Debütál a breaktánc, marad a hullámszörf: bejelentették a párizsi olimpia új sportágait

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 134. szemináriumán megszületett a döntés az új sportágak szerepvállalását illetőben. A Tokióban bemutatkozó falmászás, a hullámlovaglás és a gördeszka is marad a 2024-es ötkarikás játékok programjában, amelybe az olimpiák története során először a breaktánc is bekerül.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának beszámolója szerint a párizsi játékok szervezőbizottsága mindössze a 2. a sorban, akinek lehetősége van alakítani az olimpia programját. Ez a fokú rugalmasság is részét képezi az új olimpiai alapelveknek.

A párizsiak által javasolt 4 sportág tökéletesen összhangban van a 2020-as olimpiai agendával, mert hozzájárulnak egy nemileg egyenlőbb és urbánusabb program létrejöttéhez, valamint kapcsolódási lehetőséget nyújtanak a fiatal generációk számára” – kommentálta a döntést Thomas Bach, a NOB elnöke.

“Célunk a kezdetektől fogva az volt, hogy kiemeljük az eddigi 32 olimpiai ciklus erősségeit – a sportok diverzitását és a teljesítményből fakadó izgalmakat –, miközben élünk a NOB által biztosított lehetőségünkkel a program módosítására és új dimenziók megmutatására” – mondta Tony Estanguet, a párizsi szervezőbizottság elnöke.

A NOB olimpiai programért felelős testülete mostantól már analizálni és értékelni fogja a négy sportág nyújtotta lehetőségeket. Ebben a tokiói játékok szervezőbizottságának is komoly szerepe lesz. A NOB végrehajtó bizottsága 2020 decemberére ígéri a régi és új eseményekhez, valamint a sportolói kvótákhoz kapcsolódó végső döntések meghozatalát. A mai események után más sportág már nem kerülhet be a 2024-es olimpiai programba, így például a fallabda vagy az Európa Játékokon már szereplő szambó is biztosan kimarad, ahogy a Tokióban debütáló karate is. Ugyanakkor a már korábban is a programban szereplő, de bizonytalan helyzetű sportágakat illetően – mint például a súlyemelés – továbbra sincs végleges döntés.

A NOB lausanne-i kongresszusa szerdán zárul. Hétfőn már bejelentették a 2026-os téli olimpiai játékok helyszínét is, erről bővebben itt lehet olvasni.