Berki Krisztián álmát válthatja valóra Mészáros Krisztofer

Se buli, se randi, csak torna és tanulás. Az áprilisi EB-n Mészáros Krisztofer válthatja valóra a visszavonult Berki Krisztián tokiói álmait.

Van esély arra, hogy a 35 évesen visszavonult Berki Krisztián tokiói álmait egy 19 esztendős győri tornász váltja valóra a közelgő Európa-bajnokságon. A „hatszeres” Mészáros Krisztofert már serdülő korában is a magyar tornasport nagy ígéretének tartották, és erre az elismerésre az óta 11 magyar bajnoki aranyérem megszerzésével szolgált rá. Akik közelebbről ismerik, azt is tudják, hogy távolról sem egy átlagos magyar fiatal életét éli – írta az SzPress Hírszolgálat.

Krisztofernek az áprilisi bázeli tornász Európa-bajnokág egyéni összetett versenyében elég lehet a nyolcadik helyen végeznie ahhoz, hogy olimpiai résztvevő lehessen. A feltétel az, hogy az előtte végzők közül legalább hatan korábban megszerzett kvótával rendelkezzenek. Arra emlékezve, hogy alig két hónapja, a törökországi EB nemhivatalos egyéni összetett versenyében csak egy török tornász gyűjtött több pontot nála, és ehhez 12 hibátlan gyakorlat bemutatása kellett, Krisztofer valóban az európai tornászokat illető utolsó két „ötkarikás” hely egyikének a várományosa. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a koronavírusjárvány miatt a törökországi mezőnyt 18 ország képviseletében csak 62 tornász alkotta, a szokásosnál tehát jóval kevesebben mérték össze az erejüket.

Kézen állva ment ebédelni

Az óvónénim tanácsolta a szüleimnek, hogy vigyenek el a Bercsényi Miklós általános iskolába, a kis tornászok edzésére, mert kezdte megelégelni, hogy az ebédlőasztalhoz kézen állva közelítek, máskor pedig azzal ijesztek rá, hogy felmászok a szekrény tetejére. A torna gyorsan megtanított a fegyelemre, ennek is köszönhettem, hogy sikerült gyorsan utolérnem azokat a csoporttársaimat, akik jóval korábban kezdtek el edzésre járni. Alig 17 kilós voltam, ezért „túlóráztam” az óvodában és lettem évvesztes az általánosban” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Mészáros Krisztofer, akinek szinte a kezdetektől, azaz 13 esztendeje Szücs Róbert az edzője.

A 166 centi magas és ma is csak 54 kilós tornász tizenkilenc évesen 11 felnőtt bajnoki címmel büszkélkedhet. Tehetségét már 2016-ban honorálták, amikor a Szentkirályi Tehetségprogram egyik díjazottjaként – a fejlődéséhez szükséges kiadások fedezésére – egy millió forintos jutalmat érdemelt ki. Edzőjén kívül Pál Melindának, a pszichológusának is köszönheti, hogy egyike a legmagabiztosabb és a legkevesebbet rontó magyar tornászoknak. Nincs „lyukas” szere, a talajtól a nyújtóig mindenben jó, de még távolról sem tökéletes.

Próbálom a tudásomat a nálam idősebb és tapasztaltabb tornászokéhoz hasonlítani, így pontosan tudom, hogy még bőven van tanulnivalóm. Sokat kell még gyakorolnom ahhoz, hogy az ugrások és a legugrások után ne lépkedjek el, mert ezeket az apró hibákat 3-3 tizedpont levonással büntetik. Arra viszont büszke lehetek, hogy a tavalyi Európa-bajnokságon 82.4 pontot sikerült összegyűjteni, ami öttel több annál, amit a 2019-es világbajnokságon 17 éves újoncként sikerült összehoznom.

Hírnév nélkül nincs hátszél

Nem a 19-20 éves fiatalok életét éli, nem jár bulikba – amire mostanában nem is nagyon lenne lehetősége – nem randizik, alkoholos italokkal is hiába kínálják.

A versenyzőtársaim elfogadnak olyannak, amilyen vagyok, nem is próbálnak megváltoztatni. Nem késtem le semmiről sem, ráérek behozni a lemaradásomat majd akkor, amikor a torna kezd visszaszorulni az életemben. Mindennapjaim egyik vonalvezetője az, hogy hívő emberként úgy cselekszem, ahogy a vallásom és a lelkiismeretem diktálja.

Gyermektornászként arról álmodozott, hogy egyszer majd együtt edzhet az olimpiai bajnok és háromszoros világbajnoki aranyérmes Berki Krisztiánnal, aki néhány nappal ezelőtt jelentette be a visszavonulását.

Vágyam teljesült, és csak most örülök igazán annak, hogy válogatott versenyzőként volt még lehetőségem arra, hogy testközelből figyeljem a nagy bajnok mozdulatait. Szeretnék még sokáig versenyezni, és mielőbb elérni, hogy a pontozók megjegyezzék a nevemet és gyakorlataimat. Amíg ugyanis nincs hírnév, addig hátszél sincs” – mondta befejezésül az olimpiai reménység, aki Berki Krisztián visszavonulása után a magyar tornászrangsor éllovasa.

 

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

Fotó: MATSZ/Freschli József