Csoknyai László ötödik lett a cselgáncs-világbajnokságon!

Remekül szerepelt Csoknyai László a budapesti SUZUKI JUDO VILÁGBAJNOKSÁG negyedik versenynapján, a paksi versenyző az ötödik helyen végzett. A nap aranyérmeit a német Wieczerzak és a francia Agbegnenou Európában tartotta.

A Ceglédi VSE Eb-bronzérmese, Ungvári Attila kiemeltként várhatta a sorsolást, s nem is panaszkodhattunk, az első körökben elkerült a súlycsoport igazi nagyágyúit. Persze, így sem volt könnyű dolga. Az első körben például a kubai Jorge Martinez várt rá, aki kifejezetten kellemetlen ellenfél volt. Végül vazarival nyert Ungvári Attila.

Jól ismertem az ellenfelet, mert a kubaiak Dunavarsányban edzőtáboroztak a világbajnokság előtt, és ott már találkoztunk – mondta a meccs után a Karvaly becenévre hallgató judós. – Neki elég sokat kellett fogyasztania, bíztam benne, hogy az meggyötri kicsit, de azt tudtam, hogy kemény csatára számíthatok. Próbáltam figyelni az erősségeire, és bíztam abban, hogy kézben tudom tartani a meccset. Úgy érzem, sikerült.

Nagyon elégedett vagyok a látottakkal, az edzőtáborban Attila sokszor találkozott Jorge Martinezzel, de ezt vártuk tőle, hogy egy jó meccsen hozza a kötelezőt – vette át a szót Mester Dániel, a ceglédiek edzője. – A következő ellenfél valószínű egy amerikai versenyző lesz, és mi ugyanezzel az elánnal megyünk majd tovább.”

Nos, Jack Hatton nem tudta feltartóztatni a magyar versenyzőt, itt is vazarival nyert Ungvári Attila:

Szerencsére ellenfelem hibázott a meccs végén, amit sikerült kihasználnom. Egyáltalán nem bánom, hogy a négy perc után nem folytatódott a mérkőzés, bár jó erőben érzem magam. Lehet, hogy furcsa, amit mondok, de próbálom teljesen kizárni a közönséget, a hangulatot, mert nem akarom, hogy elragadjon a hév és valami meggondolatlanságot tegyek. A hangulat inkább zavarja meg az ellenfeleimet, ne engem.“

Végig uraltuk a mérkőzést az eltervezett taktikánk szerint, az amerikainak igazából esélye sem volt, kicsit hamarabb is leküldhették volna a szőnyegről, de Attila a végén ezzel a dobással le is küldte” fűzte hozzá Mester Dániel.

A folytatásban az olasz Marconcini következett, aki ezen a napon nagyon jó formát fogott ki. Túl jót. Ungvári Attila első hibáját kihasználva megszerezte a vezetést, majd az újabb kínálkozó lehetőséget is kihasználva elbúcsúztatta a mi versenyzőnket a folytatástól.

Sajnos két hibát követtünk el a meccsen, és ennek meg is lett a következménye. Nagyon sajnáljuk a dolgot, mert Attila jó formában érezte magát és a fogásai is jók voltak” – így Mester Dániel.

Ungvári Attila nagyon önkritikus volt: „Egy óvodás hiba után elestem az elején, egy teljesen jogos vazarira, utána pedig már nekem kellett futnom az eredmény után. Úgy éreztem, az ellenfelem nagyon jól felkészült belőlem, pedig eddig kétszer találkoztunk, és mind a két meccset én nyertem. Az az érdekes, hogy a három küzdelmem közül most éreztem a legjobbnak magam, jól mozogtam. Tényleg csak magam hibáztathatom, a felkészülésem nagyon jól sikerült, minden megvolt ahhoz, hogy jó eredményt érjek el, de nem sikerült. Erre a teljesítményre nem lehetek büszke.

A súlycsoport másik magyar indulója, Csoknyai László az argentin Lucenti ellen kezdett. Sokan féltették a kellemetlen ellenféltől, de „Csoki“ megnyugtatott mindenkit, aranypontos csatában legyőzte riválisát.

Nehéz ellenfél ellen sikerült nyernünk, legutoljára kikaptunk Lucentitől a kínai Grand Prix-n, ahol harmadikok lettünk. Azt a versenyt ő nyerte, úgyhogy fel kellett rendesen készülnünk rá“ – mondta el a győztes meccs után az edzője, Hangyási László.

Döcögősen indult a meccs, az elején kerestem a fogást az ellenfelemen – így Csoknyai László. – Aztán ahogy haladtunk előre, próbáltam végig betartani Laci bácsi utasításait, és a magam képére formálni a meccset. Ezt éreztem, hogy sikerült is, jó volt bemutatkozásnak.“

A második feladatot sikerült könnyebben megoldani, a Costa Rica-i Guillen Vargas kevesebb mint másfél percig tudta tartani a paksi fiút.

Nem az volt a terv, hogy minél hamarabb megnyerjem a meccset, de így sikerült – mosolygott Csoknyai László. – A következő feladat már nehezebbnek ígérkezik. Nem néztem meg előre a sorsolásomat, mindig kizárólag a következő ellenfelemre készülök. A tortát is szeletenként esszük meg. A hangulatról csak egy szó jut eszembe: fantasztikus!

Úgy néz ki, Laci teljesítményétől ma nemcsak a nézőközönség dob hátast, hanem az ellenfelek is. Reméljük, a következő versenyző is hasonlóan jár majd” – tette hozzá Hangyási László.

Nos, a cseh Petr végigharcolta a meccset, de egy vazarival itt is az Atomerőmű SE versenyzője bizonyult jobbnak.

Ezt a meccset taktikailag így kellett megoldani, Laci nagyon okosan judózott – vélekedett a mestere. – Még hazai közönség előtt sem kell kockáztatni vazari előnynél a még nagyobb győzelem érdekében. Az elődöntőbe jutásért a német következik, Laci legutóbb Celjében kikapott tőle, de már verte is meg. Nagyon nehéz lesz, kevés időnk is van, de felkészülünk, amennyire lehetséges.“

Aligha a felkészülésen múlt, ugyanis a német Eb-bronzérmes Wieczerzak nem volt sem jobb, sem rosszabb Csoknyainál, ám az utolsó másodpercekben egy apró figyelmetlenséget kihasználva eldobta a magyar judóst, s így ő jutott be az elődöntőbe.

Ellenfelem nagyon jól dolgozott, gyors és erős volt, folyamatosan meg tudott előzni. Nem zavart meg a könyökös és az ápolás sem, nem zökkentem ki. A végére úgy érzem, hogy nem az erőm fogyott el, csak kihagyott a koncentrációm. Vannak még tartalékaim, jó erőben várom a délutáni folytatást“ – összegzett Csoknyai László.

Alexander Wieczerzak érthetően elégedett volt: „Nagyon jó küzdelem volt, remekül éreztem magam, ez a nap az én napom. Azért vagyok itt, hogy aranyérmes legyek a világbajnokságon, semmi másért!

A délutáni programban Csoknyai László vigaszági meccse alaposan felpaprikázta a hangulatot. Az üzbég Bobonov egész nap remekelt, többek között a világbajnok japán Nagaszét is félreállította. Ellenünk is remek indításai voltak, de szerencsére a mi fiunkat sem kellett félteni, remekül odatette magát. A parázs küzdelem aranypontig tartott, amelyet a csupaszív paksi szerzett meg magának, s így kiharcolta magának a bronzmeccs lehetőségét.

Nem is tudom, edzőként mikor éreztem utoljára ilyet. Talán Bor Barnával még, de azért ez egy kellemes helyzet – mondta Hangyási László. – Ha valaki, Laci aztán igazán megérdemelte, hogy hazai közönség előtt egy világbajnokságon éremért küzdhessen. Most megnézzük, ki lesz az ellenfele, aztán felkészülünk. Lehet eső, lehet hó…

Sajnos eső és hó jött, az Ázsia-bajnoki ezüstérmes iráni Molla ugyanis egy kiemelős összekapaszkodás végén a hátára dobta a magyar versenyzőt. Elvette ezzel az örömünket, Csoknyai László az ötödik helyen zárta a világbajnokságot. Remek eredmény, de már olyan közel volt az érem…

Először is köszönöm a hazai közönségnek ezt a fantasztikus biztatást – mondta a világbajnoki ötödik. – Talán túlságosan is belementem a játékba, talán elhittem, hogy ez már az enyém. Most még nagyon fáj, de sohasem voltam ennyire közel a tűzhöz. Nem fogok sokáig keseregni, tanulni kell a történtekből. Hálás vagyok minden támogatásért!

