Bíró Attila szűkítette keretét az oroszok elleni világliga meccsre

Bíró Attila a hétfői, oroszok elleni Világliga-meccsen a Spanyolországot legyőző társaságot küldi vízbe. A szövetségi kapitány egyben kijelölte a voloszi Európa Kupa-selejtezőre utazó csapatot is.

A Magyar Vízilabda Szövetség hivatalos honlapjának vasárnapi beszámolója szerint a hangulat kifogástalan, az újjáalakuló csapat játékosai zokszó nélkül, mosolygósan végzik el még a legkeményebb feladatokat is, a szövetségi kapitány húszas kerete összeállni látszik – bizony, még az Egyesült Államokban lassacskán egyetemi tanulmányait befejező Európa-bajnok kettősnek, az Antal Dóra, Illés Anna duónak is igencsak oda kell tennie magát, hogy csapattag lehessen. A világbajnoki ezüstérmes Spanyolországot 2017. december 19-én három negyedig tartó pazar játékkal 10–9-re legyőzte a női válogatottunk a Hajós-uszodában – nem véletlen, hogy Bíró Attila döntése szerint hétfőn, a világbajnoki bronzérmes Oroszország ellen ugyanezek a játékosok ugorhatnak majd vízbe.

„Azt szeretném látni, hogy a lányok képesek-e kétszer közel ugyanazon a szinten teljesíteni. A spanyolok elleni meccs után nagyon elégedett voltam, bízom benne, hétfőn is mosolygós arcokat láthatunk” – fogalmazott Bíró Attila, aki a szombati két edzés után ezúttal a vasárnapot sem adta ki szabadnapnak, lévén ezúttal ugye nem kedden, hanem egy nappal korábban játszik csapata. Videózás, illetve két vízi edzés szerepel a programban, túlzottan megterhelő tréningekről ezúttal nincs, nem lehet szó, mert mint hozzátette: „A játékosok erőltetett menetből érkeztek, semmi szükség ezúttal kondicionális edzésekre, sokkal inkább előtérbe kerültek a taktikai dolgok.”

A  szakmai stáb egyértelműen kulcsmeccsnek tekinti az oroszok elleni találkozót, jóval fontosabbnak, mint a csütörtöktől vasárnapig tartó Európa Kupa selejtezőt.

 „Tekintettel arra, hogy jó volna felmérni azt is, hogy sorozatterhelés során, nap, mint nap mire képes a csapat, feltétlen szeretnénk eljutni a Világliga Szuperdöntőjébe, ahol remek erőpróba várna ránk. A selejtezőben a hollandok, a spanyolok és az oroszok egyaránt Európa legjobbjai közé tartoznak, és ugyan három csapat is kvalifikál, még ebbe a háromba sem feltétlen egyszerű bekerülni. Eddigi mindenki hozta a hazai meccset, ami nagyon fontos a selejtezőben, szóval hétfőn, ha netán picit gyengébben is játszanánk, akkor is győznünk kellene. Elsősorban ugyanis ezen van a hangsúly.”

A szövetség közlése szerint a női válogatott ezúttal is telt ház előtt játszik a Hajós-uszodában, hiszen hamar elkeltek a regisztrációs helyek, és ezúttal is ott lesz a lelátón a csapat hű szurkolótábora, a buzdításával mindig erőt adó Carpathian Brigade csoportosulás, amelynek a mérkőzés után külön kedveskedik majd egy kis ajándékkal a társaság.

A meccs másnapján, kedden utazik a válogatott Voloszba, ahol csütörtöktől sorrendben Olaszország, Németország, Görögország és Izrael ellen vívja az Európa Kupa selejtezőt. Bíró Attila erre a tornára is megnevezte csapatát.

Görögországba másik két kapus, Kasó Orsolya és Lekrinszki Ginautazik, illetve Keszthelyi Rita, Szücs Gabriella és Garda Krisztina helyett a Csabai Dóra, Kuna Szonja, Kövesdi Vivien trió kap lehetőséget.

„Az Európa Kupában bátran kísérletezhetek, kíváncsi vagyok, hogy ez a tizenhárom játékos mire lesz képes leginkább az olaszok és a görögök ellen. Ezekből le tudom majd vonni azokat a konzekvenciákat, amelyek az előrelépéshez szükségesek. A másik két mérkőzést nyilvánvalóan bármilyen összeállításban kötelező megnyernünk, szóval a továbbjutásunk nem lehet, hogy kérdéses legyen” – indokolt a kapitány.

Íme: 

A női válogatott Európa Kupa-kerete
Kapusok: Kasó
 Orsolya (FTC), Lekrinszki Gina (Szentes)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (UVSE), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Kövesdi Vivien (FTC), Kuna Szonja (BVSC), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Vályi Vanda (Dunaújváros)

Görögországba másik két kapus, Kasó Orsolya és Lekrinszki Ginautazik, illetve Keszthelyi Rita, Szücs Gabriella és Garda Krisztina helyett a Csabai Dóra, Kuna Szonja, Kövesdi Vivien trió kap lehetőséget.

A női válogatott oroszok elleni meccskerete
Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kiss Alexandra (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)

Világliga, nők, európai selejtező
1. forduló:
 2017. november 21.: Hollandia-Magyarország 7-6, Spanyolország-Oroszország 9-8
2. forduló: 2017. december 19., Magyarország-Spanyolország 10-9, Oroszország-Hollandia 9-6
3. forduló: 2018. január 29., Magyarország-Oroszország, 18:30,Hollandia-Spanyolország
4. forduló: 2018. február 27., Magyarország-Hollandia, Oroszország-Spanyolország
5. forduló: 2018. március 27., Spanyolország-Magyarország, Hollandia-Oroszország
6. forduló: 2018. május 1., Oroszország-Magyarország, Spanyolország-Hollandia

fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs