Dévai Boglárka: „Ha lesz kvalifikációs rendszer, akkor új esélyt kapnék a kvótaszerzésre”

Dévai Boglárka Európa-bajnok tornász abban bízik, hogy az olimpiai kvalifikációs rendszer átdolgozásával új esélyt kaphat, és ott lehet a jövő nyárra halasztott tokiói ötkarikás játékokon.

A szombathelyi sportoló legutóbb 2018 augusztusában a glasgow-i kontinensviadalon versenyzett, és ugrásban aranyérmet nyert. Ezt követően sérülés és betegség miatt hosszú kihagyásra kényszerült, de márciusban már ismét a válogatottal készülhetett, ám ez a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt.
Nagyon rosszul jött, hogy vissza kellett kerülnöm oda, ahol voltam, hiszen abban a másfél évben folyamatosan itthon kellett lennem, nehezen tudtam kimozdulni. Rossz érzés és nehezen élem meg, de egyébként jól vagyok” – nyilatkozta pénteken az M1 aktuális csatornán – számolt be az MTI.

Dévai hozzátette, tornatermi edzést nem végez, viszont otthoni erősítéssel, szobabiciklizéssel és futással próbálja karban tartani magát, lassacskán pedig összeáll egy jó edzésterv is számára.

Felidézte, hogy január 2-án kezdték újra a közös gyakorlásokat, nagyon jó formában volt. Ezért sem örült annak, hogy így alakult a helyzet, mert úgy érezte, készen áll a visszatérésre másfél év után.

A tornasport olimpiai kvótaszerző sorozata is félbeszakadt, hiszen több világkupa-verseny mellett a párizsi Európa-bajnokságot sem lehetett megrendezni a járvány miatt.
Nem tudom, lesz-e új kvalifikációs rendszer. Ha lesz, akkor új esélyt kapnék a kvótaszerzésre. Az olimpia elhalasztása jó döntés volt, viszont a jövő évi versenynaptárat szinte minden sportágban fel fogja borítani” – magyarázta.

Dévai leszögezte, mindenképpen ki szeretne tartani addig, amíg kijut egy olimpiára, és ha ez nem a tokiói, akkor a 2024-es párizsi lesz. Hozzáfűzte, egyelőre azt sem tudják, az Európa-bajnokság meg lesz-e tartva, de bízik benne, hogy ősszel lesz lehetőség pótolni.

Kimondhatjuk, hogy felépültem. Olyan nincs, hogy nem fáj, de csak nagyon minimálisan szoktam érezni, főleg akkor, ha többet terhelem a lábamat. Nagyon örülök, hogy másfél év szenvedés után el tudtam ezt érni” – mondta Dévai.

 

fotó: Magyar Torna Szövetség