Csapolt sörtől a menedzserirodáig – interjú ifj. Tóth Györggyel

A több fiatal és tehetséges magyar sportolót is felkaroló Career Sport Management tulajdonosával, Ifj. Tóth Györggyel volt szerencsénk beszélgetni. Megtudtunk néhány dolgot a kezdetekről, a célokról, de azt is, hogy az általuk felkarolt sportolókról, valamint az irodáról is sokat fognak még hallani a jövőben, ha követik a magyar sportéletet!

Hogyan és milyen formában alakult meg a Career Sport?

Több impulzus vezetett ahhoz, hogy létrehozzam a Career Sport Kft-t. Az egész ötlet valamikor 2012 körül pattant ki a fejemből, amikor egy olimpiai bajnok sportolónk hozzá méltatlan körülmények közöttt dolgozott, ráadásul nem is a saját szakmájában. Egy belvárosi kocsmában szolgált fel nekünk néhány pohár sört, mint pultos.

Nagyon mellbevágó élmény volt az, hogy éveken vagy évtizedeken keresztül dolgozik valaki azért, hogy a sportága csúcsára, vagyis a saját sportágában a világ csúcsára jusson, és valahogy a “civil” életben nem találja meg a számításait!

Ekkor kezdtem el azon morfondírozni, hogy mit tudnék csinálni én? Az ötletek jöttek, ezeknek az eredménye pedig a Career Sport Kft. lett.

– Mi a célja a menedzser irodának?

A vállalkozásom neve pont a fentebb említett sztori miatt kapta ezt a nevet. Ez egy angol szó  aminek a magyar megfelelője a “karrier”. Az első nekifutás az volt, hogy nem csak a sport karrier alatt támogatjuk és dolgozunk együtt sportolókkal, hanem a sportpályafutása végén is igyekszünk (rossz szó, de sajnos így van) “visszaintegrálni” őket a mindennapi (sport)életbe.

Itthon valahogy ez nem szokás, nincs nagy megbecsülése azon sportolóknak akik már nem szállítják az eredményt, még akkor sem, ha példaképek!  Vagy azok lehetnének!

Később emellé a cél mellé még sok sok gondolat jött, amit ma már úgy fogalmaznék meg, hogy bizony a sportolóknak brandet kell építeni ahhoz, hogy a “Career”-jük végén is fent tudjanak maradni és meg tudjanak élni. Ha van brand, van hírnév, akkor biztos vagyok benne, hogy könnyebb lesz boldogulni a sport utáni életben is. Sok küzdelem lesz akkor is, de talán egy fokkal könnyebb lesz megbírkózni vele.

 

– Milyen szempontok alapján választják ki a sportolókat és a partnereket?

Személy szerint nekem 3 fontos tényező van ami meghatározó abban, hogy kivel dolgozok együtt ha sportolóról van szó.

Az egyik, hogy mennyire komolyak a sportbeli szándékai! A második az, hogy a saját sportágában milyen jövőképe lehet az adott sportolónak! Lehet-e adott esetben a  legjobb?  A harmadik pedig, hogy lehetőleg (rosszul hangozhat) de 25 év alatti legyen.

Azt hiszem, nekik van még idő brandet építeni. Mert ugyebár ez nem egy néhány napos folyamat!

Foglalkozunk kisebb sportklubbok brandjének építésével is, de ez a téma részleteire bontva, egy több oldalas interjúanyagba férne csak bele. Talán egy másik alkalommal mesélek róluk is.

– Jelenleg kikkel dolgoznak együtt?

Sok sok sportolóval állunk kapcsolatban és sok helyen besegítek, akár csak az ötleteimmel, de két valakit kiemelnék!

Lengyel Zsófit, aki triatlonista és kerékpáros parasportoló. Zsófi nagyon keveset, szinte semmit nem lát, ennek ellenére azt hiszem, talán eddigi életem legpozitívabb életfelfogású leányzója. Érdemes követni az official oldalát (Lengyel Zsófi Official- Facebook), mert nagyon sokan erőt meríthetnek a ténykedéséből.

Főleg, ha egy előadását meghallgatják!  Biztosra mondom, hogy találkozni fognak még az olvasók a nevével, egyre többször, és látni fogják Őt a 2020-as Paralimpián Tokióban!

Szeretnék pár gondolatot mondani az esztergomi Jump Sport Egyesületről is. Az a munka, ami ott folyik, az valami fantasztikus. Csupaszív emberek, alázattal és mondhatom, hogy önszorgalomból azért ténykednek, hogy a tornautánpótlás rendben legyen.  Erről nem is lehetne jobb visszhangja, mint az eredményeik, hiszen a gyerekek rendre a legjobbak között végeznek!

Náluk azon dolgozok, hogy nevüket a megyében szélesebb körben is megismerjék és a szülők/vállalkozások pedig támogassák őket, hiszen nagyon értékes munka folyik ott! Szeretnénk, hogy egyre több gyereket vigyenek a szülők hozzájuk sportolni, mert azt biztosra mondhatom, hogy a legjobb kezekben lesznek!

– Mik a tervek a jövőre nézve?

Csak hosszú távon éri meg gondolkodni, mert akkor van eredmény. Persze fontos a kitartás és a szorgalom is, de ha látjuk a célt, akkor ezek nem lehetnek kérdéses elemek.

Célom, hogy 10 fiatal élsportolóval és 5 sportegyesülettel dolgozzunk együtt  2020-ig, és 2025-re nemzetközileg jegyzett vállalkozás legyünk!

A magyar tehetségek igenis legyenek példaképek itthon, a határontúlra vigyék magukkal jó hírnevünket, építsék ezáltal a nemzetközi kapcsolatainkat, szerezzenek minél több jó eredményt, és saját maguknak sok sok tapasztalatot!

És közben érezzék jól magukat!

Akik kíváncsiak a Career Sport Management iroda munkásságára, szeretnék követni az általuk felkarolt sportolók pályáját, kiváncsian várják kik lesznek a jövő új csillagai a Magyar sportban, azok kövessék az iroda azonos néven futó Facebook oldalát, hogy ne maradjanak le semmiről!

#careersport #believeinyourself