Bombaerős csapat a Tour de Hongrie-n!

Újabb remek csapat részvételét jelentették be a Tour de Hongrie szervezői: a 2019-ben harmincöt győzelmet begyűjtő, a világranglistán a nyolcadik helyen álló ausztrál World Tour-csapat, a Mitchelton-Scott is indul a magyar Touron, ráadásul magyar versenyzőjével, Peák Barnabással!

A TdH hivatalos honlapjának közlése szerint júniusban vált hivatalossá, hogy kilenc év után újra lesz magyar kerékpáros a sportág legmagasabb szintjén, ekkor jelentették be, hogy a 2011-ben alapított ausztrál sztárcsapat, a Mitchelton-Scott szerződteti a tehetséges magyar fiatalt. Peák Barnabás 2017-ben éppen a Magyar Körversenyen hívta fel magára igazán a figyelmet: az akkor tizenkilenc esztendős reménység nagy meglepetésre az összetett verseny dobogójának második fokára állhatott, ráadásul mindössze két másodperces hátránnyal a győztes kolumbiai Jaramillo mögött.

Peák Barnabás 2018-ban a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) tehetséggondozó csapatában szerepelt, s megnyerte a magyar bajnokságot országúton és az egyéni időfutamban is. 2019-ben – immár a holland SEG Racing Academy színeiben – szakaszt nyert a Normandiai Körversenyen, majd második lett a „Baby Giro” utolsó előtti szakaszán, ezt követte a fent említett bejelentés.

A Mitchelton-Scott sportigazgatója, Matt White elismerően nyilatkozott a fiatal magyar kerékpárosban rejlő lehetőségekről, hangsúlyozva, bátran építeni fognak Peák Barnabás sokoldalúságára. Az ausztrál klub a Tour de Hongrie szervezőinek jelezte: a magyar versenyzővel soraiban érkezik majd a 2020-as Magyar Körversenyre. sss Érdemes egy pillantást vetni a Mitchelton-Scott idei szezonjára és legnagyobb csillagaira! Amint említettük, 2019-ben harmincöt győzelmet szereztek, ebből tizenhármat World Tour-versenyen.

A dél-afrikai Daryl Impey megnyerte az évnyitó nagy versenyt, a Tour Down Undert, a klub elvitte a Tirreno-Adriatico csapat időfutamát, a brit Simon Yates – időfutamban – szakaszt nyert a Párizs-Nizzán, testvére, Adam Yates pedig etapsikert jegyzett a Katalán Körversenyen és a Baszk Körön is. A kolumbiai Esteban Chaves hegyi befutót nyert a Giro d’Italián, a Tour de France-on pedig négy nap is a Mitchelton-Scottról szólt: szakaszt nyert Simon Yates kétszer, Daryl Impey és az olasz Matteo Trentin egyszer-egyszer. A Lengyel Körversenyen a szlovén Luka Mezgec duplázott, az év vége felé Daryl Impey (Cseh Körverseny) és Adam Yates (CRO Race) mutatta meg, hogy az összetett versenyek terén is bombaerős a csapat, Matteo Trentin pedig emlékezetes csatában ezüstérmet szerzett a yorkshire-i világbajnokságon. Pazar eredménysor…

A csapatból az év végéig csak két távozó volt, a Párizs-Roubaix győztes ausztrál Mathew Hayman – még januárban – negyvenegy esztendősen visszavonult (éppen őt jelölték csapatvezetőnek a jövő évi Tour de Hongrie-ra), Trentin pedig a lengyel CCC Teamben folytatja pályafutását. Sztárokban persze így sincs hiány!

A már említett Yates-fivéreket minden kerékpárrajongó ismeri, Simon 2018-ban megnyerte a Vuelta a Espanát, emellett hét etapsikert jegyez a három nagy körversenyről, Adam 2016-ban a Tour de France-on volt az összetettben negyedik, harminc profi győzelmet jegyez a svácji Michael Albasini, Daryl Impey huszonhatnál, Luka Mezgec pedig tizenkilencnél tart, öt hegyi szakaszt nyert a Girón és a Vueltán Esteban Chaves, aki 2016-ban az Olasz Körversenyen második, a Spanyol Körön pedig harmadik lett az összetettben. A spanyol Mikel Nieve igazi Giro-menő, ezt elzi három szakaszgyőzelme és 2016-os hegyi trikója, ő már hatszor volt Top10-es versenyző az Olasz, illetve a Spanyol Körversenyen.

Ők a Mitchelton-Scott húzónevei, s ha csak egy eljön közülük a jövő évi Tour de Hongrie-ra, már rengeteget nyernek vele a sportág hazai rajongói…

A Tour de Hongrie szervezői nagy célt tűztek ki maguk elé: a Magyar Körverseny 2021-ben kerüljön be a Pro Series nevű sorozatba. Ennek komoly feltételei vannak, az egyik az, hogy legalább tizennégy World Tour- vagy ProTeam besorolású együttesnek kell részt vennie a jövő évi Tour de Hongrie-n.

A már bejelentett TREK-Segafredo (World Tour), Gazprom-RusVelo (ProTeam) és Riwal Readynez (ProTeam) után a Mitchelton-Scott (World Tour) érkezésével már négynél tartanak a szervezők.

A 41. Tour de Hongrie versenyére 2020. május 13. és 17. között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 20 csapat 140 versenyzője áll majd rajthoz.

Fotó: Mitchelton-Scott