Bostonban indul az IAAF fedettpályás sorozata

Hat állomásból áll idén a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) fedettpályás versenysorozata, melynek szombati első versenyén, Bostonban dobókörbe lép a súlylökő világbajnok Márton Anita is.

A magyar dobóatléta féléves kihagyás után szombaton tért vissza, és Eb-szintet jelentő 17,22 méteres eredménnyel kezdte a fedettpályás szezont. A folytatásban a márciusi Európa-bajnokság előtt az IAAF-sorozatának mindhárom olyan állomásán – Bostonban, Torunban és Düsseldorfban – indul majd, melyeken rendeznek női súlylökést.

A hatállomásos szériában öt férfi (400 méter, 1500 m, 60 m gát, magasugrás, távolugrás) és hat női számban (60 m, 800 m, 3000/5000 m, rúdugrás, hármasugrás, súlylökés) lehet a 20 ezer dolláros fődíjért küzdeni. Minden szakágban a három legjobb eredményt veszik figyelembe. A pontversenyek győztesei szabadkártyát kapnak a jövő évi fedett világbajnokságra.

Az IAAF hírlevele szerint a hatból három versenyre, Karlsruhéban, Birminghamben és Düsseldorfban már minden jegyet eladtak, de a toruni és a madridi viadalon is szinte biztosnak tűnik a telt ház.

Az előzetes nevezések szerint a rajongók biztosan találkozhatnak majd többek között a női rúdugrás olimpiai bajnokával, a görög Ekaterini Sztefanidivel vagy a kubaiak mindössze 20 éves távolugrójával, Juan Miguel Echevarriával. Utóbbi tavaly a megengedettnél kissé nagyobb hátszélben 8,83 méteres eredményt ért el, ami 1994 júliusa óta a legnagyobb ugrás, s csupán négy atléta tudott annál – bármilyen körülmények között is – messzebbre repülni: három amerikai, a jelenlegi világcsúcstartó Mike Powell, a korábbi rekorder Bob Beamon és a szám négyszeres olimpiai bajnoka, Carl Lewis, illetve a korábbi szovjet klasszis, Robert Emmijan.

Az IAAF fedettpályás sorozata:
január 26., Boston
február 2., Karlsruhe
február 6., Torun
február 8., Madrid
február 16., Birmingham
február 20., Düsseldorf

(MTI)