Bukarestben kezdi az évet a címvédő Győri Audi ETO

A román CSM Bucuresti otthonában kezdi a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjét a címvédő Győri Audi ETO csapata péntek este.

Az európai szövetség (EHF) honlapja terjedelmes cikkben idézi fel a két csapat legemlékezetesebb találkozóját, amelyre 2016 májusában Budapesten került sor: a bukarestiek hosszabbítás után, hétméteresekkel győzték le magyar ellenfelüket a BL döntőjében.

Azóta már kétszer is játszott egymással a román és a magyar bajnok, és az előző idényben mindkét csoportmeccsüket a Győr nyerte.

Az EHF esélylatolgatása szerint a CSM Bucuresti a mezőny legkiszámíthatatlanabb csapata, amely mindig képes a meglepetésre. A keretében sok változás történt tavaly nyáron, és a játéka még mindig nem tökéletes, de meglepetésnek számítana, ha a fáradhatatlan Cristina Neagu, valamint a svéd Isabelle Gulldén vezérletével nem jutna a négyes döntőbe.

A győriek támadójátékát átlagon felülinek tartják, a védekezését pedig hatékonynak, egyben hangsúlyozzák, nehéz csoportot sikerült megnyerniük, pedig számos sérülés sújtotta a csapatot. Egy bravúros idegenbeli sikerrel – a román válogatott szövetségi kapitányi posztját is betöltő – Ambros Martín vezetőedző csapata átvenné a vezetést a középdöntő 1. csoportjában.

A román együttes legutóbb október 22-én, a magyar pedig október 31-én veszített tétmérkőzést. A decemberi, németországi világbajnokság óta a bukarestiek öt, a győriek hat meccset játszottak.

A 2. csoportban a Ferencváros célja, hogy tartsa a lépést a macedón Vardar Szkopjéval. Ehhez először a Buducnost Podgoricát kellene legyőznie vasárnap délután Dabason. A montenegrói együttes meglepetésre győzni tudott az Elek Gyula Arénában tavaly márciusban, a két csapat legutóbbi találkozóján.

A csoportkörben a legtöbb gólt a CSM Bucuresti dobta (192), a Ferencváros a második a rangsorban (183). A legkevesebbet a Győr kapta (126), a legjobb gólkülönbséggel szintén a román bajnok büszkélkedhet (+48).

A kapus Csapó Kyra együttese, a francia bajnokságot százszázalékos teljesítménnyel vezető Metz rendkívül nehéz mérkőzéssel kezdi az évet a BL-ben, hiszen szombaton a Vardar vendége lesz.

Női Bajnokok Ligája, középdöntő, 1. forduló:

péntek:

1. csoport:
CSM Bucuresti (román)-Győri Audi ETO KC 19.30

Az állás:
1. CSM Bucuresti 6 pont (124-99)
2. Győri Audi ETO KC 6 (101-86)
3. Rosztov-Don (orosz) 4 (94-91)
4. Nyköbing FH (dán) 4 (105-114)
5. Krim Mercator Ljubljana (szlovén) 2 (101-117)
6. Midtjylland (dán) 2 (84-102)

vasárnap:

2. csoport:
FTC-Rail Cargo Hungaria – Buducnost Podgorica (montenegrói), Dabas 15.00

Az állás:
1. Vardar Szkopje (macedón) 8 pont
2. Metz (francia) 6
3. Ferencváros 4 (116-113)
4. Buducnost Podgorica 4 (99-96)
5. SG BBM Bietigheim (német) 2
6. Thüringer HC (német) 0

(MTI)