Budapest-Bécs távolságot tempózva alapozott az Eb-re és az olimpiára Kalmár Ákos

Hosszú Katinka nevelőedzője hozta fel, Rasovszky Kristóf mestere juttatná EB döntőbe Kalmár Ákost. Budapest-Bécs távolságot tempózva alapozott az EB-re és az olimpiára a hosszútávúszó reménység.

Tavaly háromszor hallatott magáról Kalmár Ákos, a magyar úszósport 2000-ben született reménysége.  Először akkor, amikor bajai klubjának és Pass Ferencnek, a mesterének búcsút mondva Veszprémbe költözött és beállt abba a csapatba, amelynek vezéregyénisége a világbajnok és kétszeres Európa-bajnok Rasovszky Kristóf, a nyílt vízi versenyek nagyágyúja. Hosszú Katinka nevelőedzőjétől a Veszprém megyei Príma Díjas Szokolai László vette át a váltóbotot, aki a családjával együtt hét évvel ezelőtt költözött a „királynék városába” – írta az SzPress Hírszolgálat.

Meghatározhatatlan arányban mindkét mesternek a tudása benne volt abban, hogy a tavaly még 20 esztendős Kalmár előbb a nyári Négy Nemzet Viadalon, aztán októberben, a medencés hosszútávúszó országos bajnokságon is akkora időket úszott, hogy a neve a tudósítások élére került. A margitszigeti nemzetközi versenyen az 1500 gyorsot úgy nyerte, hogy 9 másodpercet javított az egyéni csúcsán, az őszi debreceni OB–n pedig a klubtársát, a jóval esélyesebb Rasovszkyt is legyőzve 1:45.36 órás tekintélyt parancsoló teljesítménnyel szolgált rá a győzelemre.

(A csoportképen a 2020-as hosszútávúszó medencés OB-n győztes Kalmár Ákos, balján Gálicz Péter (FTC), jobbján Rasovszky Kristóf(Balaton UK Veszprém), Ákos klubtársa)

A 2019 óta olimpiai A-szintes Kalmár Ákos az idei országos bajnokságon nem tudott újabb nyerőlapot előhúzni a paklijából. Utólag úgy gondolja, hogy azért, mert az edzésadagjából nem vett annyit vissza, amennyit az OB előtt kellett volna.  Ez azért is említést érdemel, mert most éppen egy olyan magaslati edzőtáborból tért vissza, ami kőkeményen a kilométerszámok gyűjtéséről szólt. Éppen úgy, mint a február-márciusi törökországi melegégövi robotolás, amikor esténként nem kellett ágyba parancsolni az elcsendesült úszókat.

 

Egészen pontos adattal szolgálhatok, mert az edzésnaplóm mindig naprakész – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Kalmár Ákos, akire bajai úszóévei alatt ragadt rá a „Maugli” becenév, amitől most már igencsak szabadulna. –  A 2400 méteres magasságban elhelyezkedő Sierra Nevada-i magaslati edzőtáborban három hét leforgása alatt 250 kilométert, egészen pontosan 249.100 métert úsztam le, ezzel a munkával alapoztam a májusi budapesti Európa-bajnokságra, és a tokiói 1500 méteres olimpiai megmérettetésemre. Az edzőmmel nem éltük meg jól a márciusi országos bajnokság kisebb kudarcát, de tanultunk belőle, még egyszer ugyanezt a hibát biztosan nem fogjuk elkövetni.

Ákos örömmel fogadta, hogy a nála három évvel fiatalabb, Zalaegerszegről érkezett junior nyílt vízi világbajnoki második helyezett Betlehem Dávid személyében nemrégiben új edzőtársat kapott, aki egyben a lakótársa is lett Veszprémben.

Sok időt töltünk együtt, barátok, edző- és vetélytársak is vagyunk, és ez így van rendjén. Nekem nagyon bejött a váltás, de azért néha egy kicsit elfog a honvágy, így ha csak tehetem, a hétvégeken próbálok hazalátogatni a szüleimhez Bajára, látni őket és feltöltődni. Erről hamarosan le kell majd mondanom, mert közeleg a budapesti EB rajtjának a napja, aztán egy újabb magaslati edzőtábor következik, majd a versenyévem bizonyítványát kiállító olimpia. Szeretnék hazai pályán és Japánban is újabb egyéni csúcsokat javítani, és mindkétszer megcélozni a döntőt. Egyelőre nem emelhetem magasabbra a mércét magam előtt, bár 21 esztendősen a 2021-es esztendő még szerencsehozó is lehet” – mondta befejezésül Kalmár Ákos, akinek 17 évesen a 2017-es budapesti vizes világbajnokság még csak ajándékot jelentett, az idei visszatérés a Duna Arénába viszont már komoly kihívást, emberes feladatot.

 

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

Fotó Derencsényi István – MUSZ