Díjazták a leggyorsabb lábú színészeket és muzsikusokat

November 21-én, az Erkel Színházban a hazai zenei élet és a színházi szakma alighanem legsportosabb képviseloi találkoztak. Az apropó nem más volt, mint hogy a Budapest Sportiroda (BSI) már hagyományos Fut a színház programja és az idén debütáló Papageno Varázsfutoda Kupa legjobb futóit éltették egy közös díjátadó keretében.

PAPAGENO VARÁZSFUTODA KUPA – 2017.

A BSI keddi beszámolója szerint a 32. Wizz Air Budapest Félmaraton keretében idén először rendeztek külön versenyt a klasszikus vagy jazz-zenét játszó muzsikusok, zenekarok 3 fos futócsapatainak. A Papageno Varázsfutoda Kupán a hazai zenei élet sportemberei kitettek magukért, hiszen 22 váltó 66 futója jelentkezett az Európában is egyedülállónak számító külőnversenyre.

Muzsikusaink a főváros legszebb pontjait érintő útvonalon tartották a ritmust a 15 ezres futóverseny nemzetközi mezőnyével, a váltásoknál pedig megmutatták, hogy a zenekari összhang nemcsak a pódiumon fontos.

A legtöbb csapatot a Budafoki Dohnányi Zenekar nevezte, 4 trióval álltak rajthoz. Velük futott külsősként Cser Krisztián operaénekes és Gyöngyösi Levente zeneszerző is. A Budapest Filharmónia Társaság Zenekara színeiben az Operaház muzsikusai rótták a kilométereket. A Nemzeti Filharmonikusok a találó „Futottak még” névre keresztelt trióval vett részt a versengésben. Annak ellenére, hogy a Savaria Szimfonikus Zenekar mindhárom csapata a legmesszebbről érkezett, a legmesszebbre is jutott, ugyanis valamennyi trió dobogós helyen ért célba.

A jazz műfaját a Váczi Eszter Quartet képviselte. A futótrióban a névadó énekesnő, Váczi Eszter, illetve Gátos Iván zongorista álltak rajthoz. A csapat további tagjaként a versenyben egy rajongójuk, Dr. Elek-Belus Fruzsina is erősítette őket.

A Papageno Varázsfutoda Kupa idei abszolút győztese a Budapest Show Kórus triója lett.
A névadó Papageno is kitett magáért, a 32. Wizz Air Budapest Félmaratonon ugyanis két csapatot is indított.

A díjátadón a legjobbaknak járó elismerést Máth István, a BSI versenyigazgatója, valamint a Papageno képviseletében Pálfi Áron adták át.

Papageno Varázsfutoda Kupa – Eredmények

Férfi triók
1. Budapest Show Kórus 01:46:43
2. Szombathelyi Szimfonikus Lajhárok 01:49:04
3. Prestissimo Savaria 01:53:10

Noi triók
1. Fitt Klasszikusok 02:04:30
2. Rózsaszín párduc vonós trió 02:05:39
3. Dohnányi – Fiszkiri 02:19:44

Vegyes triók
1. Fenomén Fúvós Futók 01:50:22
2. Largo Savaria Mix 01:53:10
3. Óbudai Danubia Zenekar 01:53:16

FUT A SZÍNHÁZ – 2017.

A Fut a színház program hagyományosan a SPAR Budapest Maraton keretében hívja versenyre a budapesti és vidéki színházak, színházi fesztiválok, művészek, szakemberek, vagyis a teljes színházi szakma csapatait. 2011-ben 8 csapat versengett ebben a kategóriában, idén 35 színházi csapat futott, ami abszolút rekord e külőnverseny történetében. Mindehhez az is hozzájárult, hogy idén először az októberi futófesztivál mindkét napján rajthoz állhattak a művészek: szombaton a 4×2 km-es V4 Váltóban, vasárnap pedig a klasszikus maratoni táv 4 fos váltóversenyében, a Flora Maratonstafétán indulhattak a csapatok. Azaz: két felvonást is rendezett a BSI a világot jelentő aszfalton.

