Bronzéremmel búcsúzott Debrecentől a magyar short track válogatott

Vegyes érzésekkel ugyan, de a Főnix Aréna lelkes nézőserege által percekig ünnepelve intett búcsút Debrecennek rövidpályás gyorskorcsolya válogatottunk, hogy jövő héten a hollandiai Dordrechtben zárja az olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatot. A harmadik állomás zárónapján a női és férfi 1000 méteren, a 2000-es mixváltóban, valamint az 5000-es férfi váltó fináléjában léptek legjobbjaink a Főnix Aréna jegére, és utóbbi távon bronzérmet szereztünk.

A szakvezetés és a helyszínre kilátogató több száz néző, illetve az otthonról szurkolók is bíztak abban, hogy válogatottunk számára a záró versenynapon ott folytatódik, ahol az előző napon abbamaradt. Szombaton ugyanis az 5000-es férfi váltónk a vasárnapi fináléba jutott, a fiúk 500 méteres távján pedig Liu Shaolin Sándor (FTC) és öccse, Liu Shaoang (FTC) kettős győzelemmel örvendeztették meg a sportág szerelmeseit, így a nagyobbik Liu testvér méltó ajándékkal ünnepelhette meg saját 26. születésnapját is.

Az ISU Rövidpályás Gyorskorcsolya Olimpiai Kvalifikációs Világkupa-sorozat debreceni állomásának zárónapján elsőként Kónya Zsófiáért (SZKE) és Jászapáti Petráért (SZKE) izgulhattunk női 1000 méteren. Zsófi hiába küzdött nagyot és lett a futamában harmadik, az ideje azonban mégsem volt elég a folytatáshoz, így végül összesítésben a 12. helyen zárt. A továbbra is kisebb sérüléssel bajlódó Jászapáti Petra pedig a második negyeddöntőben csupán az 5. lett és ezzel búcsúzott az egyéni versenyektől, a végelszámolásnál pedig a 15. pozícióba rangsorolták.

A férfi 1000 méter helyosztóin Krueger John-Henry (FTC) megnyerte saját futamát, ezzel 31. lett összesítésben. A negyeddöntőkben válogatottunk jelenleg két legjobb formában lévő sportolója, a Liu testvérek bizonyíthatták, hogy miért tartják őket ezen a távon is a pekingi olimpián éremesélyesnek. Liu Shaolin Sándor remekül taktikázva futammásodikként jutott tovább a következő körbe, Liu Shaoangot azonban a harmadik futamban sajnos kétszer is szabálytalannak látták és sárgalapos büntetéssel sújtották, amely azt jelentette, hogy ezen a távon helyezés és kvalifikációs pont nélkül maradt. Az idősebb Liu testvér az első elődöntőben ugyan szoros előzések után másodikként ért célba, de a versenybíró túlzott testkontaktus miatt kizárta, így az összesítésben – értékes olimpiai kvalifikációs pontokat gyűjtve – nyolcadikként végzett.

A 2000-es mixváltónk ezen a napon először a Jászapáti Petra, Sziliczei-Német Rebeka (FTC), Liu Shaolin Sándor, valamint Krueger John-Henry összetételben szerepelt. Az első elődöntőben elért harmadik hely ugyan nagy szomorúságot okozott a helyszínen, de, hosszas videózás után az amerikaiakat kizárták és a magyar csapat mégis bekerült a fináléba. Az öt csapatos döntő előtt kettőt is cseréltünk: Rebeka helyett Kónya Zsófi, John-Henry helyett pedig Liu Shaoang került be a stafétába. Vegyesváltónk a hihetetlenül izgalmas versenyben végül csak azért a negyedik helyen ért a célba, mert befutónk, Liu Shaolin Sándor peches körülmények között egy pályán lévő versenyző elszakadt karláncában botlott meg és sodródott a palánknak.

Fiaink az 5000-es váltóval búcsúztatták a napot és a debreceni versenyhétvégét. Liu Shaoang, illetve Krueger John-Henry mellett ezen a napon Nógrádi Bence (FTC) és Tiborcz Dániel (MTK) kapott bizalmat a szakvezetéstől és a két ifjú tehetség meg is hálálta azt. A végletekig izgalmas döntőben a harmadik helyen végezve, egy szépen csillogó bronzéremmel ajándékozták meg a lelkes közönséget.

A négyállomásos világkupa-sorozat a jövő hétvégén (november 25-28.) Hollandiában, Dordrechtben zárul és ott derül ki véglegesen, hogy a magyar válogatott végül hány kvótát szerzett a téli olimpiára, amelyet február 4. és 20. között Pekingben rendeznek.

Fotók: Róth Tamás