dr. Kersch Ferenc: Akár a hétvégén is fújhat olyan bíró meccset, aki ellen eljárás folyik

Dr. Kersch Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkár-helyettese a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt a kézilabda-mérkőzésekkel kapcsolatos vesztegetésekről. Elmondta, a szövetség megkereste az ügyészséget, hogy adjon ki adatokat, mert így például olyan bírók is vezethetnek meccseket, akik ellen nyomozás folyik. Választ azonban még nem kapott.

A sportcsatorna pénteki közlése szerint a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) nyáron feljelentést tett, mert mendemondák, pletykák terjedtek játékvezetőkről, pénzekről, sportvezetőkről. A nyomozás most is zajlik, az érintettek nevét nem hozták nyilvánosságra, a gyanúsítottak száma jelenleg kilenc. A szövetség részéről dr. Kersch Ferenc főtitkár helyettes reagált arra a felvetésre, hogy amíg az eljárások zajlanak, hogyan lehet-e bárkinek azt mondani, hogy egy gyanús helyzetben ne tételezze fel, hogy nem tiszta a mérkőzés: „A bírókat ettől függetlenül is mindig szidja a vesztes fél. Úgy gondoljuk, hogy most haladunk abba az irányba, hogy ez egyre kevésbé merüljön fel. Amikor azt olvassuk, látjuk, hogy egy botrány alakult ki a kézilabda sportágban a szövetségnél, akkor azt kell mondjam, mi ezt azért kicsit máshogy éljük meg. Éppen a mendemondák alapján ezeket megelőzendő bevezettünk különböző intézkedéseket. Ilyen intézkedés volt például az, hogy megszüntettük a csapatok és a játékvezetők közötti legális pénzmozgást is. A szövetség a központi kifizetés során maga fizeti ki, és bérszámfejti azokat a fizetéseket, amiket a játékvezetőknek kell kifizetniük, és korábban a csapatok fizettek ki. Ez egy ilyen lépés volt, ami éppen elejét akarta venni az ilyen visszásságoknak. Hozzáteszem, Kocsis Máté elnök úr korábbi közgyűléseken és egyéb fórumokon is felhívta minden résztvevő figyelmét arra, hogy mindenki tartsa be a szabályokat. Arra a lépésre, hogy nyomozati eljárás indult, ezeket követően került sor, amikor már mindenki pontosan tudta, hogy az MKSZ megköveteli, hogy mindenki tartsa be a szabályokat.”

Azt lehet hallani pletykaszinten, hogy a kiesés ellen küzdő csapatok vettek részt ebben. „Ezeket mi is csak az ügyészség nyilatkozataiból tudjuk. A nyomozati eljárás egy olyan speciális eljárás, hogy az MKSZ kezdeményezte az eljárást, és onnantól kívülálló. Nincsenek információink arról sem, hogy kik az eljárás alá vont személyek”- nyilatkozta dr. Kersch Ferenc a Sport TV Mai helyzet című műsorában, azt is elmondta, nem tudják pontosan, milyen irányban keresgél az ügyészség, még ha volt is házkutatás a szövetségben: „Ez egy átfogó és széleskörű vizsgálat volt, tehát ebből azért az irányokat nem tudjuk még csak kitalálni sem. Valóban az a helyzet áll elő, hogy mi ugyannyit tudunk a nyomozás állásáról és a nyomozásban gyanúsítottként érintett személyek kilétéről, mint a közvélemény.”

Ez azt jelenti, hogy olyan személyek tevékenykednek a pályán, akik elkövethettek valamit. „Mi a napokban megkerestük az ügyészséget, tekintve, hogy látjuk azt, hogy a nyomozási határidők folyamatosan meghosszabbításra kerülnek, nem tudjuk, meddig tart a nyomozás. Megkerestük az ügyészséget, hogy mik azok az adatok, amiket ki tud nekünk adni, hogy éppen ezekben tudjunk valamit lépni. Nyilván nem érkezett még válasz, de jogászként ismerve a nyomozati eljárás szabályait, valószínűleg nem sok adathoz fogunk hozzájutni. Azt gondolom egyébként, hogy ez a kialakult helyzet egy szinten jót tesz a sportágnak e tekintetben is” – reagálta arra a felvetésre, lehet-e ezzel kezdeni valamit. Felvetődik a kérdés, hogy azért, mert azt gondolhatják, hogy lehet, engem csípnek el, illetve hogy a jövőben jó lenne nem csinálni ilyesmit? „Így igaz. Nem tudjuk, hogy a 9 gyanúsított közül kinél alapos a gyanú. Nem tudjuk, hogy kinél zárul vádemelési javaslattal, kinél nem. Azt sem tudhatjuk, hogy azok között, akiket végül is bíróság elé fognak állítani, és akikkel szemben jogerős ítélet fog születni, csak ők azok, akik egyébként érintettek lennének, vagy egyébként másnak is ott kellene lenni a vádlottak padján.”

„Nem tudjuk, kik azok, akik érintettek, és könnyen elképzelhető, hogy akár hétvégén is az érintett játékvezetők közül akár mindegyik pályán lesz, és fújja a sípot” – fogalmazott, majd megerősítette, hogy ez valóban kínos helyzet: „Igen, ebből a szempontból jó lenne, ha lezárulna az eljárás.”

Azonban a labdarúgásban szerzett tapasztalatok alapján akár 9 évig is tarthat egy ilyen eljárás. „Én azért nagyon bízom benne, hogy ez nem tart el azért 9 évig. Úgy gondolom, hogy a sportágra nem ez a jellemező. A kézilabda egy óriási sportággá kezd válni, a pénz is megjelent elég erőteljesen, a sportág támogatása olyan erős, mint még soha” – árulta el a sportvezető, és megindokolta, miért mégis a kiesés ellen küzdő klubok lehetnek érintettek. – „Ugye az első osztályú sportszervezetek egy marketingkonstrukció alapján kiemelt támogatásban részesülnek a Szerencsejáték Zrt. által. Tehát most a kieső helyen lévő csapatoknak bizony komoly érdekük fűződik ahhoz, hogy maradjanak az NBI-ben.”

Nyilvánvaló, hogy olyan intézkedéseket tudunk csak tenni, amik próbálják csökkenteni annak az esélyét, hogy akár mondjuk egy játékvezető egy ilyet felvállaljon. Azt gondolom, hogy ez az ügy példaértékű. Én a magam résézről egyébként sikernek értékelem, hogy eddig eljutott a nyomozás és őszintén mondom, hogy valamilyen szinten örömmel olvasom azokat a híreket, hogy nőtt a gyanúsítottaknak a száma azért, nem azért mert több, hanem mert egyre jobban megtisztul a sportág. Tehát azt gondolom, hogy ha a játékvezetői díjak olyan összegben kerülnek meghatározásra, akkor azt mondják a játékvezetők is, hogy nem érdemes ilyenért kockára tenni a becsületüket” – mondta arról, a jövőben milyen lépéseket tehet a szövetség.

fotó: Sport TV

Vélemény, hozzászólás?