Díjak, elismerések a fogyatékosok sportvilágában

A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) minden év szeptember második felében szokta megrendezni díjátadóval egybekötött, központi Tanévnyitó ünnepségét Budapesten, a Magyar Sport Házában. A FODISZ vezetősége úgy döntött, hogy járványügyi, egészségvédelmi okokból a több száz fős eseményt idén nem rendezi meg, azonban az elmúlt tanév legkiválóbb, legjobb sportteljesítményt nyújtó fogyatékos diákjait és felkészítő tanáraikat, valamint Fogyatékosok Diáksportjáért Díj formájában a sajátos nevelésű diákok sportoltatásáért oly sokat tevő kiváló szakembereket mindenképpen szeretné elismerni.

A szervezet pénteki közlése szerint a FODISZ megyei tagszervezetei és partnerszervezetek által megtett javaslatok alapján, így a szövetség 30 diákot és 26 felkészítő tanárt díjazott digitális oklevéllel és – a DECATHLON Magyarország támogatásának köszönhetően – sporteszköz-utalvánnyal, elismerve az elmúlt tanévben nyújtott kiváló sportteljesítményeiket. A díjazott diákok között tanulásban, értelmükben akadályozott tanulók, valamint hallás-, látás-, mozgássérült, illetve szervátültetett gyermekek egyaránt voltak. A FODISZ köszönetét fejezte ki a diákok felkészítő tanárainak, nevelőinek is, hogy – ebben a mindenki számára még inkább kihívásokat jelentő időszakban is – lelkiismeretesen és sikeresen segítették diákjaikat a legjobb sporteredmények elérésében a 2019/2020-as tanévben. (A díjazott diákok és felkészítő tanáraik névsora a www.fodisz.hu honlapon érhető el.)

A FODISZ elnöksége 2014 óta adja át minden évben a Fogyatékosok Diáksportjáért Díjakat – arany, ezüst és bronz kategóriában – azoknak a kiemelkedő sportszakembereknek, pedagógusoknak, akik igazán sokat tettek a fogyatékossággal élő gyermekek sportolásért.

A kategóriánként két-két díjazottról idén is döntött elnökségi ülésén a szervezet vezetősége, így 2020-ban is hat kiváló sportszakember kaphatja meg a kitüntetést, áldozatos, a fogyatékosok diáksportjáért tett kiemelkedő, példaértékű munkájuk elismeréseként.

A FODISZ Fogyatékosok Diáksportjáért Díj 2020 díjazottjai

Arany kategória díjazottjai:

Dechertné Bartos Adél, szomatopedagógus – Mozgásjavító EGYMI, Mozgásjavító DSE

Iski Zsolt, testnevelő tanár – Gödöllői Montágh Imre Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola

Ezüst kategória díjazottjai:

Nikov Fórián Erika, pedagógus – Szentesi Rigó Alajos Általános Iskola

Ruskó Sándor, gyógypedagógus – Kinkunmajsai Móra Ferenc EGYMI

Bronz kategória díjazottjai:

Balogh Viktória, testnevelő tanár – Nyírbátori Éltes Mátyás Általános Iskola EGYMI

Borbás László, gyógypedagógus, tanító, óvodapedagógus – Tolna Megyei EGYMI, Óvoda és Általános Iskola

A FODISZ a díjazottak részére az elnöki gratuláló levél mellett eljuttatta az elismerő díszokleveleket, a kitüntetéssel járó emlékplakettek személyes átadására pedig – amint a járványügyi helyzet ezt megengedi – egy későbbi, ünnepélyes formában kerül sor.

A FODISZ szívből gratulál a díjazottaknak az elismerésekhez, a továbbiakban is sikerekben és eredményekben gazdag sportolást, munkát kívánva!

A szövetség köszönetét fejezi ki a DECATHLON Magyarországnak a díjazáshoz nyújtott támogatásért.