Csak Fekete és Kopasz túlórázik 500 méteren az Eb-n

Két egység kivételével minden magyar hajó sikerrel vette a péntek kora délutáni, 500 méteres előfutamokat a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokságon, túlórára, azaz középfutamra csak Fekete Ádám és Kopasz Bálint kényszerül.

A nyitónap második szakasza mindjárt egy újabb fölényes magyar győzelemmel kezdődött, a kajakos Takács Tamara ugyanis remekül versenyezve utasította maga mögé a mezőnyt egyesben, ráadásul összesítésben is övé volt a legjobb idő (1:50.664 p) a két előfutam után.

Jó pályát jöttem, a víz itt tud hullámos lenni, de most egy jót tudtam kajakozni. Kontrolláltam a mezőnyt, jól esett, az utolsó ötven méteren már ki is engedtem.” – mondta a levezető evezést követően a parton a Vasas 20 éves versenyzője. Az MTI kérdésére hozzátette: bár edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin nincs itt vele Plovdivban, folyamatosan kapcsolatban vannak, s ő tudja, mi a dolga.

A másik két egyes számban ugyancsak az első három hely ért finálét, de a kenus Fekete Ádám és a délelőtt 1000 méteren futamgyőztes kajakos Kopasz Bálint is lemaradt a bejutó helyekről. Mindketten negyedikként értek célba előfutamukban, így később még vár rájuk egy középfutam.

Párosban a nőknél a kajakos Farkasdi Ramóna, Medveczky Erika duó szoros csata után a harmadik helyen végzett az orosz és a szerb rivális mögött, így még éppen elcsípte a döntőt érő pozíciót. A férfiak hasonló számában a négyes két tagja, Nádas Bence és Tótka Sándor viszont utcahosszal nyert – az utolsó métereken már szinte nem is kellett lapátolniuk -, de erre szükségük is volt, mert esetükben csak az első hellyel lehetett megspórolni a középfutamot.

A fél kilométeres előfutamok sorát a női kenu kettesek versenyei zárták: az idén két világkupán is győztes Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duónak az első három között kellett zárnia a továbbjutáshoz, de ők esélyeshez méltóan semmit nem bíztak a véletlenre, megnyerték a futamukat. A Graboplast Győri VSE párosa szombaton száll majd vízre a döntőben, éremesélyesként.

Férfi C-2 500 méteren éppen egy döntőnyi, azaz kilenc hajó nevezett, így a Korisánszky Dávid, Mike Róbert duó a szombati 1000 méter után vasárnap ezen a távon is éremért küzdhet.

A további program (magyar idő szerint):

később:
1000 m-es középfutamok (Vasbányai Henrik) 14.00
500 m-es középfutamok (Fekete Ádám, Kopasz Bálint) 15.20

szombat:
1000 m-es és 500 m-es döntők 9.05
200 m-es előfutamok 13.30
200 m-es középfutamok 16.00

vasárnap:
500 m-es és 1000 m-es döntők 9.05
200 m-es döntők 12.05
5000 m-es döntők 14.22

(MTI)

MTI Fotó: Kovács Tamás

Vélemény, hozzászólás?