz Gergő (Epronex-BSS Oil Team), lstlstekker Zsolt (Epronex-BSS Oil Team), Szatmáry András (Cube-Csömör) és Palumby Zsombor (SVS Pro Team).

2020. 08. 28. TDH csapatbemutató Budapest

Két korábbi Tour de Hongrie-szakaszgyőztes is ott lesz a mezőnyben, az olasz Matteo Moschetti (Trek-Segafredo) 2018-ban Székesfehérváron, a cseh Alois Kankovsky (Elkov-Kasper) tavaly Hajdúszoboszlón utasította maga mögé ellenfeleit, de lesz a mezőnyben korábbi Giro d’Italia-szakaszgyőztes is, az olasz Andrea Guardini (Giotti-Victoria-Savini Due) személyében.

Egy apró érdekesség, ami a mezőny erősségét illeti: a sportágban mértékadó Procyclingstats statisztikái szerint évről évre nő a viadal színvonala, 2015-ben 3, 2016-ban 5, 2017-ben 18, 2018-ban 34, tavaly 77 pontra értékelte a mezőny minőségét, ezúttal 105 pontot eredményezett számunkra a rajtlista.

Az idei Tour de Hongrie rangidőse a csíkszeredai Team Novák vezetője, paralimpiai, világ- és Európa-bajnok klasszis, Novák Károly Eduárd (vagy ahogyan a sportágban legtöbbször hívják, Ede –, aki július végén ünnepelte a negyvennegyedik születésnapját, s nem mellesleg a Román Kerékpáros Szövetség regnáló elnöke is) – ez sem mindennapi. A legfiatalabb induló a tizenkilenc esztendős Quinn Simmons, akinek tehetségéről már szóltunk, alighanem sokan figyelnek majd rá a mezőnyben is.

Valamennyiük számára különleges lesz az idei verseny, s nemcsak a rendkívül erős mezőny miatt: a koronavírus-járvány különleges szabályokat szült, ezekhez minden résztvevőnek és stábtagnak alkalmazkodnia kell.

A teljes rajtlista: KLIKK IDE!

A csapatbemutatót online felületén élőben közvetítette az M4 Sport, de az ott történtekről készülő riport látható lesz majd az első szakasz közvetítése során, illetve az Eurosport 48 perces összefoglalójában is szerepel majd.

(Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője, fotó: TdH / Vanik Zoltán)

Egy olyan éven vagyunk túl, amikor már kétszer szerveztünk meg egy versenyt, s a bringások még egy métert sem tettek meg – kezdte köszöntőjét Eisenkrammer Károly, a viadal főszervezője, hozzátéve, reményei szerint szombaton végre a vetélkedés is elkezdődik. – Hátborzongató arra gondolni, hogy szinte az utolsó pillanatban indulhat útjára a viadal, hiszen szeptember elsejétől lezárjuk a határainkat, néhány nappal később már nem lett volna esélyünk ilyen mezőny fogadására. Az is elképesztő, hogy most nemcsak a versenyről, az esélyesekről kell szólni, hanem a koronavírus-járvány miatti intézkedésekről is. Sok szigorú szabálynak kell megfelelnünk az esemény során, ez komoly terheket ró a szervező csapatra, de készen állunk a kihívásra!

A Tour de Hongrie fő támogatója, a Magyar Kormány képviseletében Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és Menczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár köszöntötte az esemény résztvevőit.

