Dr. Magyar Zoltán: ”Kitartunk tornászaink mellett”

A Magyar Torna Szövetség (MATSZ) elnöke, Dr. Magyar Zoltán szomorú, de ugyanakkor boldog is a magyar tornászok Európa-bajnoki szereplése miatt, és mindenkit biztosított arról, hogy továbbra is támogatják a versenyzőket, hiszen ”ők a mieink” – hangsúlyozta.

Április 21. és 25. között Bázel adott otthont a tornászok Európa-bajnokságának. A magyar csapatból a férfiaknál Balázs Krisztián az egyéni összetett fináléban elért 20. helyével és a nyújtón megszerzett nyolcadik pozíciójával lett a legjobb. A hölgyeknél az egyéni összetett döntőben Székely Zója a 16., Bácskay Csenge a 17. helyével szerepelt a legjobban, az ugrás fináléjában Bácskay hatodik, Péter Sára nyolcadik helyen fejezte be a kontinensviadalt, amelyet Dr. Magyar Zoltán értékelt – számolt be a Magyar Torna Szövetség.

“Összességében pechesek voltunk, mert sok olyan rontás volt, ami szerencsétlenségből adódott. Kállai Zoltánon és Vecsernyés Dávidon kívül fiatal versenyzőkkel vettünk részt a viadalon, akiken látszott az, hogy még hiányzik nekik a nemzetközi rutin. Ugyan a hazai megmérettetéseket megtartottuk, de ott is csak hármat ősszel, kettőt pedig most tavasszal, és azért a hazai viadal mégsem ugyanaz. Nem voltak nemzetközi megmérettetések a pandémia óta, és azok a Világkupák, GP-k nagyon kellettek volna. A versenyre csak versennyel lehet készülni.”

A MATSZ elnöke úgy véli, a magyar tornászok felkészültsége nem tükrözte hűen az elért eredményeket.

 “A felkészülés alapján mást vártunk, én magam személyesen is sokat jártam le a terembe, és láttam, hogyan, mennyit készülnek a fiatalok. Ez alapján azt mondhatom, hogy jól felkészültek tornászaink. A tanulság az, hogy nemzetközi versenyek nélkül beversenyezni ilyen szinten ezeket a gyakorlatokat nem lehet. Azt mindenképpen érdemes leszögezni, hogy rontás-rontás hátán volt, de nemcsak nálunk, hanem az egész kontinensviadalt tekintve, hiszen olimpiai és világbajnokok is hibáztak, nem jutottak döntőbe. A mieinknél azt látom, hogy a hiba a beversenyzetlen gyakorlatokban, illetve a nyomás kezelésében keresendő, semmiképp nem a felkészülésben, de akkor is szomorú vagyok a sok rontás miatt.”

Dr. Magyar Zoltán a pozitívumokat sem felejtette el, külön kiemelte, Balázs Krisztián teljesítményét.

Ugyanakkor boldog is vagyok, hiszen megjelent egy új csillag. A magyar tornát mindig is inkább egyszemélyes tornászok képviselték, persze a csapatok is alkottak néha nagyot. Most itt van Kiki, aki decemberben még junior Európa-bajnokságot nyert, most pedig már a felnőttek között is ott volt, és ha jól megcsinálja a gyakorlatát, akkor már most meg lehetett volna akár az aranyérem is nyújtón. Kovács Zsófi nagyon peches volt, nagyon ritkán fordul elő a gumóra fogás, de vele megesett. Neki amúgy az Eb csak egy állomás volt az olimpiára történő felkészülés során, Zsófinak majd Tokióban kell bizonyítania. Vecsernyés Dávid sajnos nem csinálta meg tökéletesen a gyakorlatát, és ebből látszik az Eb erőssége, hiszen le is csúszott a döntőről. Mészáros Krisztofer is 80-81 pont között szokott tornázni, most a rontások miatt ez nem sikerült, jóval kevesebb jött neki össze, pedig pont ő az a versenyző, akit eddig nem jellemeztek a hibák.”

A szakvezető zárásként elhelyezte Európa tornatérképén a magyar tornasportot is, és minden versenyzőt biztosított támogatásáról.

“ Az látszik, hogy ez egy teljes Eb volt, nagyon erős mezőnnyel, olimpiai kvalifikációval, ugyanakkor, ha jól megcsináljuk a gyakorlatokat, akkor helyünk van a legjobbak között, a dobogón. Emiatt különösen fontos, hogy megbecsüljük a versenyzőket, ők a mieink, nem szabad megtámadni őket, hanem szeressünk mindenkit a rontások ellenére is, hiszen nagy teher alatt kell teljesíteniük. Az anyagerő, az új elemek, a kivitel megvan náluk, bíznunk kell bennük, időt kell nekik adni, hogy kiforrjanak a versenyeken, és ők is bízzanak magukban, az ilyen nagy nyomást is elbírják. Mindannyian fiatal tornászok, még két olimpiai ciklus is bennük van, segítenünk, támogatnunk kell őket. Mindent megteszünk tornászainkért, és kitartunk mellettük.”

fotó: Sportmernü / Kárpáti Balázs