Bőhm Csaba világrekord pontszámmal győzött Ankarában!

Bőhm Csaba világrekord pontszámmal győzött, Szép Balázs pedig a hetedik helyen végzett az öttusázók ankarai világkupa-döntőjében.

A vk-sorozat négy állomásból állt: Kairóban, Ankarában, Budapesten, végül Szófiában rendeztek versenyt, az ezeken elért eredmények alapján lehetett részvételi jogot szerezni a fináléra, amelyre visszatért a két 36 fős mezőny a török fővárosba.

A férfiaknál a Kairóban ötödik, Budapesten hatodik Bőhm és a magyar fővárosban ezüstérmes Szép mellett Demeter Bence képviselte a magyar színeket. A szerdai körvívásban Bőhm 22 győzelemmel és 12 vereséggel kedvező helyzetbe hozta magát, Demeter is eredményes volt a pástokon 21 sikeres és 13 vesztett asszóval, de ő az elődöntőből nem jutott döntőbe, mert a lovaglásban pont nélkül maradt. Szép viszont úgy is be tudott kerülni pénteken a legjobb 18 közé, hogy 16/18-cal fejezte be az első számot.

A szombati finálét Bőhm a második, Szép a 13. helyről kezdte meg a szerdai vívóeredményével. A lovaspályán előbbi hibátlanul, utóbbi egy veréssel ment végig, majd a bónuszvívásban egyikük sem szerzett pontot. A 200 méteres úszásban Bőhm 2:04.35 perccel hatodik lett, ezzel összetettben az élre állt, Szép pedig 2:05.65-tel a kilencedik időt úszta és a kilencedik helyen állt a négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futás előtt. Bőhm jól kezelte a rá nehezedő nyomást, mögötte a közvetlen üldözői mind gyorsan és pontosan lőttek és jól is futottak, de a magyar éllovas is, így végig őrizte az előnyét, sőt a célba tekintélyes előnnyel futott be. A kombinált számban 10:07.30 perccel a második legjobb volt – számolt be az MTI.

A befutó után nem sokkal a nemzetközi szövetségnek azt mondta, az egész hét egy hullámvasút volt a számára, tele volt félelemmel és negatív érzelmekkel, ezen kellett változtatnia. Végül elengedte magát, és ez volt a kulcs, hogy hitt magában.

A közelgő olimpiát illetően úgy fogalmazott, hogy a mostani győzelme egy lépés volt az oda vezető úton, igaz, nagyon nagy, de jön majd a világbajnokság, amelyen még oda kell majd figyelnie, mert ott is nagy lesz rajta a nyomás.

A nemzetközi szövetség az esti összefoglalójában kiemelte, hogy Bőhm az 1535 pontjával – egy ponttal – megdöntötte a világrekordot, melyet eddig a dél-koreai Dzsun Vungte, az olasz Giorgio Malan és a mexikói Emiliano Hernandez közösen tartott 1534-gyel.

Szép Balázs a hetedik helyre jött fel úgy, hogy a lövészetes futásban 10:16.80-nal az ötödik idő volt az övé.

A délelőtti női döntőben is két magyar szerepelt: Guzi Blanka a hetedik, Gulyás Michelle a 14. helyen végzett.

Eredmények:

férfi verseny:
1. Bőhm Csaba 1535 pont
2. Valentin Prades (francia) 1525
3. Ahmed el-Gendi (egyiptomi) 1524
… 7. Szép Balázs 1486

női verseny:
1. Gintare Venckauskaite (litván) 1422 pont
2. Marija Gnedcsik (fehérorosz) 1405
3. Ilke Özjüksel (török) 1400
… 7. Guzi Blanka 1391
… 14. Gulyás Michelle 1353

Az olimpiai kvalifikációs ranglistába a vk-döntőn elért eredmények is beleszámítanak. Párizsi kvótával egyelőre Gulyás és Bőhm rendelkezik a magyarok közül. Közvetlen kvalifikációt még a június 9. és 16. között sorra kerülő csengcsoui világbajnokságon lehet kiharcolni – ehhez az első három között kell végezni -, végül az ötkarikás mezőnyöket a június 17-i kvalifikációs ranglistáról tölti majd fel a nemzetközi szövetség.

Fotók: UIPM / Filip Komorous