Cél a legjobb nyolc közé kerülés Tokióban

A magyar női válogatott tokiói olimpiára való elutazása előtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kézilabda Szövetség.

A csütörtöki sajtóeseményen Kirsner Erika, az MKSZ alelnöke, Kovacsics Anikó csapatkapitány, Tomori Zsuzsanna és Lukács Viktória vett részt.

A Szövetség és a csapat lépésről-lépésre gondolkozik az olimpiai eredményességet illetően – mondta el Kirsner Erika, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke– Az elsődleges cél természetesen a csoportból való továbbjutás, azaz a legjobb nyolc közé kerülés, amelyet minden idők talán legerősebb olimpiai csoportjában kell kivívnunk, legalább két csapat megelőzésével. Amennyiben a negyeddöntőbe jutás sikerül, nyilván nem lehet más ambíciónk, egyrészt az elénk kerülő lehetőség, másrészt a női válogatott olimpiai hagyományai miatt, hogy ott legyünk a pontszerző helyek egyikén, esetlegesen a legjobb négy között is. Mindez egyszerre motiváló és ambiciózus cél, azonban úgy érezzük, hogy a magyar csapat minden tagja igen motivált és ambiciózus. Röviden összefoglalva: szeretnénk örömet szerezni a magyar embereknek!

– Három hét felkészülés áll mögöttünk, nagyszerű helyszíneken, hatalmas vendégszeretettel. A tervezett munkát sikerült elvégeznünk – kezdte Elek Gábor, a válogatott szövetségi kapitánya. – Mindhárom felkészülési mérkőzésünket megnyertük, aminek nagyon örülök, bár hozzá kell tennem, ezeken a találkozókon több hullámvölggyel is meg kellett küzdenünk. Igaz, a gyakorlás volt az elsődleges célja ezeknek a meccseknek, illetve a brazilok ellen nem is akartuk kiteríteni a kártyáinkat, hiszen igencsak korán találkozunk velük a csoportban – emelte ki a szakvezető. Úgy gondolom, hogy ha sikeresen szeretnénk szerepelni az olimpián, annak az a kulcsa, hogy minden stresszt, nyomást itthon hagyjunk Budapesten. Egy zsivány, vidám csapatot szeretnék látni majd kint. Nem vagyok jó jós és latolgatni sem szeretnék, annyit viszont elmondhatok, hogy egyértelműen szeretnénk továbbjutni a csoportból, de egyelőre csak eddig tervezünk előre. Minden ellenfelünk komolyan készül, azonban mi szeretnénk a borítani a papírformát. Úgy vélem, az a csapat, amely jobban tud alkalmazkodni mindenféle körülményhez és esetleges nehézséghez, előnyben lesz másokkal szemben – zárta gondolatait Elek Gábor.

Kovacsics Anikó vállsérülését követően tért vissza a válogatott felkészülési mérkőzésein. A magyar nemzeti együttes csapatkapitánya elmondta, a rehabilitációja jól sikerült, így teljes erőbedobással tudta végezni a felkészülést is csapattársaival.

– Edzésről-edzésre jobb volt a vállam, és a felkészülési mérkőzéseken is úgy érzem, már jó állapotban voltam és tudtam segíteni társaimat. Fantasztikus érzés, hogy én lehetek a csapatkapitánya ennek az együttesnek, remélem, hogy eredményességben is felérünk majd az elődeinkhez.

– Nagyon nehéz szavakkal átadni, milyen érzés kint lenni az olimpián – hangsúlyozta Tomori Zsuzsanna, aki a válogatottból egyedüliként rendelkezik olimpiai tapasztalattal. – Magával ránt mindenkit, amikor belépünk az Olimpiai Faluba, olyan sportolókkal, sztárokkal lakunk egy helyen és futunk össze, ami már magában elképesztő, amellett, hogy az ötkarikás játékok egy sportoló számára a csúcsot jelenti. Nagyon sajnálom, hogy nem lesznek nézők, mert így nem lesz ugyanaz, de ez a kedvünket és a motivációnkat kicsit sem csorbítja – folytatta az átlövő. – Nem szeretnék én sem latolgatni, de remélem, hogy mi lehetünk a fekete ló a csoportban és meglepetéseket szerezhetünk. Annak nagyon örülök, hogy van tartásunk, nem voltak nagy hullámvölgyeink a felkészülési mérkőzéseken, így bizakodó vagyok a csoportmeccseinket illetően is, bár egyértelmű, hogy nem lesz egyszerű dolgunk.

– Meglehetősen furcsa volt, hogy mindössze két hét szünetbe mindent bele kellett sűrítenünk: a pihenést, kikapcsolódást, utazást és a pakolást is, de tudjuk, hogy miért dolgoztunk és készültünk ilyen sokáig, remélem, hogy elérjük a célunkat – elmélkedett Lukács Viktória. A kinti körülményekről is szót ejtett a válogatott szélsője: – Napról-napra új információkat kapunk, szerintem majd csak ott fog kiderülni, hogy ténylegesen mit és hogyan csinálhatunk. Furcsa olimpia lesz, de mindettől függetlenül nagyon örülünk, hogy ott lehetünk mi is.

A magyar női válogatott olimpiai kerete:
Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbszélső: LUKÁCS Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: KISS Nikoletta (Siófok KC), KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), TOMORI Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók: KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), VÁMOS Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: BORDÁS Réka (DVSC Schaeffler), KISFALUDY Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria/Győri Audi ETO), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (MTK Budapest/FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria/Győri Audi ETO)
A játékosoknál előző szezonbeli klubjukat / 2021/22-es szezonbeli klubjukat egyaránt feltüntettük.

Tartalékok (sérülés esetén nevezhetőek be): HELEMBAI Fanny (Váci NKSE), SZIKORA Melinda (Siófok KC)

Az olimpiára utazó stábtagok:
Szövetségi kapitány: ELEK Gábor
Edző: DANYI Gábor
Szakmai tanácsadó: GÖRBICZ Anita
Erőnléti edző: HOLANEK Zoltán
Orvos: DR. LOHNER Balázs
Fizioterapeuta: SZIKRA-MEZEY Csaba
Video-koordinátor: KOVÁCS Márk

XXXII. nyári olimpiai játékok, Tokió, 2021. július 23.-augusztus 8., Tokió, Japán
Kézilabda, csoportbeosztás
Nők:
A-csoport: Hollandia, Montenegró, Norvégia, Japán, Koreai köztársaság, Angola
B-csoport: Spanyolország, Orosz Olimpiai Bizottság csapata, Magyarország, Svédország, Franciaország, Brazília

A magyar női válogatott menetrendje a B-csoportban (magyar idő szerint):
Július 25., 14:30: Magyarország–Franciaország
Július 27., 4:00: Magyarország–Brazília
Július 29., 12:30: Magyarország–Orosz Olimpiai Bizottság csapata
Július 31., 12:30: Magyarország–Spanyolország
Augusztus 2., 9:15: Magyarország–Svédország

Negyeddöntők: augusztus 4., 2:30, 6:15, 10:00, 13:45
Elődöntők: augusztus 6., 10:00, 14:00
Bronzmérkőzés, augusztus 8., 4:00
Döntő, augusztus 8., 8:00

 

fotók: Sportmenü / Kárpáti Balázs