(Révész Máriusz kormnáybiztos, fotó: TdH  Vanik Zoltán)

Amikor hat évvel ezelőtt Eisenkrammer Károly megkeresett, hogy jó lenne újraindítani a Tour de Hongrie-t, nem hittem volna, hogy mára ide fogunk eljutni – árulta el Révész Máriusz kormánybiztos. – Tavaly négy kontinens televízióiban láthatták a nézők Magyarország legszebb tájait, szombaton és vasárnap az Eurosporton a Tour de France után fogják bemutatni a Magyar Körverseny összefoglalóját. Eljutottunk oda, hogy huszonhárom olyan versenyző szerepel a mezőnyben, aki már részt vett Grand Tour-versenyen. A kormány elfogadta az előterjesztésünket, 2020-2021-et a kerékpározás éve lesz, ennek nyitó rendezvénye pedig a Tour de Hongrie. Bízom benne, hogy ez az esemény lehetőséget ad arra, hogy a kerékpározás üzenete eljusson mindenkihez, hozzájáruljon ahhoz, hogy még többen pattanjanak biciklire, járjanak vele munkába, túrázni.

(Menczer Tamás államtitkár, fotó: Pertorini Márió / tdh.hu)

Nagyon örülök, hogy itt lehetek, végre arról beszélhetünk, hogy valamit meg tudunk, valamit meg lehet rendezni, s nem arról, hogy mit kell elhalasztanunk. A koronavírus nyilvánvalóan egészen felforgatta az életünket, sok minden van már mögöttünk, de attól tartok, még előttünk is. A koronavírus egy kicsit hasonlít ehhez a versenyhez, annyiban legalább is, hogy szakaszai vannak. Az első szakaszt Magyarország sikerrel vette, ez teszi lehetővé például azt is, hogy ezt a versenyt meg tudjuk rendezni” – mondta Menczer Tamás államtitkár.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Kovács György Zsolt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportkapcsolatokért felelős osztályvezetője, Iglói-Nagy István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sportdiplomáciai főosztályának vezetője, Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója is.

A hivatalos ceremónián köszöntötte a résztvevőket Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is. A felszólalásnak a szervezők részéről különös jelentőséget adott, hogy immár harmadik esztendeje nem szerepelhetett a Magyar Körverseny programjában a fővárosban.

(Karácsony Gergely, Budapest főpolgármester, fotó: Pertorini Márió / tdh.hu)

Bízom benne, hogy ez a verseny nemcsak a sport, hanem a kerékpározás elfogadását is erősíteni tudja, hiszen igazi kerékpáros forradalom szemtanúi lehetünk, a járvány sokakat rávett arra, hogy a közlekedésnek ezt az egyszerű és mégis nagyszerű formáját válassza. A bemutató során látthattuk az elmúlt évek bejátszásait, Budapest gyönyörű helyszíneit, tudjuk, hogy az idén Magyarország más gyönyörű tájait mutatja majd meg a nagyvilágnak, de Budapest elkötelezett abban, hogy visszacsalogassa ezt a versenyt fővárosunkba” – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester.

A Tour de Hongrie szombaton délelőtt 11:30-tól Esztergomban indul útjára, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, elsőkategóriás nemzetközi országúti kerékpárverseny 120 fős mezőnye öt nap alatt 826 kilométert tesz meg a szeptember 2-i kékestetői befutóig, az eseményekről több mint nyolcvan országban számolnak be a televíziós csatornák.

A Tour de Hongrie első szakasza szombaton 11:30-kor rajtol a Szent István térről, a várható befutó időpontja: 14:20.

Köszöntő, útvonal, térkép, részletek az első szakaszról: KLIKK IDE!

Tour de Hongrie a TV képernyőjén és az interneten

Az M4 Sport minden szakaszról élőben közvetít, de az interneten, a mediaklikk.hu oldalán is élő képet láthatnak az érdeklődők, az egyes versenynapokról készült összefoglalókat pedig öt kontinens több mint nyolcvan országában sugározzák majd a televíziós csatornák (köztük a kontinens legnépszerűbb sportcsatornája, az Eurosport is), vagyis Magyarország legszebb tájait, turisztikai és történelmi nevezetességeit ebben az évben is megmutatja a nagyvilágnak a magyar kerékpáros körverseny.

