Dr. Csík Zoltán: A győzelmeknél is jobban hiányzott a kimagasló teljesítmény

Magával ragadó, nagy tekintéllyel rendelkező vezetőedzőt keres David Davis utódjának a Telekom Veszprém.

Talán minden másképpen alakul és David Davist sem kellett volna azonnali hatállyal felmenteni a vezetőedzői posztjáról, ha a Telekom Veszprém kézilabda csapata 2019-ben Bajnokok Ligája győztesként tér haza Kölnből. A régen várt siker ugyanis azt bizonyította volna. hogy a nyolc hónappal korábban 1+1 éves szerződéssel munkához látó spanyol edző jelenti a megoldást. Davis, a nyerőember, aki a csapatával azt a trófeát is megszerezte, aminek elhódításával három elődje, Carlos Ortega, Xavi Sabaté és Ljubomir Vranjes is adós maradt – írta az SzPress Hírszolgálat.

A sors azonban Davis számára is más forgatókönyvet írt. Hiába győzte le az „Építők” a Final Four első napján a Talant Dujsebajev vezette Kielcét és adta vissza ezzel a pofont a lengyeleknek a 2016-os fináléban elszenvedett fájó vereségért, a döntőbe jutásért súlyos árat kellett fizetnie. A kapus Sterbik Árpád bokasérülést szenvedett, a támadásban és a védekezésben is kulcsszerepet betöltő Nagy Lászlónak pedig a vállát „csinálták ki”, így egyikük sem adhatott bele mindent a másnapi döntőben. Ahol aztán a Szegedet és Budakalászt is megjárt Garcia Parrondo irányításával az észak-macedón Vardar Szkopje nyert 27-24-re. Erre az összecsapásra az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Dr. Csík Zoltán, a Veszprém Handball Team Zrt vezérigazgatója emlékeztetett, leszögezve, hogy sportszakmai kérdésekben nem kíván állást foglalni.

Nem volt más választása

Ha két évvel ezelőtt elhozzuk Kölnből a BL-trófeát, Veszprém apraja és nagyja, mint győztes hadvezért éljenezi David Davist és a stábját, és az akkor megszerzett tekintélye vélhetően egészen mostanáig oltalmat nyújtott volna számára. Sajnos ez nem így történt, idén pedig lemaradtunk a Bajnokok Ligájának négyes döntőjéről, majd a hazai bajnoki címünket sem tudtuk megvédeni. Mint munkaadónak és a klubot működtető társaság vezetőjének a sportszakmával foglalkozó munkatársaim véleményének megismerése után nehéz döntést kellett meghoznom: Davist le kellett váltanom. Ebben a helyzetben nem volt más választásom.”

Dr. Csík Zoltán szerint nem, illetve nem elsősorban a BL-fiaskó és a Szegedtől elszenvedett kettős vereség pecsételte meg a spanyol edző sorsát, hanem annak a kiemelkedő teljesítménynek a hiánya, amit a tulajdonosok és a klubot működtető részvénytársaság mellett a szurkolók is joggal várhattak el.

Szépíthetetlen sikertelenség

A sikertelenséget semmivel sem lehet szépíteni, vagy kimagyarázni. Az elégedetlenség vezetett Davis és a másodedző Carlos Pérez leváltásához, ugyanakkor előre tekintve abban sem lehettünk biztosak, hogy a kisiklások után változatlan stábbal jobbak és eredményesebbek leszünk. Davis, akinek a szerződése 2023-ban járt volna le, elfogadta a döntésünket, vele együtt mi is arra fogunk törekedni, hogy mielőbb megegyezésre jussunk” – hangsúlyozta a Zrt vezérigazgatója.

A visszavonulását 2019-ben bejelentő, jelenleg a klubnál sportigazgatóként tevékenykedő Nagy László hétfői közleményéből az olvasható ki, hogy „gyökeres változások” következnek az „Építők” háza táján, amit Dr. Csík Zoltán azzal egészített ki, hogy az új stáb felállása után stratégiai fontosságú döntéseket kell hozniuk. A nem csupán a veszprémi szurkolókat foglalkoztató kérdés most az, hogy ki lehet a klub új vezetőedzője, és ebben a nem éppen könnyű helyzetben valójában milyen szakemberre van szüksége a hat év leforgása alatt négy vezetőedzőjétől elbúcsúzó Telekom Veszprémnek.

A tekintély sokat nyom a latba

Olyan, magával ragadó vezetőre, vagy inkább hadvezérre, aki nagy tiszteletnek örvend és a tekintélyét érvényesíteni is tudja – szögezte le a vezérigazgató.- Vannak jelöltjeink, de találgatásra nem adnék okot azzal, hogy kiválasztási szempontokat sorolok. Gyűjtjük az információkat azokról az elismert edzőkről, akik közül kikerülhet a csapat új vezetője. Más lenne most a helyzetünk, ha az elmúlt években – háromszor is az idény közben – nem a gyorsan múló idő nyomása alatt kellett volna az utódok kiválasztásával foglalkoznunk, hanem olyan utat járhatunk, mint például az európai kézilabdázásban hosszú ideje meghatározó szerepet betöltő THW Kiel. Ahol a cseh Filip Jicha, minden idők egyik legjobb játékosa a visszavonulása után az izlandi kézilabdaprofesszor Alfred Gislason oldalán másodedzőként pallérozódott, és amikor átvette a váltóbotot, azonnal Bajnokok Ligája győzelmet ünnepelhetett. Persze az is igaz, hogy az idei négyes döntőtől lemaradt a THW Kiel, de Jicha leváltását senki sem követelte. Elsősorban azért, mert játékosként nagyon sokat tett a német klubcsapatáért, edzőként pedig egyetlen nagy győzelem is olyan védelmet jelentett a számára, amire Davisnek is szüksége lett volna” – hangsúlyozta Dr. Csík Zoltán, aki a bajnoki döntő előtt felfüggesztett montenegrói Vuko Borozan veszprémi jövőjével kapcsolatban csupán annyit mondott, hogy a vele kapcsolatos döntést még nem hozták meg.

 

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

fotó: handballveszprem.hu