Carlos Ortega visszatér Veszprémbe

Hat évvel a menesztése után ellenfélként, a címvédő Barcelona edzőjeként tér vissza Veszprémbe Carlos Ortega.

A Telekom Veszprém szerda esti BL-mérkőzésén a BL-címvédő Barcelona az ellenfél. A vendégcsapat idén kinevezett vezetőedzője az a spanyol Carlos Ortega, akivel hat évvel ezelőtt a leváltás kevésbé elegáns formáját választva bántak el a „királynék városában”, még a javítás lehetőségétől is megfosztva.

Szinte napra pontosan hat esztendeje, hogy a magyar kézilabda bajnokcsapat, amely akkor még MVM Veszprém néven szerepelt, idény közben szerződést bontott a spanyol Carlos Ortegával, és az edzői teendők ellátásával Xavier Sabatét, a helyettesét bízta meg. Az akkori klubvezetés egyik szószolója, aki már régen nem az egyesület alkalmazottja, többször is megpróbálta a leváltását kezdeményezni, de csak akkor talált fogást Ortegán, amikor az „Építők” a BL csoportmérkőzéseinek első fordulójában balszerencsés körülmények között döntetlenre végzett a lengyel Plock otthonában. Az ekézés után a pontvesztés lett a végzete.

A játékosként hatszoros Bajnokok Ligája győztes Carlos Ortega, akinek a veszprémi szerződtetésében a Barcelonából hazatérő Nagy László nem csekély szerepet játszott, elfogadta a döntést, nem is volt más választása. Menesztésénél is jobban fájlalhatta, hogy a másodedzője a háta mögött megegyezett a klubbal, ahelyett, hogy szolidárisan kiállt volna a honfitársa mellett, a klubvezetők tenyerébe csapott és átvette a szerepét.

Négyen maradtak a csapatából

Hat évvel a történtek után, amely sokak szerint a magyar bajnokcsapat vesszőfutásának a kezdetét jelentette, Carlos Ortega szerdán este a Veszprém Arénában ellenfélként, a BL-címvédő Barcelona vezetőedzőjeként tér vissza egykori „munkahelyére”. Ahol aligha fogják füttyel fogadni, mert a szurkolók nagy kedvence volt. Egykori veszprémi csapatából már csak Lékai Máté, a szlovén Gasper Marguc és a svéd Andreas Nilsson maradt meg „magnak”, illetve Ligetvári Patrik is, akinek 19 éves korában éppen Ortega adott először kisebb szerepeket az első csapatban.

Nem ez lesz furcsa a számomra, hanem sokkal inkább az, hogy a csapatom egykori húzóemberei közül Nagy Lászlót már a klub sportigazgatójaként fogom üdvözölni, Momir Iliccsel pedig úgy találom szembe magamat, mint az ellenfél vezetőedzőjével. „Momóval” aki ugyanúgy bizonyítani szeretne, ahogy jómagam. Mind a ketten tudjuk, hogy egy kézilabdaedző soha nem tervezhet hosszútávra, mert ha nem eléggé eredményes, akkor felállítják, és máris jön az utódja. Én a szívembe zártam Veszprémet, szerettem a szurkolókat, ahogy ők is megkedveltek engem, ezért is fájt, hogy a munkámat nem folytathattam ott 

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a nemrégiben az 50. születésnapját ünneplő Carlos Ortega, aki hároméves szerződést írt alá a világ legerősebbjeként emlegetett klubbal, amelyiket egykor a kézilabdázás bevehetetlen bástyájaként emlegettek. Ahol 12 éven át a spanyol játékstílust tökéletesre fejlesztő Xaviel Pascual volt a „várkapitány”, aki 61 győzelemből álló tökéletes sorozattal és annak csúcsaként BL győzelemmel köszönt el Barcelonától és állította ezzel igen magasra a mércét az utódja előtt.

(fotó: MKB Veszprém)

Tart a Veszprém betonvédelmétől

Ortega a Veszprémben eltöltött évei után három ország kézilabda kultúráját ismerte meg és próbált az új és új helyzetekhez alkalmazkodni. Rövidebb ideig Dániában és Japánban dolgozott, majd négy évig Németországban, a Hannover-Burgdorf edzőjeként.

Felkészültebbnek érzem magamat, mint hat évvel ezelőtt. Lépten-nyomon azt tapasztaltam, hogy egy edzőnek nem csak csapatot kell építenie, és eredményeket felmutatnia, hanem alkalmazkodnia is a környezetéhez, a munkáját befolyásoló kiszámíthatatlan tényezőkhöz. Erről a négy gyerekem is sokat tudna mondani, akik ahány országban megfordultak, mindenhol nemzetközi iskolákba jártak, így most, amikor hazaérkeztek a szülőhazájukba, azon veszik észre magukat, hogy jobban beszélnek angolul, mint spanyolul

– folytatta a malagai születésű sportember, aki a spanyol válogatottban 144 mérkőzésen játszott és 507 gólt dobott.

A videóelemzést nagyon fontosnak tartó Ortega a munkatársaival együtt alaposan tanulmányozta a Telekom Veszprém két BL-mérkőzését, van elképzelése arról, hogy egykori játékosa, Momir Ilics merre vette az irányt.

 

Úgy látom, hogy a Veszprém védelme olykor áttörhetetlen betonfalat alkot, a támadójátékuk viszont még csak formálódik. A PSG legyőzését bravúrnak tekintem, a Kielcétől elszenvedett vereség és az elkövetett hibák viszont tanulságokkal szolgálhattak Ilics számára. Az mindenesetre nem látszott, hogy a nyáron hat meghatározó tudású játékosa is elhagyta Veszprémet, szóval ők is olyan cipőben járnak, mint a Barcelona. A legjobban a visszavonult Raul Enterrios hiányzik, akit nem véletlenül emlegettek úgy, mint aki az edző meghosszabbított karja a pályán.” – mondta befejezésül Ortega.

Férfi kézilabda BL, csoportkör, B-csoport, 2.forduló:
Telekom Veszprém – Barcelona 18:45 (TV: Sport 1 – élő)

A csoport állása:
1. Barcelona (spanyol) 2 2 – – 61–46 +15 4
2. Paris SG (francia) 2 1 – 1 72–64 +8 2
3. TELEKOM VESZPRÉM 2 1 – 1 63–63 0 2
4. Kielce (lengyel) 2 1 – 1 61–61 0 2
5. FC Porto (portugál) 2 1 – 1 55–57 –2 2
6. Dinamo Bucuresti (román) 2 1 – 1 62–70 –8 2
7. HC Motor Zaporizzsja (ukrán) 2 1 – 1 55–63 –8 2
8. Flensburg (német) 2 – – 2 48–53 –5 0

Szalay Péter (SzPress Hírszolgálat)

 

Fotó: Kovács Anikó, MKB Veszprém (mai nevén Telekom Veszprém)