Cseh Lászlónak a két évtizedes gyűrődés és a kora is sok gyógytornát parancsol

Cseh László, a válogatott rangidőse is rajthoz áll a július 24-én kezdődő háromnapos nemzetközi úszóversenyen, amelynek margitszigeti színhelye szép emlékeket idéz a számára.

Cseh László nem fogja félvállról venni a július 24 és 26 között a Margitszigeten megrendezésre kerülő „motivációs” nemzetközi úszóversenyt, arra viszont ezúttal nem tehet kísérletet, hogy egyéni csúcsait megközelítve tűnjön ki a négy nemzet sportolóit felvonultató mezőnyből. Már csak azért sem, mert a felkészülésnek tőle szokatlan módját választotta.

Örülünk a lehetőségnek, de Plagányi Zsolttal, az edzőmmel úgy döntöttünk, hogy most semmi jó sem származna abból, ha megkísérelnénk kihegyezni a formámat, mert arra majd csak a decemberi országos bajnokság előtt lesz szükség – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak az örökbecsű pályafutással büszkélkedő Cseh László. – A célom pusztán az, hogy jól érezzem magamat a vízben és végre egy olyan környezetben lehessek, amiben utoljára februárban, a belgiumi előkészületi versenyen volt részem. Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy a kemény úszóedzések helyett mostanában a szárazföldi munkára helyezzük a súlyt, ami azt jelenti, hogy napi másfél órát erősítek és nyújtok. Ehhez jön még a gyógytorna, amire két okkal is szükségem van. Egyrészt a korom, az élsportban eltöltött közel két évtizedes gyűrődés miatt, másrészt azért, mert korábban azokat az izmokat is rendszeresen foglalkoztatnom kellett volna, amelyek az elhasználódást és a kóros elváltozásokat előzik meg. Sajnálom, hogy fiatalabb éveimben hanyagoltam ezeket a foglalkozásokat, aminek a levét most iszom meg.

(fotó: Márton István)

Cseh László úgy gondolja, hogy a szövetség nem kis erőfeszítésével megvalósuló „Négy Nemzet Úszóversenyen” elsősorban a vegyesúszó számokban kell könnyed erőfelmérőt tartania, mert így minden úszásnemben kipróbálhatja magát, egészen pontosan azt, hogy mire képes félerős edzésekkel.

Elismerésre méltó, hogy miközben a fél úszóvilág arra vár, hogy történjék már valami, íme, itt van egy olyan kihívás, amire csak csettinteni lehet. Ráadásul számomra a helyszín, a 2006-ban bemutatkozott margitszigeti Széchy Tamás Sportuszoda még szép emlékeket is idéz, hiszen a 200 és a 400 vegyesen is Európa-bajnok lettem, ráadásként a 200 háton egy ezüstérmet is sikerült behúznom.”

Plagányi Zsolt úgy tervezi, hogy ha lesz még egy harmadik tesztverseny is a Duna Arénában  a nemzetközi erőpróba előtt, tanácsolni fogja a tanítványának, hogy ezt a lehetőséget se hagyja ki, attól függően, hogy a versenyprogram miből áll.

(Cseh László és edzője, Plagányi Zsolt, fotó: Márton István)

Meglepett, hogy az országos bajnokságot december közepén készülnek megrendezni, azaz körülbelül három hónappal a jövő évi OB előtt – folytatta Cseh László, aki egészen biztos, hogy mindkét csatározáson a mezőny rangidőse lesz, hiszen 2020. december 3-án a 35. életévét is betölti. – Ez az esztendő már csak ilyen, feje tetejére állt a világ, de legalább lesz egy olyan megmérettetés, ahol a jövő évi olimpiai játékok kihívásának előszelét is érezni fogjuk” – mondta befejezésül a válogatott rangidőse, aki a következő ISL pénzdíjas versenysorozatra nem kapott meghívást.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

fotó: Márton István