Bíró Attila: „A vereség azért is fájó, mert semmi előjele nem volt a kudarcnak”

A női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint semmi előjele nem volt annak, hogy csapata kudarcot vall a budapesti világbajnokság negyeddöntőjében, alulmaradva Kanada együttesével szemben.

Bíró Attila a hétfői 6-4-es vereséget követően tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: számítottak rá, hogy nehéz meccs lesz, „de arra nem, hogy ennyire impotensek leszünk…”
Nem könnyű megemészteni a történteket” – folytatta a kapitány, aki az összecsapás előtt aláírta volna a hat kapott gólt, a négy lőtt azonban szerinte roppant kevés. „Senkinek nem ment úgy a lövés, ahogy szerettük volna. Sajnos rendre túlhelyeztük a labdát, a jobbnál is jobb helyzetet kerestünk. A vereség azért is fájó, mert semmi előjele nem volt a kudarcnak.

A szakember úgy fogalmazott, hogy meg kell keresni a társaság egészét jellemző mentális blokk okait, kérdésre válaszolva pedig azt mondta, hogy mindannyiuknak, neki, a lányoknak és az Európa-bajnok1 csapat pszichológusának a felelőssége is felvethető a sikertelenség okán.

A kapitány úgy vélte, talán az előző meccsen a hollandok felett aratott győzelem „bealtathatott minket, de ilyen a vízilabda, ők a kilencedik, mi az ötödik helyért játszunk érem helyett…” Kitért rá, hogy a margitszigeti világbajnokság eddigi menete is igazolta: a női mezőnyben nyolc-kilenc olyan csapat van, amelyből „bárki megverhet bárkit”, s ennek „tegnap mi voltunk a szenvedő alanyai”.

Bíró Attila szerint most már az a feladat maradt, hogy megnyerjék a hátralévő két mérkőzést, és szépen búcsúzzanak a hazai vb-n, már csak a csapat mellett végig kitartó szurkolók miatt is.

A sajtótájékoztatón megjelent csapattagok közül Bujka Barbara elárulta, hogy ő is, akárcsak a többiek, csupán valamikor hajnalban tudott elaludni a vereséget követően.
A legnagyobb hiba az volt, hogy összecsináltuk magunkat” – jelentette ki a szókimondó balkezes center, aki szerint a görögöket, majd az utánuk következő ellenfelet is meg kell verni, hogy legalább az ötödik hely meglegyen.

Illés Anna fájdalmasnak nevezte a vereséget, társaival együtt nagyon sajnálja, hogy így alakult, de – fűzte hozzá – a folytatásban se mindegy, hogy ötödikként vagy nyolcadikként végez a válogatott.

A center Tóth lldikó is leszögezte, hogy mélységesen csalódott az eredmény miatt, s elszalasztott lehetőségről beszélt, mert szerinte nemcsak az elődöntőbe juthattak volna el, hanem egészen a döntőig menetelhettek volna, ha csak megközelítőleg azt nyújtják, amit tudnak.

A csapatkapitány Keszthelyi Rita azt mondta, hogy a kanadaiak elleni meccsen saját magukat verték meg:
Buták voltunk, bátortalanok, most nagyon ki kell találnunk a megoldást, hogy a jövőben ilyesmi ne fordulhasson elő, és mentálisan is jók legyünk.

A magyar válogatott az 5-8. helyért szerdán 15 órakor a görögökkel találkozik.

(MTI)

fotó: Madar David / waterpolo.hu

Vélemény, hozzászólás?