Csodás kezdés: Pupp Réka bronzérmet szerzett az Eb-n!

Felállhatott az Európa-bajnoki dobogóra Lisszabonban Pupp Réka! Az Atomerőmű SE judósa öt mérkőzéséből négyet megnyerve bronzérmet szerzett a portugál fővárosban.

A Judoifo szakportál pénteki beszámolója szerint Pupp Réka a horvátok nagy reménysége, az ifjúsági vb-ezüstérmes, junior Eb-második Ana Viktorija Puljiz ellen kezdte meg lisszaboni szereplését, s kicsit úgy tűnt, a felek nincsenek egy súlycsoportban: a horvát már az első percben két intést kapott, majd a második perc közepén földharc során feladta a küzdelmet. A győzelem persze egyértelműen a paksi lány felkészültségét dicséri.

Az Atomerőmű SE judósa a legjobb nyolc közé jutásért a belgák U23-as Európa-bajnokával, Amber Ryheullal csapott össze. Ő sem tudta feltartóztatni a magyar lányt, Pupp Réka a második percben előbb egy vazariért földre vitte, majd leszorította a belgát.

A negyeddöntőben az aranyérem egyik nagy esélyesét, az olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnoki címvédő Odette Giuffridát kellett volna legyőzni az elődöntőért. Meglepő, de a felek évek óta csak kerülgetik egymást, még sosem néztek farkasszemet. Persze, egy dobogón már álltak, például legutóbb a Tbilisziben megrendezett Grand Slamen, amelyen Giuffrida arany-, Pupp Réka pedig bronzérmes volt.

Természetesen a világranglistán negyedik helyezett olasz számított esélyesebbnek, de ez csöppet sem látszott a tatamin. Sőt! A küzdelem során mindkét judós nagyon stabil volt, intés nélkül telt el a négy perc, úgy, hogy Réka volt aktívabb. A bírók mintha kicsit elnézőbbek lettek volna a „nagyobb név” felé, fél perccel a rendes küzdelmi idő vége előtt a magyar lány dobásánál akár pontot is adhattak volna.

Braun Ákos tanítványa remekül harcolt, de a hosszabbításban már sorra kapta az intéseket, s végül, a kilencedik perc végén Giuffrida győzelmét hirdették ki. Nem sokon múlt…

A vigaszágon Pupp Réka az izraeli Gili Cohen ellen kapott javítási lehetőséget. Cohen Európa-bajnoki bronzérmes, a világranglistán a kilencedik helyen áll, a magyar versenyző tizennyolcadik, az viszont kiegyensúlyozott csatát ígért, hogy az egymás elleni párharcuk mérlege ötven-ötven százalékos volt a lisszaboni összecsapás előtt. A tatamin azonban egészen mást láttunk: Cohen esélyt sem kapott, végig a mi judósunk irányított, aki a kiharcolt vazaris előnyét már nem is adta ki a kezéből!

Következhetett a bronzmérkőzés, a spanyolok Grand Prix-győztese, Ana Perez Box ellen. Korábban kétszer a huszonöt éves spanyol nyerte kettejük összecsapását, de legutóbb, az idei izraeli Grand Slamen már Pupp Réka volt a jobb. Ahogyan Lisszabonban is sikerült kicsikarnia a sokat érő győzelmet!

Réka hetek óta ragyogó formában van, a januári dohai World Masters során még be kellett érnie az ötödik helyezéssel, de azóta két Grand Slam-bronzérmet gyűjtött, s most pályafutásának eddigi legnagyobb sikerét aratva felállhatott az Európa-bajnoki dobogó harmadik fokára!

A nap másik magyar indulója az UTE 57 kilogrammosok között szereplő sportolója, a huszonegy esztendős Kármán Andrea volt, aki ebben az évben már állhatott dobogón a prágai European Open-viadalon. Andrea számára most nem jött ki jól a lépés, a lengyelek Grand Prix-győztes, korábbi junior Európa-bajnok versenyzője, Anna (Borowska) Kuczera jobbnak bizonyult, így utóbbi folytathatta a küzdelmeket.

Az Európa-bajnokság második versenynapján három magyar judós lesz érdekelt: pályafutásának tizennyolcadik, s egyben utolsó kontinensbajnokságán lép tatamira a sportág legendás versenyzője, az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós, valamint fivére, a kétszeres Eb-bronzérmes Ungvári Attila és az U23-as Eb-harmadik Tóth Benedek.

A program

ÁPRILIS 17., SZOMBAT
Férfiak, 73 kg
 (címvédő: Victor Sterpu, moldovai; magyar induló: Ungvári Miklós, Ceglédi VSE)
Férfiak, 81 kg (címvédő: Tato Grigalasvili, grúz; magyar induló: Ungvári Attila, Ceglédi VSE; Tóth Benedek, MTK Budapest)
Nők, 63 kg (címvédő: Clarisse Agbegnenou, francia; magyar induló: Varga Brigitta, KSI SE)
Nők, 70 kg (címvédő: Margaux Pinot, francia; magyar induló: Gercsák Szabina, DVTK)
10:30: selejtezők*
17:00: érmes mérkőzések, döntők*
TV: M4, 22:30 (felvételről)

Fotó: EJU / Rui Telmo Romao; EJU / Carlos Ferreira