Az élő közvetítéseket és összefoglalókat az alábbi időpontokban láthatják hazánkban:

Augusztus 29., szombat
13:05: M4Sport (1. szakasz, élő)
19:00: Eurosport 1 (1. szakasz, összefoglaló)
22:00: Eurosport 1 (1. szakasz, összefoglaló – ismétlés)

Augusztus 30., vasárnap
8:30: Eurosport 1 (1. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
14:00: DunaWorld (2. szakasz, élő)
19:00: Eurosport 1 (2. szakasz, összefoglaló)
22:00: Eurosport 1 (2. szakasz, összefoglaló – ismétlés)

Augusztus 31., hétfő
9:30: Eurosport 1 (2. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
10:30: Eurosport 2 (2. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
15:00: M4Sport (3. szakasz, élő)
22:45: M4Sport (3. szakasz – ismétlés)

Szeptember 1., kedd
6:30: Eurosport 2 (2. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
8:30: Eurosport 1 (2. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
9:00: M4Sport (3. szakasz – ismétlés)
9:30: Eurosport 1 (3. szakasz, összefoglaló)
11:30: Eurosport 2 (3. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
15:00: M4Sport (4. szakasz, élő)
21:50: M4Sport (4. szakasz – ismétlés)

Szeptember 2., szerda
6:30: Eurosport 2 (3. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
8:30: Eurosport 1 (3. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
8:55: M4Sport (4. szakasz – ismétlés)
9:30: Eurosport 1 (4. szakasz, összefoglaló)
11:30: Eurosport 2 (4. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
15:00: M4Sport (5. szakasz, élő)
23:25: M4Sport (5. szakasz – ismétlés)

Szeptember 3., csütörtök
6:30: Eurosport 2 (4. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
8:30: Eurosport 1 (4. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
8:55: M4Sport (5. szakasz – ismétlés)
9:30: Eurosport 1 (5. szakasz, összefoglaló)

A versenyről élő képekkel, összefoglalókkal jelentkeznek a viadal hivatalos honlapján, a tdh.hu oldalon, illetve a közösségi médiában, hivatalos Facebook-oldalon, Instagram-oldalon (tourdehongrie_official) és Twitter-oldalon (twitter.com/tourdehongrie).

Utcaszintű online térkép: KLIKK IDE!
Roadbook: KLIKK IDE!

A szombaton várható útlezárások

Szombaton 11:00 és 15:00 óra között a pálya nyomvonala a közúti forgalom elől teljesen elzárásra kerül. Ezen idő alatt a pályát keresztezni gyalogosan csak a kijelölt átengedő pontokon lehet. Kérjük, hogy tartsák be a Rendőrség és a szervezők utasításait!

A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie augusztus 29-én szombaton Esztergomban rajtol, a nemzetközi mezőny a Debrecen, Hajdúszoboszló, Karcag, Nyíregyháza, Sárospatak, Kazincbarcika, Miskolc, Gyöngyös-Kékestető útvonalon öt versenynap alatt, hat megyét (Komárom-Esztergom, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves), illetve húsz várost (köztük négy megyeszékhelyt, Debrecent, Nyíregyházát, Miskolcot és Egert), összesen ötvenöt települést érintve 826 kilométert tesz meg a kékestetői befutóig. Ebben az évben húsz csapat vesz részt a versenyen, minden együttes hat kerékpárossal állhat rajthoz a tizenhárom-millió forintos összdíjazású Magyar Körversenyen.


A 41. Tour de Hongrie programja

1. szakasz, augusztus 29., szombat: Esztergom-Esztergom, 118 km
2. szakasz, augusztus 30., vasárnap: Debrecen-Hajdúszoboszló, 158 km
3. szakasz, augusztus 31., hétfő: Karcag-Nyíregyháza, 182 km
4. szakasz, szeptember 1., kedd: Sárospatak-Kazincbarcika, 180 km
5. szakasz, szeptember 2., szerda: Miskolc-Gyöngyös-Kékestető, 188 km

(Fotó: Tdh.hu/Pertorini Márió, Halmágyi Zsolt, Tuba Zoltán, Vanik Zoltán)