Csiszolatlan gyémántra bukkantak

Hegyi Norbert koronglövő az olimpiai felkészülése közben az asztalitenisz-válogatottnál vendégeskedett, és egyáltalán nem vallott szégyent.

„Amatőrként mindnyájunkat lenyűgözött és meglepett. Norbi az elmondása szerint sosem játszott rendszeresen, nincs saját pingpongütője, és ehhez képest zseniális. A kezébe adtunk egy lassabb és egy gyorsabb ütőt. Az utóbbit választotta, tíz percet játszott vele, és ahhoz képest, hogy ő amatőr státuszúnak számít, nagyon sokszor asztalra ütötte a labdát, nagyon jó technikával, szóval neki csak gyakorolnia kellene” – mondta el a Magyar Asztalitenisz Szövetségnek Muskó Péter, a magyar férfi asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya.

Ecseki Nándor csak megerősíteni tudta a kapitány által elmondottakat:

„Muskó Petivel nagyon meglepődtünk azon, hogy húsz-huszonötször gond nélkül visszaütötte a labdát, nem számított neki, hogy tenyeresre vagy fonákra jön, és a gyors ütő sem zavarta meg. Le vagyok nyűgözve.”

Maga az érintett szerényen jelezte, hogy azért bőven tudnának neki újat mutatni az asztaliteniszezők.

„Fantasztikusan éreztem magam. Már az nagy élmény volt, amikor iskoláztunk, amikor pedig Nándi és a szövetségi kapitány úr elkezdtek nekem szerválni… Amikor megtekerték a labdát és beletettem az ütőt, ment jobbra, ment balra, csak a fejem kapkodtam, azt sem tudtam, hogy merre vagyok. Megtapasztaltam, hogy ez a sportág még nehezebb, mint a miénk” – mesélte nevetve Hegyi Norbert, aki bevallása szerint havonta-két havonta egyszer pingpongozik.

Hogy akkor mégis mitől ment ilyen jól neki?

„A szem-kéz koordináció lehet a kulcs. Nálunk ugye van egy fegyver meg a korong, és ezzel összhangba kell jönni. Bár az asztaliteniszhez nem értek, de szerintem itt is a szem és a kéz koordinációja számít, csak itt egy ütő van a kezünkben, és a labdát kell lereagálni és pontosan visszaütni. Szerintem ez nagy hasonlóság a két sportban.”

Hegyi Norbert meghívása nem előzmények nélküli volt, ugyanis néhány hete Ecseki Nándor vendégeskedett az ő általa működtetett mátrafüredi lőtéren.

„Nándinak huszonötből hét találata volt olimpiai trapban. Ha valakinek életében nem volt fegyver a kezében, és hét találatot tud lőni olimpiai trapban, az fantasztikus. De nem is csak a találatokról beszélek, hanem a mozgásáról, amelyet szépen összerakott az első, második és harmadik lövése után. Ez a mozgás az asztaliteniszből eredt neki, és a hatodik-hetedik korongot már fantasztikusan lőtte, úgyhogy le a kalappal előtte!”

fotó: Magyar Asztalitenisz Szövetség