A 2011-es kezdetektol szerepelnek a versenyen a Nemzeti Táncszínház és az Operaház csapatai, de a József Attila Színház, a CENTRÁL Színház, a Színművészeti Egyetem, a Nemzeti Színház és az Ördögkatlan Fesztivál futói is többszörös résztvevők. Újoncként szerepeltek az eseményen a Budapest Bábszínház és a Bethlen Téri Színház csapatai, illetve a Budaörsi Latinovits Színház fiatal művészei. Először húztak futócipőt a Magyar Állami Népi Együttes táncosai is – eloszlatva azt a tévhitet, hogy a lábukkal/testükkel dolgozó muvészek idegenkednek a futástól, féltik a lábukat.

A Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház részvételével az alternatív színházi muhelyek, muvészeti csoportok is képviseltették magukat.

Jellemző és örömteli jelenség, hogy a Fut a színház kezdeményezés keretében olyan művészek is futócipőt húznak, akik korábban nem, vagy alig-alig futottak. Cseh Dávid az Operettszínház művésze ezzel kapcsolatban a versenyszámokról készült videóban csak annyit mondott, „Itt a Jóisten segített át bennünket, nem az edzés.

2017-ben – idén eloször – a Fut a színház program abszolút gyoztese az Operaház lett.

Egyfelől rekordszámú, 10 csapattal képviseltették magukat a futamokon. Másfelől a staféták versengésének abszolút győztese is az Operaház egyik váltója lett, a Flora Maratonstafétán induló Fiúk Elit fantázianevű váltó (Herczog András, Herczog Tamás,Domokos Péter, Zemlényi Mihály) 03:14:07-es idővel ért célba, ezzel a váltószám 1067 csapatából abszolút versenyben is a remek 31. helyet szerezték meg!

Mint azt Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az esemény házigazdájaként elmondta, örül, amikor azt látja, hogy kollégái között egyre többen futnak. Ráadásként az Operaház csapatai mindig kiválóan szerepelnek a versenyeken. A főigazgató a futókat csodálatos teljesítményre képes emberi gépezetekhez hasonlította. Ókovács Szilveszter azt is hangsúlyozta, hogy az Operaház művészei amellett, hogy futnak, az Opera előtt álló énekkarral továbbra is szívesen szurkolnak majd az arra futó versenyzőknek, hogy minél hatékonyabban tudják mozgásba hozni a már említett gépezetet.

A Fut a színház legjobb csapatainak járó elismeréseket Ókovács Szilveszter, az Operaház foigazgatója és Máth István, a BSI versenyigazgatója adták át.

A színházi külön verseny nevezési díjait a BSI hagyományosan jótékony célra ajánlja fel, a program kedvezményezettje a Bajor Gizi Színészmúzeum. Idén a befizetett nevezési díjakból 600 000 Ft gyűlt össze, melyet Máth István versenyigazgató jelképesen át is adott a múzeumot képviselő Szabó Attila igazgatóhelyettesnek. Az intézmény egyébként két csapattal futóként is jelen volt a versenyeken.

Flora Maratonstaféta – férfi csapatok
1. Operaház Fiúk Elit 03:14:07
2. MÁNE macsók 03:20:37
3. József Attila Színház (JASZ) 03:27:57

Flora Maratonstaféta – noi csapatok
1. MÁNE csajok 03:40:13
2. We Will Run You 03:56:46
3. JuRUNyi 04:09:48

Flora Maratonstaféta – vegyes csapatok
1. Centrál Színház 03:28:28
2. Operaház – SATB 03:42:31
3. Színmuvészeti – Nádasdy 03:44:40

V4 Váltó – noi csapatok
1. Bethlen Téri Színház – Lelkes Lajhárok 00:46:32

V4 Váltó – vegyes csapatok
1. Operettszínház – Bogyóék 00:36:18
2. Színmuvészeti – Dramaturg II. 00:39:08
3. Budaörsi Latinovits Színház 00:39:16

fotók: BSI / Róth Tamás