Cseh László már döntött

Cseh László edzője nem csinál titkot abból, hogy milyen döntést hozhatnak az EB után.

Plagányi Zsolt, aki immár a hetedik éve Cseh László edzője, nem csinál titkot abból, hogy az elért eredmények függvényében milyen döntést hozhatnak néhány nappal a budapesti vizes Európa-bajnokságot követően -írta az SzPress Hírszolgálat.

Amennyiben Laci az úszásával nem tud bizonyítani a 200 vegyesen, akkor nincs miről beszélni, mert elúszott az ötödik olimpiai szereplésének lehetősége. Nagyon sajnálnám, hogy ha a sorompó nem emelkedne fel előtte, mert egy napot se lazsált, hajtott, ahogy szokott, hozzáállására nem lehetett panaszom. A napi feladatok teljesítése 35 esztendősen most sokkal nehezebb volt a számára, mint néhány évvel ezelőtt, de ez nem látszott meg a feladatok teljesítésének a minőségén. A márciusi országos bajnokság nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, ahhoz képest most sokkal jobbnak látom, és nem csak gyorsabbnak, hanem eltökéltebbnek is” – jelentette ki az Szpress Hírszolgálatnak nyilatkozó Plagányi Zsolt, egy nappal a budapesti EB úszóversenyeinek rajtja előtt.

Cseh László edzője nyíltan beszélt arról is, hogy az olimpiai csapatba kerülésről maguk között nem úgy beszélnek, mint egy mindenáron teljesítésre váró feladatról.

Egyetértek Lacival abban, hogy pusztán csak azért, hogy menjen egy vagy két kört Tokióban, nincs értelme elutazni Japánba. Aminek így csak az lenne a szépsége, hogy Athén, Peking,  London és Rio de Janeiro után sportpályafutása ötödik „ötkarikás” versenyén is rajthoz állhatott. Annak ellenére, hogy sorsdöntő próbatételnek is nevezhetem a budapesti Európa-bajnokságot, de ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elterveztük, úgy ülünk majd le dr. Sós Csaba szövetségi kapitánnyal beszélgetni, hogy a most elmondottakat fogjuk a tudomására hozni.

Plagányi Zsolt versenyzői, Cseh László mellett a hátúszó Burián Kata és a sprinter Németh Nándor hasonlóan az olimpiára készülő válogatott úszótársaikhoz, bizonyítási lehetőségként tekintenek a „buborékos” budapesti Európa-bajnokságra, ugyanakkor a puskaporuk javát a tokiói olimpiára tartogatják.

Tudatosan döntöttünk úgy, hogy nem melegégövi vagy magaslati táborokban készülünk fel az Európa-bajnokságra, és az olimpiára, hanem a BVSC uszoda és edzőterem lehetőségeit használjuk ki. Nem titok, hogy döntésünket az elővigyázatosságunk diktálta. A COVID-fertőzés veszélyének külföldön és utazás közben nem akartuk kitenni magunkat.” – mondta befejezésül Plagányi Zsolt, aki úgy gondolja, hogy Burián Kata a három hátúszó száma közül várhatóan a 200-on lesz a legerősebb. Véleménye szerint az 50, 100 és 200 gyorson is rajthoz készülődő Németh Nándor „bármire” képes lehet, amiből arra is lehet következtetni, hogy a nagyon jó és a kevésbé jó is benne van a kalapban. Nándira ennél is több feladat vár, mert a szövetségi kapitány három váltóban is számít a szereplésére.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)