Biztonságban Dubajban

A muszlim naptárhoz, és már az olimpiai menetrendhez is igazították a magyar úszók dubaji edzőtáborát.

Biztonságban érzik magukat és nagyon elégedettek az edzéslehetőségekkel a magyar úszóválogatottak Dubajban, ezért máris azt tervezik a szakemberek, hogy ha letelt a mostani három hét, rövid budapesti tartózkodás után azonnal visszatérnek a Közel-Keleti országba – írta az SzPress Hírszolgálat. Mind a kilenc úszó, köztük a világbajnok Kapás Boglárka és az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás is gyorsan megbarátkozott a három órás időeltolódással, és kezdenek ráállni arra az edzésbeosztásra is, amely nagyjából olyan, mint amilyen a tokiói olimpiai úszóversenyek menetrendje lesz.

Az év legkeményebb edzőtábora

Nagyszerű szállodában helyezkedtünk el, 8-10 perc alatt tudunk eljutni abba a jól felszerelt sportközpontba, amelynek az uszodája mellett minden igényt kielégítő edzőterme is van. A medence érdekes kialakításának köszönhetően egyszerre van 50-es és 25 méteres vízfelületünk, a nyolc sáv közül csupán egyet kell megosztania a kis csapatunk két legfiatalabb tagjának. Kellemes az idő, napközben 24-26 fokot mutatnak a hőmérők, ezt kihasználva a versenyzők a pihenő idejük egy részét a szálloda teraszára kiülve napozással tölthetik. Mielőtt valaki ebből a leírásból arra következtetne, hogy hű de jó dolga van Dubajban a magyar úszóknak, el kell mondanom, hogy idén is a január-februári az év legkeményebb edzőtábora, amelynek az alapállóképesség fejlesztése az elsődleges célja, másképpen fogalmazva a kilométerek szorgos gyűjtése” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Turi György, a Kőbánya SC vezetőedzője, egyszersmind a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke.

(Kenderesi Tamás és Tari Imre, az edzője az úszóedzésen, fotó: Turi György)

A Dubajban tartózkodó edzők ragidőse a háromhetes felkészülési etapra jellemző adatokkal is szolgált, amikor beszámolt jelenlegi legsikeresebb tanítványa, a háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok és junior VB aranyérmes Késely Ajna napi munkájának mennyiségéről.

(Ajna és a súlyzók, fotó: Turi György)

Szombat a vasárnapjuk

Ajna délelőttönként 7.5, esténként 6.5 kilométert hagy maga mögött, ehhez jön még másfél óra erősítés, nyújtás és lazítás. Most még virgonc, de a harmadik hét végén ő és a társai is viharos sebességgel igyekeznek majd az ebéd után a szobájukba, hogy pihenhessenek egy-két órát. Az edzések beosztását a muszlim naptárhoz kellett igazítanunk, illetve egy kicsit felforgatnunk. Az úszóink vasárnap teljesítik az otthoni hétfői feladatukat, hétfőn a keddit, kedden a szerdait, és így tovább egészen szombatig, amikor a pihenőnapjukat élvezhetik. Esténként 8-tól 10-ig tartanak a gyakorlások, másnap délelőtt 9-től fél 12-ig. Ez az edzésbeosztás már a tokiói olimpiai játékok versenyprogramját modellezi, úgy is mondhatnám, hogy ezzel két legyet ütünk egycsapásra.

(Ajna karral dolgozik, fotó: Turi György)

Turi György végül arról is beszámolt, hogy miért érezhetik a magyar úszók biztonságban magukat Dubajban.

A szállodában az ebédet és a vacsorát is egy olyan különteremben fogyaszthatjuk el, ahol rajtunk, magyarokon kívül senkisem tartózkodhat. Saját buszt kaptunk, amely a szálloda és a sportközpont között közlekedik, a jármű olyan tágas, hogy senkinek sem kell a másikhoz közel helyet foglalnia. A szállodában és az utcákon is kötelező a maszkviselet. A csapatunk doktora mindenkit orvosi száj- és orrmaszkkal látott el, a versenyzők ellenőrzése rendszeres. Reméljük, hogy mindenki egészségesen tér majd haza. Ha viszont ne adj’ Isten valaki az óvatosság ellenére is megbetegedne, azt az otthon ragadt masszőrünk megüresedett  szobájában fogjuk elkülöníteni. Bízunk abban, hogy erre semmiképpen sem kerül sor.” – mondta befejezésül Turi György.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

Fotó: Turi György