Amúgy Wieczerzak nem beszélt a levegőbe, ahogyan Marconciniről is kiderült a nap során, hogy pazar formában van, ugyanis a mieink legyőzője vívták a világbajnoki döntőt a 81 kilogrammos súlycsoportban. A győzelem végül Wieczerzaké lett, ahogyan azt nap közben, minden megnyert meccse után nyilatkozta…

A női 63 kilogrammban a két topfavorit verekedte el magát a fináléig, ahol végül a francia Agbegnenou visszavágott az Asztanában elveszített világbajnoki és a Rióban elbukott olimpiai döntőért a szlovén Trstenjaknak. Ez a nap tehát két európai aranyérmet hozott a világbajnokságon, a japánoknak még a délutáni programba sem sikerült bekerülniük. Ettől függetlenül továbbra is Japán vezeti a vb éremtáblázatát, öt arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel.

Folytatás pénteken, a női 70 és 78, illetve a férfi 90 kilogramm küzdelmeivel, ezúttal öt magyar judóssal: Tóth Krisztián (90 kg, KSI SE), Vér Gábor (90 kg, BHSE), Gercsák Szabina (70 kg, Miskolci JC), Erdélyi-Joó Abigél (78 kg, KSI SE) és Salánki Evelin (78 kg, BHSE) lép tatamira ezen a napon. Bővebben az ötödik napról: KLIKK IDE!

A magyarok eredményei
FÉRFIAK
81 KG. 1. forduló:
 Ungvári Attila és Csoknyai László erőnyerő. 2. forduló: Ungvári Attila–Jorge Martinez (kubai) 7–0; Csoknyai László–Emmanuel Lucenti (argentin) aranyponttal 10–0. 3. forduló: Ungvári Attila–Jack Hatton (amerikai) 7–0; Csoknyai László–David Guillen Vargas (Costa Rica-i) 10–0. 4. forduló: Ungvári Attila–Matteo Marconcini (olasz) 0–7; Csoknyai László–Ivan Petr (cseh) 5–0. Negyeddöntő: Csoknyai László–Alexander Wieczerzak (német) 0–7. A vigaszágon: Csoknyai László–Davlat Bobonov (üzbég) aranyponttal 7–0. A 3. helyért: Csoknyai László–Szaed Molla (iráni) 0–10

FÉRFIAK

81 KG (66 induló)
1. Alexander Wieczerzak (német)
2. Matteo Marconcini (olasz)
3. Haszan Halmurzajev (orosz)
3. Szaed Molla (iráni)
5. CSOKNYAI LÁSZLÓ (Atomerőmű SE)
5. Uuganbaatar Otgonbaatar (mongol)
7. Davlat Bobonov (üzbég)
7. Frank de Wit (holland)
UNGVÁRI ATTILA (Ceglédi VSE) helyezetlen

NŐK

63 KG (47 induló)
1. Clarisse Agbegnenou (francia)
2. Tina Trstenjak (szlovén)
3. Mungunchimeg Baldorj (mongol)
3. Agata Ozdoba (lengyel)
5. Martyna Trajdos (német)
5. Jang Csün-hszia (kínai)
7. Amy Livesey (brit)
7. Ketleyn Quadros (brazil) 

A program

2017. SZEPTEMBER 1., PÉNTEK
Női 70 kg, 78 kg; férfi 90 kg
10:00 Selejtezők
15:30 Kiegészítő program
16:00 Bronzmérkőzések, döntők
TV: M4Sport, 9:45 (élő) és 15:50 (élő)
Eredmények: ippon.org
Stream: ippon.tv

Fotó: MJSZ/Horváth György

Vélemény, hozzászólás?