Bringázz Muraföldén!

Miért érdemes Muraföldén kerékpározni? Ezen a vidéken egyedülállóan kis gépjárműforgalommal kell számolni, a másod és harmadrendű utakon zavartalanul bringázhatunk, vadregényes tájjal körülvéve. Ráadásul a szőlődombok leküzdése sportos kihívás elé is állítja a bringásokat.

A Ridehard.hu beszámolója szerint egyre többen fedezik fel a sok helyen szinte érintetlen térséget két keréken, hiszen a jellegzetes szőlődombok, a ritka természeti szépségek felfedezéséhez a kerékpárnál keresve sem lehetne jobb eszközt találni. Az utak jelentős részének minősége még hagy kívánnivalót maga után, de a Mura-program keretében nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a kerékpáros túrázók néhány éven belül minél jobb utakon tekerhessék körbe ezeket a csodálatos tájakat.

Mi a lispeszentadorjáni Rejtek Vendégházból indultunk túrázni a Nagykanizsa és a nyugati határszél között elterülő Murafölde térségben. Az elmúlt években több tíz kilométer új kerékpárút épült itt, illetve száz kilométeres nagyságrendben jelöltek ki kerékpárúra-útvonalakat a már meglévő úthálózaton. A számos természeti értékkel rendelkező Muraföldén öt-hat, a lispeszentadorjánihoz hasonló túraközpontot kívánnak kialakítani a bakancsos és a biciklis turisták számára. Ez azonban a jövő, jelenleg a vadonatúj aszfaltcsíkok üdítő színfoltnak számítanak, egyelőre klasszikus országúti kerékpárral még sok helyen rázós szakaszokra is számíthatunk.

Murafold02_RideHard_180618

Az első túránkon egy hosszabb lankásabb emelkedőn, autóforgalommal nem találkozva vezetett az út az ősbükkösön át Tormaföldére, ahonnan már egy rövid, de meredek emelkedőn tekert fel a csapat a fügeültetvényhez. Megérte azonban feltekerni, a terülj-terülj asztalkámért, fügelekvárért, sütikért, borokért, üdítőkért és a kedves vendéglátásért mindenképpen, amiért Kondákor József illeti köszönet!

Murafold03_RideHard_180618

A következő állomás Szécsisziget és a vízimalom volt, ahol bemutató jelleggel sem őrölnek már gabonát, de a felújított épület kis múzeumnál funkcionál. Több kellemes gasztronómiai meglepetésben is részünk volt,érte a sokat látott újságírókat a kerékpártúra során, az egyik ilyen az iklódbördöcei levendulaültetvényen fogyasztott levendula-szörp és hasonló ízesítésű kekszek voltak, amiért Sabján Krisztiánt illeti köszönet.

Másnap Nagykanizsa felé vette az irányt a társaság Lispeszentadorjánból, szemből leküzdve a Tour de Zalakaros legkeményebb emelkedőjét Börzöncénél. Örömmel konstatáltuk, hogy ebből az irányból jóval kevésbé meredek. A túra egyik legemlékezetesebb állomása a magyarszerdahelyi Héthatár Kecskefarm volt, ahol gyakorlatilag mindenbe belekóstolhattak a bringások, amit kecsketejből készíteni lehet…

Murafold04_RideHard_180618

A kecskesajtok azonban csak az előételt jelentették, ebédre Irma néni szolgálta fel messze földön híres dödölléjét a kisrécsei Kendlimajor Művészeti Szabadiskola kertjében. Ugyanitt saját kezűleg faraghattak emléktárgyakat a kerekesek, vagy éppen pihenhettek pár korsó sör kíséretében. Nem csak a gyéren lakott vidékeken tett látogatást a csapat, hanem a korábban olajiparáról híres város, Nagykanizsa környékén is.

A nagykanizsai csónakázó-tó mellett működik az ország egyik legszínvonalasabb mountain-bike pályája, valamint közbringa rendszer is üzemel az egyéb sportolási lehetőségek – mint például a kajakozás – mellett. A kanizsai kitérőt egy közös kávézás zárta a város főterén, este pedig a bázakerettyei Bonne Chance étteremben koronáztuk meg a napot.

English:

Ride in Muraland! (West Hungary)

fotó: ridehard.hu / Vanik Zoltán