Dokumentumfilmmel emlékezik Kobe Bryantre a Sport1

Egy éve, 2020. január 26-án szenvedett halálos helikopterbalesetet Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers, az NBA és az egyetemes kosárlabdasport legendája. A Sport1 egy évvel a tragédia után egy dokumentumfilmmel és utolsó, felejthetetlen, 60 pontos mérkőzésével tiszteleg Bryant előtt.

A Sport TV hivatalos honlapjának közlése szerint szinte biztosak abban, hogy a legtöbb sportrajongó hajszálpontosan emlékszik arra, mit csinált akkor, amikor 2020. január 26-án hírt kapott arról, hogy Kobe Bryant helikoptere a kosarassal, a kosaras kislányával, Giannával, a pilótával és hat családi baráttal együtt lezuhant, és minden utas életét vesztette a balesetben. A baleset pontos körlményei máig tisztázatlanok, de az biztos, hogy az utasok a ködös időben a Kobe Bryant által alapított Mamba Sports Academyre tartottak, ahol Giannáéknak lett volna mérkőzése.

Kobe Bryant a Michael Jordan utáni időszak legmeghatározóbb kosárlabdázója volt előbb egyedül, majd LeBron Jamesszel karöltve. Húszéves profi pályafutását egész végig a Los Angeles Lakersnél töltötte 1996 és 2016 között. Ötszörös NBA-bajnok, kétszer volt a döntő legjobbja, egyszer választották MVP-nek, bár ebből a címből több is járt volna talán neki. 18-szor szerepelt az All-Star-gálán, 15-ször került be valamelyik All-NBA csapatba, és kétszer, 2008-ban és 2012-ben olimpiai bajnoki címet is szerzett. Szinte napra pontosan 15 évvel ezelőtt, az NBA történetének második legjobb egyéni teljesítményét bemutatva, 81 pontot szerzett a Toronto Raptors ellen. 2016-ban intett búcsút a Lakersnek és az NBA-nek, búcsúmeccsén lélegzetelállítóan játszott, és hatvan pontot szerzett a Utah Jazz ellen.

Visszavonulása után sem tétlenkedett, amelynek legékesebb bizonyítéka egy Oscar-díj, amit 2018-ban a ’Dear Basketball’ című animált rövidfilmért kapott. Ezt a kisfilmet Bryant hasonló című verséből készítették, amellyel bejelentett 2015-ben, hogy szezon végén befejezi a pályafutását. Bryant narrálta, a zenéjét John Williams szerezte, a rendezője és animátora pedig Glen Keane. Ezen kívül kosárlabda-akadémiát alapított és üzemeltett, dolgozott a női kosárlabda népszerűsítéséért, elemzéseket készített az ESPN-nek, és még könyveket is írt. A közelmúltban az is kiderült, hogy saját sportárka alapításán törte a fejét. Nagyon sok célja volt még, azonban a tragédia miatt ezeket már nem tudta megvalósítani. A rajongók a mai napig gyászolják, és még mindig nehezn dolgozzák fel a kedvenc elvesztését.

Egy évvel a halála után Kobe Bryant előtt tiszteleg a Sport1. A ’Kobe Bryant: Éveken át’ című dokumentumfilm Bryant pályafutását mutatja be a gimnáziumi évektől a csúcsig és a visszavonulásig. Klasszikus pillanatok mellett, ritkán látható archív felvételek szerepelnek a filmben, és megszólalnak benne korábbi csapattársai és edzői is. Ezt kedden 17:30-tól lehet megnézni a Sport1-en. Emellett 23:15-től képernyőre kerül a felejthetetlen 60 pontos búcsúmeccs is, amikor a sportág szerelmesei még egyszer láthatták a Black Mambát akcióban.

fotó: NBA / deadline.com