Csodás győzelem a szerbek ellen, irány Tokió!

Megcsinálták! A magyar női kézilabda-válogatott 31-23-ra legyőzte Szerbiát a Győrben zajló női kézilabda olimpiai selejtezőtorna második fordulójában. Tizenhárom év után újra ott lesz a nyári olimpián a magyar csapat.

A leglelkesebb magyar szurkolók a pénteki akciójukhoz hasonlóan szombaton is éreztették támogatásukat a játékosokkal, ugyanis a válogatott szálláshelye és az Audi Aréna közötti útszakasz mentén nemzeti színű zászlókkal és füstgránátokkal köszöntötték az elhaladó csapatbuszt – számolt be az MTI.

Ahogyan pénteken Kazahsztán ellen, úgy ezúttal is Vámos Petra, Tóvizi Petra és Szikora Melinda maradt ki a magyar keretből.

Kovacsics Anikó irányításával védekezésben és támadásban is remekül kezdtek a házigazdák, akik már ekkor bizonyították, hogy jól felkészültek ellenfelük játékából. Bíró Blanka bravúros védésekkel mutatkozott be, ám 5-2-es állás után néhányszor hiba csúszott a játékba, így az ellenfél némileg felzárkózott. A magyar játékosok azonban gyorsan átlendültek ezen az időszakon, és ötgólos előnybe kerültek.

Kovacsics megszerezte háromszázadik találatát a válogatottban, és bár a szerbek nyitott védekezéssel és létszámfölényes támadójátékkal is próbálkoztak, a továbbra is nagyszerűen védekező magyarok a szünetben magabiztosan, 16-12-re vezettek.

A második félidőben Marina Dmitrovic góljaival igyekezett tartani magát a szerb csapat, de társai egyre többet hibáztak, a hazaiak viszont továbbra is olyan összeszedetten játszottak, ahogyan legutóbb a 2018-as franciaországi Európa-bajnokságon, így tovább nőtt a különbség. Az ellenfél – amely pénteken este az oroszokkal játszott – fáradni látszott, így a magyar együttes egy 5-1-es sorozattal a meccs háromnegyedénél eldöntötte a találkozót.

Mivel a játék képe a hajrában sem változott, a magyarok végig vezetve, a vártnál magabiztosabban nyerték meg a továbbjutás szempontjából kulcsfontosságú meccset.

A szerbek legeredményesebb játékosa Dmitrovic volt hat találattal. A kapusok közül a Szombathelyi KKA játékosa, Katarina Tomasevic hat, Bíró Blanka 11, Janurik Kinga három védést mutatott be.

A két csapat hetedik egymás elleni mérkőzésén két szerb győzelem mellett ötödször született magyar siker.

A találkozót követően Bíró Blanka és Szöllősi-Zácsik Szandra értékelte a mérkőzést -írta az mksz.hu:

Bíró Blanka: 

– Úgy engedtek ki minket az öltözőből, hogy „Sírni csak a győztesnek szabad!”, így most megengedhetem magamnak, hogy elérzékenyüljek, hiszen sportolóként minden egyes nap arra készülünk, hogy az olimpián szerepelhessünk. Tomori Zsuzsi a mérkőzés előtt odasúgta, hogy ötezer ember előtt teljesen más lenne, ez valóban így van, sajnálom, hogy a szurkolóinkat is megfosztotta ez az élethelyzet ettől az élménytől, de reméljük, hogy hamarosan ismét velünk együtt ünnepelhetnek már ők is.

Szöllősi-Zácsik Szandra: 

– Amióta felvettem a magyar válogatott mezt, azóta ezért küzdöttem. Voltak céljaim két évvel ezelőtt, amikor visszatértem, de még talán akkor sem gondoltam volna, hogy a tokiói olimpai szereplésem egy elérhető cél lehet. Holnap még vár ránk egy mérkőzés, természetesen azt is komolyan vesszük, hiszen nem szeretnénk, ha bárki is megsérülne.

A magyarok tokiói kvótája este válhat matematikailag is biztossá, amennyiben az ötkarikás címvédő Oroszország a papírformának megfelelően legalább egy pontot szerez a 2. csoport leggyengébb csapatának tartott Kazahsztán ellen. Ezzel eldőlne, hogy a magyar csapat az első kettő között végez.

Olimpiai selejtező, 2. forduló
SZERBIA-MAGYARORSZÁG 23-31 (12-16)
Győr, játékvezetők: Bonaventura, Bonaventura.

SZERBIA: Radosavljevic, Tomasevic (kapusok), Cvijic 3, Dmitrovic 6, Kovacevic 2, Krpez 3, Lavko 1, Liscevic 2, Nikolic, Pop-Lazic 2, Radojevic, Radojevic, Risovic, Stevin, Stoiljkovic 1, Trifunovic 3 (2).
Szövetségi kapitány: Sinisa Dukic.

Magyarország: Bíró, Janurik (kapusok), Csiszár-Szekeres, Háfra 2, Helembai 1, Kisfaludy 1, Kiss 1, Klujber 1 (1), Kovács, Kovacsics 6, Lukács 4, Márton 3, Schatzl 4, Szöllősi-Zácsik 7, Szucsánszki 1, Tomori.
Szövetségi kapitány: Elek Gábor.

Kiállítások: 6, ill. 4.
Hétméteresek: 3/2, ill. 2/1.

később:
Oroszország-Kazahsztán 20.30

vasárnap játsszák:
Szerbia-Kazahsztán 17.30
Magyarország-Oroszország 20.30

pénteken játszották:
Oroszország-Szerbia 29-24 (17-13)
Magyarország-Kazahsztán 46-19 (20-8)

A torna első két helyezettje jut ki az olimpiára.

 

Fotó: . MTI/Illyés Tibor