Családok futófesztiválja a Margitszigeten

Az elmúlt években megszokottakhoz képest hűvösebb idő sem szegte a futók kedvét: a 34. Telekom Vivicittá Városvédő Futás első napi megmérettetéseire 13.500-an neveztek. Szombaton a fesztiváltávoké volt a főszerep, az ország több mint 1100 településéről érkező 8 futamban 4 különböző távon álltak rajthoz családok, iskolások, nyugdíjasok.

A szervezők szombati tájékoztatása szerint a Budapest Sportiroda (BSI) missziójának fontos eleme, hogy a legfiatalabb korosztállyal is megismertessék a mozgás örömét. A diákoknak rendezett iskolai futamok már több mint harmincéves múltra tekintenek vissza. A Minicittá kifejezetten iskolai nevezőknek szervezett 2,4 km-es távjának két futamában több mint ötezer diák futott együtt. Legtávolabbról Pápáról és Simontornyáról jöttek iskolások a mai versenyre. A legtöbb nevezést küldő iskolákat értékes nyereményekkel jutalmazza a verseny névadó szponzora, a Magyar Telekom.

A 12.15-kor induló 2,4 km-es Gyaloglás sok nőt vonzott a Margitszigetre. Részvételi arányuk ebben a számban 77 %-os volt.

A BSI futóversenyek elmaradhatatlan része a jótékonyság, a sport és az alapítványok támogatásának összekapcsolása. Idén 11 alapítvánnyal működnek együtt, akik megjelenési lehetőséget is kapnak a Margitszigeten. A képviseletükben induló jótékony futók kilométereik jelképes örökbe adásával gyűjtenek adományokat a támogatott szervezet céljaira. E célok közt transzport lélegeztetőgép, hajléktalanok lakhatását segítő program, fogyatékkal élő társaink sportjának támogatása, vagy látássérültek hangoskönyvekkel való ellátása is szerepel.

A Minicittá egyéni futamában állt rajthoz Rákóczi Ferenc népszerű műsorvezető, aki a Lámpás 92 Alapítvány támogatásáért gyűjt adományokat pártfogoltjainak. A műsorvezető a „Futunk az álmainkért” kampány keretében a családok átmeneti otthonában élő gyerekekkel közösen futotta le a 2,4 kilométert. A befolyt adományokból pedig egy-egy izgalmas hétvégi kirándulással válhat valóra a támogatott gyermekek álma. A versenyt követően Rákóczi Ferenc így jellemezte a szombati futást:

„…Szívfacsaró. Felemelő. Utánozhatatlan. Felajánlottam a srácoknak egy visegrádi bobos kirándulást, csakhogy nem akarták elfogadni. Cserébe lefutották velem a Minicittát. Ennél jobb dolog nem történhetett volna ma velem!…”

Több éves hagyomány, hogy a szervezők fogyatékkal élőknek is rendeznek futamokat, így ez alkalommal is sor került a verseny legnemesebb színfoltjára a SUHANJ! Futamra, ahol épek és fogyatékkal élők kéz a kézben, hol könnyes szemmel, hol boldog mosollyal teljesítették a távot.

A délutánra eső Családi Futás szülőnek és gyereknek biztosított lehetőséget a megmérettetésre és természetesen a közös élményekre. Idén 1335 gyerek és felnőtt nevezője volt a 940 méteres távnak. Idei újdonság, hogy minden táv teljesítője éremmel térhetett haza.

A nap záróeseménye, a szombati futamok leghosszabb távja, a 7 km-es Midicittá volt, amire 3130-an neveztek. És hogy a futás mennyire lehet életre szóló sport, az is bizonyítja, hogy a távot a kétnapos verseny legidősebb futója az 1933-as születésű Kenyér Imre szenior futó is teljesítette.

Közös élmény, fesztivál-hangulat, felszabaduló energiák, a célba érés öröme jellemezték a napot. A szombati rendezvényre a futókat lelkes szurkolói tábor is kísérte együtt éltetve a futás ünnepét a Margitszigeten.

Midicittá 7 km eredmények:

férfiak:

  1. Matkó Csaba 00:21:52
  2. Hadházi Máté 00:22:37
  3. Kárász Zakariás 00:23:29

nők:

  1. Gorsin, Katarina 00:27:08
  2. Franta Szonja 00:27:39
  3. Fehér-Salánki Teodóra 00:27:57

fotók: BSI