Döntött az MLSZ elnöksége: szigorú fellépés a pirotechnikával szemben, változások a jegyárakban

Több tucat esetben okozott sérüléseket az elsőre látványosnak tűnő, de veszélyes pirotechnika, ezért az elnökség szigorította a fegyelmi szabályzatot. Sikeresen működik a produktivitási rendszer, amelynek adatait egyre többen követik. Amennyiben a hazai szurkolók kedvezményt kapnak, akkor ez jár a vendégszurkolóknak is. Ezekről döntött az MLSZ Elnöksége keddi ülésén.

A Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos honlapjának kedd esti közlése szerint a FIFA, az UEFA és az IFAB nemzetközi szabályozás módosításait követi le a Fegyelmi Szabályzat és a Versenyszabályzat módosítása. A nemzetközi szabályozás miatt a sárga és piros lapokat vezetőedzők és a többi stábtagok is kaphatják a jövőben. Fontos újítás, hogy zárt kapus mérkőzések esetén a szabályzat lehetőséget ad 14 év alatti gyermekek beengedésére a stadionba (20 fős csoportok, egy felnőtt kísérővel).

Ennél súlyosabb változtatás, hogy szigorodnak a pirotechnikai eszközök illegális használatávalkapcsolatos döntések. Ezt a nemzetközi irányelvek szigora mellett az is indokolja, hogy Magyarországon jogszabály tiltja az eszközök ilyen módon történő használatát, mivel a pirotechnikai eszközök sérülést eredményeznek, életveszélyesek, és súlyos vagyoni kárt is okozhatnak.

Miközben az erőszakos események száma általánosan drasztikusan csökken, az elmúlt időszakban – a tucatnyi ismert kisebb incidens mellett – számos sajnálatos, súlyos baleset is történt pirotechnika használata miatt.

Tavaly augusztusban egy öt esztendős gyermek keze súlyosan sérült, illetve egy intézkedő tűzoltó veszítette el hallását egy robbanás után. A mentőszolgálat és a tűzoltóság munkatársainak rendszeresen be kellett avatkoznia, kockáztatva saját testi épségüket is.

Az MLSZ elnökségének keddi döntése felhívja a figyelmet arra, hogy nem lehet különbséget tenni hazai és vendégszurkoló között a kedvezmények tekintetében sem. Bár a szabályozás egyértelmű volt ezen a téren, az elmúlt években mégis előfordult, hogy a rendező sportszervezet a hazai szurkolók részére kedvezményt adott a jegyek árából, de a vendégszurkolók részére ezt nem biztosította. A rendező klub köteles a jegyárból mind a hazai, mind a vendégszurkolók részére ugyanazt a kedvezményt biztosítani a most induló idénytől.

Az elnökség három évvel ezelőtt elhatározta, hogy fokozatosan áttér a nevelő egyesületek teljesítményalapú támogatására, és kizárólag azon klubok számára juttat forrásokat, amelyek kiemelkedő női és férfi játékosokat képeznek. Az erre a célra tavaly felállított ún. produktivitási rendszer éves jelentését tárgyalta az Elnökség. A rendszer visszajelzése alapján egyértelmű, hogy azok a klubcsoportok jutnak magasabb támogatáshoz, ahol a profi klub és az akadémia között szoros szakmai együttműködés van, és a saját nevelésű játékosok szerephez jutnak a felnőtt csapatban. A 2018-ban bevezetett rendszer előnye, hogy specifikus, mérhető és könnyen alkalmazható.

A teljes adatbázis elérhető az MLSZ honlapján, és egy regisztráció után megtekinthető, kutatható a produktivitas.mlsz.hu oldalon. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több sportszervezet és érdeklődő regisztrál és követi nyomon a pontok alakulását.

UEFA: A pirotechnika nem lehet biztonságos a stadionokban